Dolar

32,5299

Euro

34,8978

Altın

2.439,37

Bist

9.716,77

İsrail araştırması: Türkiye'nin Afrika’da gücü artıyor

İsrail istihbaratı tarafından yapılan bir araştırmada, Türkiye’nin son yıllarda Afrika’daki gücünün arttığı konusunda Tel Aviv hükümeti uyarıldı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-17 13:09:08

İsrail araştırması: Türkiye'nin Afrika’da gücü artıyor

İsrail'de yapılan bir araştırmada, Türkiye'nin son yıllarda Afrika'daki gücünün arttığı konusunda Tel Aviv hükümeti uyarıldı.

Araştırmada ayrıca, Tel Aviv'in Birleşmiş Milletler'deki oylama bloğunu dağıtmak için kıtada daha fazla ülkenin desteğini kazanması gerektiği vurgulandı.

İsrail istihbaratı tarafından yapılan araştırma, İsrael Today gazetesinde “Türkiye'in bölgede gücü artıyor” başlığıyla yayımlandı.

"Israel Today" gazetesinin yayınladığı çalışmada, Afrika ülkelerinin Birleşmiş Milletler'de İsrail'e karşı ve Filistinliler lehine bir "oy bloğu" olarak oy kullandıkları belirtildi.

Ve aynı kaynağa göre, İsrail'in "nispeten kısa bir süre içinde, 6 Afrika ülkesini oy kullanma yöntemlerini değiştirmeye zorlayabileceğini, ancak bu, bu ülkelerle ortak çıkarları teşvik etmeye bağlı" olduğunu söyledi.

İsrail'in "Washington'a giden yolu açarak" şu ülkelere odaklanmasını önerdi: Togo, Ruanda, Güney Sudan, Kamerun ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti.

İsrailli istihbarat araştırmacıları, Tel Aviv'in bu ülkelerle güvenlik, teröre karşı savaş, altyapı, doğal kaynakların çıkarılması ve teknoloji alanlarında işbirliği yapabileceğine inanıyorlardı.

İsrail istihbaratının yaptığı çalışma, Türkiye ve Çin'in son yıllarda Afrika'da artan gücü konusunda uyarıda bulundu. Araştırmada, “Yalnızca geçtiğimiz on yıl içinde Türkiye Afrika'daki resmi temsilciliklerinin sayısını dört katına çıkardı, Çin ise kıtadaki yatırımlarını büyük ölçüde artırdı" denildi.

Israel Today gazetesi haberinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk-Afrika Ekonomik ve İş Forumu oturumunun açılışını yaptığı konuşmadan alıntı yaparak, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkesinin Afrika'daki yatırımlarının kıtada 100.000'den fazla iş fırsatı sağladığını söyleyerek, tamamlanan Türk projelerinin değerinin yaklaşık 70 milyar dolar olduğunu kaydetti” denildi.

Gazete ayrıca, Türkiye'nin Afrika kıtasındaki büyükelçi sayısının da 12'den 42'ye, ticari danışmanlık ofislerinin de 26'ya çıkardığını dikkat çekti.

İsrail araştırması, "Tel Aviv'in Afrika ülkelerine eğitim, tarım, sağlık ve su alanlarında bilgi ve kaynak sağlama becerisinin, onları Birleşmiş Milletler'deki oy kullanma yönlerini değiştirmeye iten önemli bir unsur oluşturabileceğini" belirtti.

İsrail İstihbarat Bakanı Eli Cohen ise araştırmayı yorumlayarak, "Afrika'nın büyük ve önemli ülkeleri, İsrail ile ilgili kararları birçok bölgesel ve uluslararası forumda oylayıp etkiliyor" şeklinde yorum yaptı.

Kaynak: İsrael Today

Haber Ara