Dolar

32,5587

Euro

34,8655

Altın

2.431,36

Bist

9.722,09

İran'dan Pakistan'a Belucistan suçlaması: Riyad ve Abu Dabi ile hareket ederek...

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, geçen hafta ülkenin güneydoğusundaki Sistan-Belucistan eyaletinde Devrim Muhafızları Ordusu'nu hedef alan saldırısıyla ilgili Pakistan'ı suçları. Bakıri, İslamabad yönetiminin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile hareket ettiğini öne sürdü.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-18 15:17:31

İran'dan Pakistan'a Belucistan suçlaması: Riyad ve Abu Dabi ile hareket ederek...

Pakistan peş peşe gelen Balucistan ve Keşmir olayları sonrasında İran ve Hindistan'ın hedefi haline geldi. İran'ın Kum kentinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, "Terörist gruplar İran'da güvensizlik ortamı oluşturmak için Pakistan'da, Suudi Arabistan ile BAE tarafından finanse edilen gizli ve yarı gizli eğitim merkezleri oluşturdu. Eğer BAE ve Suudi Arabistan'ın parası ve silahıyla Pakistan'da yuvalanan bir grup, yine saldırı düzenlerse bilmeliler ki milletimizin intikam ateşi onları yakacak" dedi.

"PAKİSTANLA KONUŞTUK"

Sistan-Beluçistan'daki saldırının ardından Pakistan'ın askeri ve sivil makamlarıyla iletişime geçtiklerini hatırlatan Bakıri, Pakistanlı yetkililerden ülkelerinde bulunan "terörist grupları" temizlemesini istedi.

"PAKİSTAN SINIR GÜVENLİĞİ KONUSUNDA ZAYIF"

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, sınır güvenliği konusunda Pakistan'ın zayıf olduğunu öne süren Bakıri, ülkesinin Pakistan ile bin kilometrelik sınırı bulunduğuna işaret ederek sınır güvenliğinin kendileri için çok önemli bir konu olduğunu ifade etti.

Untitled-2_1
(İran askerlerine yönelik saldırı sonrası cenaze töreninden bir kare - 14 Şubat)

İRAN DIŞİŞLERİ'NDEN DE PAKİSTAN'A TEPKİ VAR

İran'ın güneydoğusundaki Sistan-Beluçistan eyaletinde 27 askerin ölümüne neden olan intihar saldırısıyla ilgili olarak da Pakistan'ı eleştiren Kasımi, "Pakistan ordusunun, kendi topraklarından İran'a karşı gerçekleştirilen terör saldırılarını engelleyememesi bizim için kabul edilemez" dedi.

Pakistan'ın Suudi Arabistan öncülüğündeki bölgesel koalisyonla İran'a karşı hareket ettiği yönündeki iddialarla ilgili bir soru üzerine de Kasımi, "Pakistan'ın bölgedeki İran karşıtı koalisyona katılmasıyla ilgili şimdi konuşmak istemiyorum. Ancak Pakistan ile olan sınırımızın dostluk ve barış sınırı olmasını beklerdik. Pakistan hükümetinin bir daha böyle olaylarla karşı karşıya kalmamamızı arzu etmesini ve bunu pratikte göstermesini temenni ediyoruz" açıklaması yaptı.

SUUDİ VELİAHT'IN PAKİSTAN ZİYARETİ

Kasımi, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Pakistan ziyaretiyle ilişkin ise "Ülkelerin ilişkileri kendileriyle alakalıdır. Ancak dostlarımız ve komşularımız, bazılarının İran ile ilişkilerini etkilemek için kurduğu şeytani planlara karşı dikkatli olmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Asya turu kapsamında iki günlük ziyaret için dün Pakistan'a gitmişti. İslamabad yönetimi Veliaht Prens'in uçağını havada 6 savaş uçağıyla karşılamıştı. Öte yandan Suudi Arabistan ve Pakistan arasında petrokimya, enerji ve madencilik gibi alanlarda 20 milyar dolarlık yatırım anlaşması imzaladı.

190217 Pakistan Saudi_resources1

BELUCİSTAN'DA NE OLDU?

İran'ın güneydoğusunda yer alan Sistan-Belucistan eyaletine bağlı Zahidan kentinde 13 Şubat Çarşamba günü bomba yüklü araçla düzenlenen intihar saldırısında Devrim Muhafızları Ordusundan 27 asker hayatını kaybetmişti. Saldırıyı bölgede faaliyet gösteren Ceyşu'l Adl isimli örgüt üstlenmişti.

Pakistan yaptığı açıklamayla saldırıyı kınadığını duyurmuştu.

752x395-pakistanda-300-ayrilikci-militan-teslim-oldu-1512834668450 (1)

PAKİSTAN HİNDİSTAN İLE DE GERGİN GÜNLER GEÇİRİYOR

Ayrıca Pakistan'ın şu anda sınır ötesi tek sorunu Balucistan'da yaşananlar değil. Bir kaç gün önce Keşmir'de yaşanan ve Hint ordusundan 44 askerin öldüğü saldırı sonrasında da Pakistan ile Hindistan ilişkileri bir kez daha gerilmişti.

(AYRINTILAR İÇİN FOTOĞRAFA TIKLAYINIZ)

1042400_2

Haber Ara