Dolar

32,7452

Euro

35,0580

Altın

2.443,68

Bist

10.471,32

Rusya’da yükselen İslamofobi ve “asker” yeni nesil

İslamofobinin yükseldiği ülkelerden biri olan Rusya'da Topçu Okulu’nun mezuniyet fotoğrafları 'asker nesil mi yetişiyor' diye sorduruyor...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-01 10:53:10

Rusya’da yükselen İslamofobi ve “asker” yeni nesil

TİMETURK I HABER MERKEZİ
MUSTAFA ŞAHİN

Rusya uzun zamandır İslam karşıtı olaylara sahne oluyor. Özellikle Suriye meselesiyle beraber Rusya devletinde “terörizm” endişesiyle Müslümanlara yapılan baskılar ciddi şekilde artış göstermekte.

Orta Asya ve Kafkaslar'dan gelen Müslüman ailelere Rusya'da “Dazlaklar” olarak bilinen nazi yanlısı grupların saldırıları ve Rusya'nın bu olaylara göz yumması, Rusya dışında dillendirilmeyen olaylardan sadece bir tanesi.

Ortodoks Kilisesi'nin etkisinde bir iç politika yürüten Rusya, Müslümanların artan ihtiyaçlarına rağmen cami yapımına izin vermediği gibi bu yüzden Rusya'nın soğuk hava şartlarında kar ve çamurun içinde toplu namaz kılmak zorunda kalan Müslümanların mağduriyetlerini ise görmezden gelme konusunda ısrarlı.

İBADET HAKKINA SİLAHLI ENGEL

Rusya yalnızca bazı mağduriyetleri göz ardı etmekle kalmayıp devlet eliyle de mağduriyet oluşturmaktan geri durmuyor.

Geçtiğimiz Nisan ayında Rus istihbarat servisi FSB'nin ‘terörizm' ve yasadışı olduğu bahanesiyle Samara şehrinde bir mescidi hava uçurması, yine geçtiğimiz Ramazan ayında iftar yapmak üzere toplanan Müslümanların bulunduğu bir restorana Rusya'nın kolluk kuvvetleri olan OMON'un baskın düzenlemesi Rusya'nın devlet eliyle yaptığı zulümlerden yalnızca bir kaçı.

YENİ NESİL SİLAH “YENİ NESİL” ASKER

Rusya Savunma Bakanlığı 30 Mayıs'ta Topçu Okulu'nun mezuniyet fotoğraflarını yayınladı.  Törenin en dikkat çekici kareleri ise küçük yaştaki çocukların, tören alanında sergilenen yeni nesil silahlarla verdikleri görüntülerdi. İlköğretim seviyesindeki çocuklar, gelecekte orduya kayıt olmalarını teşvik etmek üzere mezuniyet törenine getirilmişlerdi. Törenden yayınlanan görüntüler İsrail'in yine devlet eliyle çocuklara verdiği silah eğitimlerini hatırlatır nitelikteydi.

1_48

Rusya'nın devlet eliyle Müslümanlara yaptığı zulümler ve Suriye'ye gönderilen askerlerin Ortodoks papazlar eliyle “kutsandığı” hatırlandığında bu görüntüler Rusya'da yaşayan Müslümanların gelecek projeksiyonu açısından ciddi şekilde tehdit oluşturacağından endişe ediliyor.

2_37

Haber Ara