Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Helikopterlere yakıt ikmali emrini Tuğamiral Kızılelma verdi

Erdoğan'a yönelik suikast girişimine ilişkin Muğla Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Erdoğan'a suikast girişiminin ardından yakıt ikmali için üsse giden helikopterlere, uyarılara rağmen Deniz Hava Üs Komutanı Tuğamiral Kızılelma'nın emriyle yakıt verildiği belirtildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-01 18:26:38

Helikopterlere yakıt ikmali emrini Tuğamiral Kızılelma verdi

AA'nın haberine göre 2 polisin şehit edildiği suikast girişimine ilişkin Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 211 sayfalık iddianamede, Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığında helikopterlere yakıt verilmesiyle ilgili askeri personelin beyanları da yer aldı.

İddianamede, Marmaris ilçesine intikal ederek şüphelileri eylemin yapılacağı otelin yakınına indiren 3 helikopterin, indirme işlemini müteakip yakıt sıkıntısı çektikleri, öncelikle şüpheliler Ali Aktürk ile Davut Uçum'un bulunduğu "Sikorsky" tipi helikopterin yakıt ikmali yapmak üzere Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığına yöneldiği, bu askeri birliğin komutanının albay rütbesindeki şüpheli Cenkbahadır Avcı olduğu belirtildi.

Avcı'nın, İl Jandarma Alay Komutanı tanık Yavuz Özfidan, Dalaman Hava Üs Komutanı tanık Murat Selçuk Çol, olay esnasında Hava Üs Komutanlığında bulunan Korgeneral Yılmaz Özkaya ve Muğla Valisi Amir Çiçek tarafından aranarak, birliğe intikal eden herhangi bir hava aracına yakıt ikmali yapmaması konusunda uyarıldığı vurgulanan iddianamede, 16 Temmuz saat 03.50'de dost-düşman ayrımı yapılmasını sağlayan IFF bilgilendirme sistemini kapatarak kimlik bildiriminde bulunmayan ve çağrılara cevap vermeyen "Sikorsky" tipi helikopter tarafından Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığından yakıt talebinde bulunulduğu ifade edildi.

İddianamede, helikopterin birlikte bulunan meydana iniş yaptığı ancak yakıt ikmal talebinin karşılanmaması üzerine havalanarak bir süre havada beklediğine işaret edilerek, helikopterin, yakıtın kritik seviyede bulunması nedeniyle aynı meydana inerek yakıt ikmali talebini yinelediğine değinildi.

Bu sırada Dalaman Deniz Hava Üs Komutanı olan şüpheli Cenkbahadır Avcı'nın Deniz Hava Üs Komutanı, tuğamiral rütbesindeki şüpheli Tezcan Kızılelma ile irtibata geçtiği ve şüpheli Kızılelma'nın gelen helikoptere yakıt verilmesi talimatı üzerine yakıt ikmali emrini verdiği kaydedilen iddianamede, bu durumun Dalaman Hava Meydan Komutanlığınca anbean tutanak altına alındığına işaret edildi.

İFADELER

Dalaman Hava Meydan Komutanı tanık Murat Selçuk Çol:

"Bu esnada helikopterin Deniz Hava Üs Komutanlığından yakıt talebinde bulunduğu bilgisi bize geldi. İnen helikoptere müdahale için Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığı tarafından birliğimizden ekip talebinde bulunuldu ve güvenlik ekibi isteği tarafımızdan karşılandı. Bu helikopter yakıt verilmeden havalandı. Daha sonra aynı helikopter olduğu değerlendirilen helikopter aynı yere iniş yaptı. Ben Deniz Üs Komutanı Bahadır Albay'ı cep telefonundan arayarak helikoptere kesinlikle yakıt verilmemesini, bunların dost olmadığını ve kesinlikle yakıt verilmemesi gerektiğini belirttim.

Bahadır Komutan, Tuğamiral Tezcan Kızılelma tarafından bahse konu helikopterin takipçi olduğunu ve yakıt verilmesi gerektiği konusunda emir aldığını ve yakıt vereceğini söyledi. Bunun üzerine tarafımızca Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma ile emir astsubayı vasıtası ile irtibat kurulmaya çalışıldı. Olayı engellemek için irtibat kurulmaya çalışıldı ancak emir astsubayı tarafından meşgul olduğu söylenerek görüştürülmedi. Daha sonra helikopter yakıt aldıktan sonra havalandı."

Dalaman Hava Meydan Komutanlığında görev yapan tanık Gürkan Dirik :

"Ancak yanıt gelmedi. Korgeneralimize helikoptere ateş edip etmeyeceğimizi sordum. Kendisi bana helikopteri kimliklendiremediğimizi, dost mu, düşman mı bilemediğimizi, bu nedenle ancak helikopterden ateş edilmesi durumunda helikoptere ateş açılması gerektiği talimatını verdi. Deniz Üs Komutanlığına inen helikoptere yakıt verilmeyince helikopter oradan havalandı. Bir süre sonra bir helikopterin daha iniş yaptığını öğrendik.

Bu helikopterin aynı helikopter olup olmadığını bilmiyorum. Murat Albayım, Bahadır Albay'a helikoptere yakıt verilmemesini söyledi. Bahadır Albay ise Deniz Hava Komutanı'nın yakıt verilmesi gerektiğini söylediğini belirtti. Bunun üzerine Korgeneralimiz (Yılmaz Özkaya) Deniz Hava Komutanı'nın kim olduğunu sordu. Sistemden baktığımızda Tezcan Kızılelma olduğunu öğrendik. Korgeneralimiz ile görüştürmek amacıyla kendisini aradım. Emir astsubayı, Tezcan Kızılelma'nın meşgul olduğunu söyleyip telefonu yüzüme kapattı. Bu olaylar olurken Deniz Üs Komutanlığınca helikoptere yakıt verilmiş ve helikopter havalanmıştı."

Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığında görev yapan tanık Emin Keskin:

"Beni aramasının sebebi Dalaman Deniz Hava Üs Komutanı Cenkbahadır Avcı'ya ulaşamamış olması sebebidir. Ben de Deniz Hava Üssü'nün 2. Kıdemli Subayı olmam sebebi ile kendisi beni aramıştır. Bana bizzat telefonda 'Deniz Hava Üssünüze inen o helikopterlere yakıt verilebilir'. Ben tekrar ısrarla 'Yakıt vermemizi istiyor musunuz?' dedim o da hitaben 'Evet, verebilirsiniz.' dedi ve telefon konuşmamız sonlandı. Ben de birlik içindeki telsiz ile Deniz Hava Komutanımızın üssümüze inen helikopterlere yakıt verebileceğimiz şeklindeki talimatını Deniz Hava Üs Komutanı olan Cenkbahadır Avcı'ya ilettim. Daha sonra askeri tulumumu giyerek helikopterin bulunduğu yere gittim. O sırada komutanımız Cenkbahadır Avcı, talimatın doğruluğunu teyit etmek için telefon görüşmesi yapıyordu.

Sonra anladığım kadarıyla Deniz Hava Üs Komutanı olan Cenkbahadır Avcı, teyidi aldıktan sonra yakıtı verme işlemine geçildi. Yakıt tankerinin hortumu helikopterin yanına getirildi. Bu yakıt tankerini İlker Özkaraduman'ın personeli olan, ismini ve soyismini bilmediğim uzman bir arkadaş yakıt tankerini kullanarak helikopterin yanına getirdi. Helikopterin yakıt makinisti olmaması nedeni ile de üssümüzde bulunan yine ismini ve soyismini bilmediğim astsubay olduğunu bildiğim bir arkadaş, yakıt tankerinin hortumunu helikoptere irtibatladı ve yakıt ikmali yapıldı."

 

Haber Ara