Dolar

32,3799

Euro

34,6341

Altın

2.392,62

Bist

10.068,59

'Genelkurmay ve kuvvet komutanları bu darbe girişiminden sorumludur'

Askeri Savcı Ahmet Zeki Üçok, 'Komuta kademesi bu darbeden sorumludur' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-26 14:51:19

'Genelkurmay ve kuvvet komutanları bu darbe girişiminden sorumludur'

TİMETURK I HABER MERKEZİ
DETAY HABER

CNN Türk'te yayınlanan Tarafsız Bölge'nin önceki günkü yayınına konuk olan Askeri Savcı Ahmet Zeki Üçok, mevcut komuta kademesini ağır bir dille eleştirdi. Eleştirilerini ayrıntıyla açıklayan Üçok "Komuta kademesi bu darbeden sorumludur" dedi. Geçtiğimiz günlerde Habertürk canlı yayınına konuk olan hukukçu Kezban Hatemi de aynı çerçevede eleştirilerde bulunmuştu.

İşte iki ismin eleştirileri

AHMET ZEKİ ÜÇOK: KOMUTA KADEMESİ DARBEDEN SORUMLUDUR

"15 Temmuz gecesini hatırlayalım. İşte 40-50 tane dandik asker çıkmış, koca köprüyü kapamış. Uçaklar cayır cayır Meclis'i bombalıyor, Saray'ı, şurayı, burayı bombalıyor. Genelkurmay, Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Karargahları işgal edilmiş... Sokakta bir tane asker yok. Türkiye Cumhuriyeti dünyanın en güçlü ordularının ilk 5'inde herhalde. Darbeyi engellemek için bir tane asker yok. Kimse yok ortada."

"KOMUTA KADEMESİ DARBEYİ ZIMNİ OLARAK DESTEKLEMİŞ OLABİLİR"

"Yani bu komuta ademesinden darbeye "zımni destek" verilmiş olabilir."

Bu sırada konuklardan birinin "Ama o sırada hepsi gözaltında" demesi üzerine Üçok şöyle devam etti:

"Saat 16.00'da haber alıyorlar. Hepsi çay içmeye gidiyorlar, öbürleri düğünde. Nerede gözaltındaymış!? O saatte haber alıyorsanız hemen karargahınızı toplarsınız, operasyon yaparsınız. Mesela Hava Kuvvetleri Komutanı'nın haberi var mıydı? Aradı mı Genelkurmay Başkanı'nı? Bilmiyoruz. Deniz Kuvvetleri Komutanı'nı aradı mı bilmiyoruz."

HULUSİ AKAR'IN GÖSTERDİĞİ "KOMUTANLIK ZAAFI"

"6 aydır senin ordunun altındakiler sürekli bir şeyler yapıyor. Senin haberin yok! Bu bile büyük bir komutanlık zaafı ki diğerlerine gelmeye gerke yok. Komuta kademesi bu darbenin oluşumunda bir numaralı sorumludur. Sebebi, kendilerinin Fethullahçı olup olmaması ile ilgili değil, kendilerinin görev yapmamasıyla ilgilidir.

Görevlerini yapmış olsalardı, yöneltilen tüm ikazları dikkate alsalardı, liyakatli bir terfi sistemi uygulasalardı bugün bu darbe olmazdı."

KEZBAN HATEMİ: DARBEYİ DESTKLEMEYEN ASKERLER NEREDEYDİ?

"Halk o gün polisle asker arasına girip, sokağa inip kendini siper ederek büyük bir iç çatışmayı önledi. Peki asker nerdeydi? Darbeye destek vermeyen asker neden sokağa inip engellemedi?"

Haber Ara