Dolar

32,2167

Euro

35,0222

Altın

2.501,47

Bist

10.739,57

Kuzey Makedonya'daki önemli seçimler ve Makedonya Türkleri için tarihi fırsat

Kuzey Makedonya bağımsızlığından bu yana 24 Nisan tarihinde 7. kez düzenlenen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda 5 Makedon, 2 Arnavut kökenli aday yarışırken Türk aday bulunmadı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu 8 Mayıs tarihinde Parlamento seçimleri ile aynı gün gerçekleştirilecek.

3 Hafta Önce Güncellendi

2024-04-30 13:57:17

Kuzey Makedonya'daki önemli seçimler ve Makedonya Türkleri için tarihi fırsat

Osman Atalay, Kuzey Makedonya'daki kritik seçimlere ilişkin değerlendirmede bulundu...

Ülke, anayasal isminin değiştirilmesi, NATO'ya katılım, AB müzakerelerinin devam etmesi için gerekli anayasa değişiklikleri, kurulan yeni siyasi parti ve ittifaklarla hem çok önemli hem de tahmin edilmesi güç bir seçim sürecine girdi.

Ülkedeki Türkler, bu seçimlere 3 Türk siyasi partisi ve 2024 seçimleri öncesinde kurulan hareket olmak üzere 4 siyasi oluşumla katılıyor. Türk Demokratik Partisi (TDP) 2024 seçimlerine Arnavut kanadından yaklaşık 20 yıldır iktidarda olan Demokratik Bütünleşme Birliği (BDİ) öncülüğünde Türk, Boşnak, Roman gibi ülkedeki farklı toplulukların bir araya getirilerek kurulan “Avrupa Cephesi İttifakı”nda katılıyor.

Makedonya Türkleri Hak ve Demokrasi Hareketi de bu seçimlere yukarıda sözünü ettiğimiz “Avrupa Cephesi İttifakı”nda yer alıyor. Söz konusu iki Türk siyasi oluşumu cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ittifakın cumhurbaşkanı adayı olan Dışişleri Bakanı görevini de yürüten Dr. Bujar Osmani'yi destekledi.

Türk Milli Birlik Hareketi (TMBH), bu seçimlere ana muhalefet partisi VMRO DPMNE öncülüğünde kurulan “Senin Makedonyan” Koalisyonu'nda katılıyor ve koalisyonun adayı Prof. Dr. Gordana Siljanovska Davkova'yı destekledi.

Türk Hareket Partisi (THP), 2024 seçimlerine iktidardaki Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) öncülüğünde kurulan “Avrupa Geleceği İçin” Koalisyonu'nda yer alıyor ve mevcut cumhurbaşkanı olan Stevo Pendarovski'yi destekledi.

Sözünü ettiğimiz adaylar dışında Arnavut muhalefet koalisyonu VLEN'in (Değer) cumhurbaşkanı adayı Dr. Arben Taravari, Üsküp'ün ilçe belediyelerinden Karpoş Belediye Başkanı Stevço Yakimovski, Levica (SOL) adayı Biljana Vankovska ve ZNAM Partisi Genel Başkanı Maksim Dimitrievski seçimlerinin ilk turunda yarıştı.

24 Nisan'da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlarına göre, mevcut cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski 180 bin 306 oy (19,93), ana muhalefet partisi VMRO DPMNE'nin adayı Gordana Silyanovska Davkova'nın ise 362 bin 682 oy (yüzde 40,8) oy alarak ikinci tura kaldı.

8 MAYIS'TA PARLAMENTO SEÇİMLERİ DE DÜZENLENECEK

8 Mayıs'ta düzenlenecek Parlamento seçimlerinde Makedonya Türkleri tarihi bir fırsatla karşı karşıya. Ülkedeki Türkler, seçimlerin 6 farklı seçim bölgesinde gerçekleşmesinden dolayı katıldıkları farklı ittifaklarla şimdiye kadar kazanılan milletvekili sayısını ikiye katlama, hatta 5 milletvekili çıkararak Meclis'te grup oluşturabilme fırsatıyla karşı karşıya.

8 Mayıs'ta düzenlenecek Genel Seçimlerde iki Türk milletvekili adayı liste taşıyıcısı konumunda. Demokratik Bütünleşme Birliği -BDİ öncülüğündeki Avrupa İttifakı Cephesi'nde 3. Seçim Bölgesi (Kuzey Doğu Makedonya) Liste taşıyıcısı Prof. Dr. Süleyman Baki ve 4. Seçim Bölgesi (Güneydoğu Makedonya) Liste Taşıyıcısı Türk Demokratik Partisi'nden (TDP) Enver Hüseyin yer alıyor.

Aynı İttifak'tan TDP Genel Başkanı Beycan İlyas, 6. Seçim Bölgesi'nde (Gostivar ve Kalkandelen) 6. Sırada yer alırken, Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Salih Murat da aynı seçim bölgesinde 8. Sırada bulunuyor.

Ciddi sayıda Türk nüfusun yaşadığı 5. Seçim Bölgesi'nde (Merkez Jupa, Plasnitsa, Kırçova bölgesi) geçtiğimiz dönem de BDİ'den milletvekili seçilen İsmail Yahoski 4. Sırada, TDP'den Fehmi Skender ise 5. Sırada yer alıyor.

2024 seçimlerine ana muhalefet partisi VMRO DPMNE öncülüğündeki “Senin Makedonyan” Koalisyonu ile katılan Türk Milli Birlik Hareketi (TMBH) Genel Başkanı Erdoğan Saraç 6. Seçim Bölgesi'nde 4. Sırada yarışacak.

Seçimlere, bu sene de iktidardaki Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) öncülüğündeki Avrupa Geleceği Koalisyonu ile katılan Türk Hareket Partisi (THP) Genel Başkanı Enes İbrahim, 5. Seçim Bölgesi'nde 5. Sırada bulunuyor.

Yukarıda verilen bilgiler ışığında Makedonya Türkleri için bu seçimlerde ilkler yaşanmaktadır:

1. Ali Ahmeti'nin önderliğinde Avrupa Cephesi İttifakı Milletvekili Aday Listeleri'nde (TDP ve Makedonya Türkleri Hak ve Demokrasi Hareketi'nden) Makedonya Tarihinde İLK DEFA TOPLAM 30 TÜRK MİLLETVEKİLİ ADAYI BULUNMAKTADIR. (Meclis'te Toplamda 120 Milletvekili Bulunmaktadır)

2. Makedonya Tarihinde İLK DEFA AVRUPA CEPHESİ İTTİFAKI DAHİLİNDEKİ LİSTELERDE İKİ SEÇİM BÖLGESİ (Makedonya'da parlamento seçimleri 6 farklı seçim bölgesinde yapılmaktadır.) LİSTE TAŞIYICILARINI TÜRK ADAYLAR OLUŞTURMAKTADIR. (3. Seçim Bölgesi Liste Başı Milletvekili Adayı Prof. Dr. Süleyman Baki ve 4. Seçim Bölgesi Liste Başı Milletvekili Adayı Enver Hüseyin'dir.)

3. Yukarıda adı geçen diğer ittifaklarda yarışan adaylarla birlikte MAKEDONYA TARİHİNDE İLK DEFA EN AZ 4 EN ÇOK 8 TÜRK MİLLETVEKİLİNİN PARLAMENTO'YA GİRME İHTİMALİ BULUNMAKTADIR. (Makedonya Parlamentosu'nda 5 milletvekili ile parlamento grubu kurulabilmektedir.)

BU ÇERÇEVEDE MAKEDONYA TÜRKLERİ AÇISINDAN TARİHİ ÖNEME SAHİP BU SEÇİMLERİN TARAFINIZDAN YAKINDAN İLGİ VE ALAKA GÖSTERİLMESİ HAYATİ ÖNEME SAHİPTİR.

Üsküp Türk Çarşısındaki Murat Paşa Camiinde Türk Vaiz-Hatip Prof.Dr. Süleyman Baki aday olarak seçimlere giriyor.

1975 Üsküp doğumlu
Üsküp eski Türk aileye mensup
Süleyman Baki 1993 Bursa İHL ve 1998 Uludağ Üniversitesi İlahiyat mezunu.
2000-2023 yılları arasında Üsküp Türk Çarşısındaki Murat Paşa Camiinde Türk Vaiz-Hatip olarak görev yaptı
2011 yılından beri Tetova Üniversitesinde Osmanlıca hocası ve Türk Edebiyatı bölüm sorumlusu
Ensar Derneği başkanı

K.Makedonya'nın doğu bölgesini kapsayan 3. Bölge (Köprülü, İştip, Karbintsi, Koçana, Vinitsa, Delçevo, Berova, Krivapalanka) Avrupa Cephesi İttifakı listebaşı ilk Türk asıllı milletvekili adayı

Kuzey Makedonya Parlamento seçimleri yaklaşırken Ana Muhalefet partisinin vekil belediye başkanlarından halka Türklere tehditler olduğu gözlemlendi.

d92e8c0d-10ac-4fa5-ad07-2b798f84deb6

VMRO DPMNE lideri Mickoski, Türk aday Prof. Dr. Süleyman Baki'yi hedef aldı

Ana muhalefet partisi VMRO DPMNE Genel Başkanı Hristijan Mickoski, Kriva Palanka mitinginde yaptığı konuşmada Makedon vatandaşlara çağrıda bulunarak Avrupa Cephesi'nin 3. Seçim Bölgesi'nde milletvekili çıkarmaması için seçimlere katılım vurgusu yaptı.

Mickoski konuşmasında, "Bu seçimlere muhalif olan, kararını veren, kararsız olan hepinizi birlik olarak çıkmaya çağırıyorum. Ali Ahmeti ve BDİ'nin 3. Seçim Bölgesi'nde milletvekili çıkarmasına izin vermeyelim. Buna izin vermeyelim." ifadelerini kullandı.

Haber Ara