Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Kurbanlık hayvanı elektrik veya narkozla bayıltarak kesmek caiz midir? Narkozlu kurban kesimi caiz midir? Elektrikle kurban kesimi uygun mudur?

Kurbanlık hayvanı elektrik veya narkozla bayıltarak kesmek caiz midir? Kurban kesimi konusunda son dönemde, teknolojiyle birlikte yeni birçok yöntem türedi. Bu yöntemlerden biri de narkoz ve elektrik. Peki ama bu yöntemler Diyanet tarafından onaylandı mı? Narkozlu kurban kesimi caiz midir? Elektrikle kurban kesimi uygun mudur? Kurban kesim yöntemlerinde uygunluk derecesi nedir? İşte detaylar...

3 Yıl Önce Güncellendi

2022-07-05 12:16:43

Kurbanlık hayvanı elektrik veya narkozla bayıltarak kesmek caiz midir? Narkozlu kurban kesimi caiz midir? Elektrikle kurban kesimi uygun mudur?

Kurban kesimi konusunda son dönemde, teknolojiyle birlikte yeni birçok yöntem türedi. Bu yöntemlerden biri de narkoz ve elektrik. Peki ama bu yöntemler Diyanet tarafından onaylandı mı? Narkozlu kurban kesimi caiz midir? Elektrikle kurban kesimi uygun mudur? Kurban kesim yöntemlerinde uygunluk derecesi nedir? İşte detaylar...

Kurbanlık hayvanı elektrik veya narkozla bayıltarak kesmek caiz midir?

Dinimiz, tüm canlılara iyi davranılmasını emretmiştir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), kesim esnasında hayvana eziyet edilmemesini emretmiştir. (Bkz. Müslim, Sayd ve Zebâih, 57; Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 12)

Kurbanın bilinen klasik yöntemle kesilmesi asıldır. Bununla beraber kurbana fazla eziyet vermemek (ölüm acısını azaltmak) maksadıyla, kesim esnasında hayvanın elektrik şoku, narkoz veya benzeri bir yöntemle bayıltılarak kesilmesi caizdir. Ancak hayvanın bayıltıldıktan sonra ölmeden boğazından kesilmesi gerekir. Hayvan henüz kesilmeden, şok etkisiyle ölürse, kurban olmayacağı gibi, eti de yenmez (DİYK 24. 02. 2010 tarihli karar; bkz. Mecma'u'l-Fıkh, Karârât ve Tevsıyât, 28 Haziran-3 Temmuz 1997 tarihli Karar, s. 314-318). Zira kurbanlık veya etlik hayvanın yenilmesinin caiz olabilmesi için kesim esnasında hayvanın canlı olması gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 133).

Kurban kesim vakti ne zaman başlar? Kurban kesim vakti ne zaman biter? Bayramın hangi günü kurban kesilir, hangi günü kesilmez?

Kurban keserken dikkat edilmesi gereken noktalar

Kurban keserken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:

a) Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.

b) Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir.

c) Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.

d) Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.

f) Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.

Kurban keserken nelere dikkat edilmelidir? Kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
SON VİDEO HABER

İstanbul2da 4 katlı otelde yangın

Haber Ara