Dolar

32,3395

Euro

35,1257

Altın

2.238,65

Bist

8.772,11

Emanuel Karasu kimdir?

Yahudi avukat ve siyasetçi Emanuel Karasu. Emanuel Karasu kimdir? İşte Emanuel Karasu'nun biyografisi...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-23 00:18:27

Emanuel Karasu kimdir?

Yahudi avukat Emanuel Karasu, önde gelen bir Yahudi tüccar ailesinin üyesi olarak 1862 yılında Selanik'te doğdu. 400 yıl önce, 1492'de İspanya'dan sürgüne gönderildi ve Sultan II. Beyazıt'ın izniyle Selanik'e yerleşen Sefaradlardandır.

Hukuk eğitimi aldıktan sonra Selanik'te avukatlık yapmaya başladı. Selanik'teki Makedonya Risorta Masonik Locası'nı kurdu ve Osmanlı Devletinde masonik faaliyetlerin öncüsü oldu. Masonik localar ve bazı gizli cemiyetler, Selanik'te devrimci radikal görüşlere sahip ve aralarında Talat Paşa'nın da bulunduğu Jön Türkler'in duygudaşları arasında bir buluşma yeriydi. Karasu, Selanik'te avukatlık yaparken İttihat ve Terakki Cemiyetine üye oldu. Cemiyetin Müslüman olmayan ilk üyelerinden biri oldu. 

Cemiyet, 1908 yılında II. Meşrutiyet ve sonrasında Osmanlı Devleti'nin idaresinde söz sahibi olunca Karasu da Selanik'ten Meclis-i Mebusan'a girdi. Karasu, 27 Nisan 1909'da Aram Efendi,  Esat Toptani, ve Sultan Abdülhamit'in uzun süre yaverliğini yaptıktan sonra muhalefet saflarına geçen Gürcü Ahmet Hikmet Paşa heyetiyle saraya geldi ve Meclis-i Milli'nin  Sultan II. Abdülhamid'e  halini (tahttan indirilmesini) karar verdiğini, kendilerinin bunu tebliğle görevlendirildiklerini söyledi.  Filistin topraklarının Yahudilere satılması için rüşvet teklifinde bulunduğunda Sultan II. Abdülhamid tarafından kovulan Emanuel Karaso bu kez Sultan'ın hal' kararını tebliğ için onun karşısına çıkmıştı. Bu ihanetin şartlarını hazırlayan teşkilat da İttihat ve Terakki Cemiyeti'ydi.

Emanuel Karasu 1912 yılında Selanik'ten, Balkan Harbi'nde Selanik Yunanistan'a kaybedilince 1914 yılında İstanbul'dan mebus seçildi.

Türkiye'deki değişik Musevi kuruluşlarının işbirliği yapması için çalıştı, Türk Musevi'lerinin önce Türk sonra Musevi olduklarında ısrarcı oldu ve Osmanlı Filistin'inde Siyonist iskânına karşı oldu. İtalya - Türkiye Savaşının antlaşma ile bitirilmesi için görüşmeler yapan ve Selanik'in enternasyonal bir şehir olmasına çalışan komitenin üyesiydi. Mondros Mütarekesi sonrasında İtalya'da Trieste'ye yerleşti.

1934 yılında öldü. Arnavutköy'de Yahudi mezarlığında gömülüdür.

1912 yılında, Balkan Savaşları sırasında Selanik'ten Fransa'ya göç eden ve Danone grubunun kurucusu İzak Karasu'nun (Isaac Carasso) amcasıdır ve Daniel Carasso'nun büyük amcasıdır. 

Haber Ara