Dolar

32,2430

Euro

34,9716

Altın

2.441,25

Bist

10.677,49

Hamas'ın kabul ettiği anlaşmanın detayları

Hamas Başkan Yardımcısı Halil El-Hayya, dün Hamas tarafından kabul edilen ateşkes teklifinin ayrıntılarını açıklayarak, anlaşmanın her aşaması 42 gün süren 3 aşamadan oluştuğunu vurguladı.

3 Hafta Önce Güncellendi

2024-05-07 17:28:30

Hamas'ın kabul ettiği anlaşmanın detayları

Hayya, anlaşmaya dair El Cezire kanalına yaptığı açıklamasında, "Mart ayında başlayan ve bu aşamaya gelene kadar gelişen müzakereler sonucu, öncelikli hedefin kalıcı ateşkes, Gazze'den tamamen çekilme ve gerçek ve ciddi bir esir değişimi" olduğunu söyledi.

3 AŞAMALI ANLAŞMA

Hayya, ilk aşamaya ilişkin olarak, "işgal ordusunun Netzarim ekseninden tamamen çekilmesini ve Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerinde yerinden edilenlerin geri dönüş özgürlüğüne izin verilmesini" içerdiğini açıkladı.

3_328

İlk aşamanın aynı zamanda "insanların tüm yardım, barınma ve geçici barınma ihtiyaçlarının karşılanmasını ve ardından yeniden inşa için gerekli mali destek ve planların toplanması amacıyla Katar, Mısır ve Birleşmiş Milletler denetiminde Gazze'nin yeniden inşası için büyük çaba gösterilmesini" de içerdiğini belirten Hayya, diğer konunun da takas yani 3 aşamalı mahkum değişimi olduğuna dikkat çekti.

İlk aşama, siviller ve askerler, çocuklar, yaşlılar, hayatta olanlar veya ölenler de dahil olmak üzere kadınları da ilgilendiriyor.

HER KADIN ASKERE KARŞILIK 50 FİLİSTİNLİ

Anlaşma teklifinde ilk aşamada, Hamas tarafından gözaltına alınan her kadın askere karşılık 50 Filistinli mahkumun belirli bir takvim içerisinde serbest bırakılması öngörülüyor.

Teklifte ayrıca 7 Ekim'den bu yana tutuklu bulunan çocuk ve kadınların serbest bırakılması karşılığında cenazelerin serbest bırakılması da yer alıyor.

Hayya, "teklifin ilk aşamasında işgalcilerin Gazze sınırına komşu bölgelere çekileceğini", ikinci aşamada ise işgalcilerin Gazze'den tamamen çekilmesi gerekeceğini belirtti.

2_562

Hayya, arabulucuların önerisini ABD Başkanı Joe Biden'ın kabul ettiğini ve bunu tüm detaylarıyla uygulamaya kararlı olduğunu doğruladığını, bu hususta BM Güvenlik Konseyi kararı çıkacağına dair garantinin bulunduğunu söyledi.”

Ayrıca, üçüncü aşamada kuşatmanın tamamen kaldırılması konusunda mutabakata varılan anlaşma metni, düşmanlıkların kalıcı olarak durdurulacağının doğrudan duyurulmasını ve bunun asker ve esir değişiminden önce duyurulmasını da içeriyor.

İsrail'in tepkisine ilişkin konuşan Hamas yetkilisi, "İsrail'in teklif edilen teklife onay vermesine ilişkin belirli bir tarih konusunda bize bilgi verilmediğini, ateşkes teklifine işgalcilerin cevabının beklendiğini" belirtti.

4_199

Hamas, dün erken saatlerde siyasi büro başkanı İsmail Haniye'nin Katar ve Mısır'ın Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına ilişkin önerisini onayladığı konusunda bilgi verdiğini duyurmuştu.

Hamas, internet sitesinde yayınlanan açıklamasında şöyle denilmişti:

“Haniye, Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdul Rahman Al Thani ve Mısır İstihbarat Bakanı Sayın Abbas Kamel ile telefon görüşmesi yaparak Hamas hareketinin ateşkes anlaşmasına ilişkin teklifini onaylaması hususunda bilgilendirmede bulundu."
Pazar akşamı ise Hamas, Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması ve İsrail'le tutuklu değişiminin sağlanması amacıyla Kahire'de yapılan iki günlük müzakere turunun sona erdiğini duyurmuştu.

Hamas, yaptığı açıklamada, "Hamas heyetinin Mısır ve Katar'daki arabulucu ülkelere, kendileriyle derinlemesine ve ciddi görüşmelerin yapıldığını, teklife ilişkin cevaplarını önerisine ilettiğini" ifade etmişti.

Arap Postası

Haber Ara