Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Tunca Bengin: Kalkanı genişletmek gerek

Milliyet Yazarı Tunca Bengin, Fırat Kalkanı harekâtına değinerek 'ABD’nin oyununu bozmak için kalkanı genişleterek Hatay sınırına dayandırmak kaçınılmaz' dedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-24 16:08:04

Tunca Bengin: Kalkanı genişletmek gerek

TIEMTURK | HABER MERKEZİ

Geçen sene bugün (24 Ağustos 2016) başlayan Fırat Fırat Kalkanı Harekâtı'nın hem askeri hem de siyasi bazı hedeflerinin gerçekleştiğini yazan Bengin, o hedefleri şöyle sıraladı: "Komşumuz konumuna gelen DAEŞ'i güneye süpürerek sınır güvenliğini sağlamak, YPG/PKK'nın Akdeniz'e kadar ulaşmayı hedeflediği koridoru engellemek, yani “güvenli bölge” oluşturarak Türkiye'ye göçü önlemek"

Harekâtın yıldönümünde gelinen noktada bunlardan bazılarının gerçekleştiğini fakat bir sorun olduğunu belirten Begin şunları yazdı:

TERÖR KORİDORU

Terör unsurlarından arındırılan 2 bin 225 kilometrelik bir alanda yüz binlerce Suriyeli yaşıyor, yeni bir göç dalgası durumu olmadığı gibi, bölgeye geri dönüşler de artarak sürüyor. Yani bu üç konuda her şey planlandığı gibi gelişti, gelişiyor ancak aynısını terör koridoru açısından söylemek zor. Evet, buna dönük bir set çekildi ama ABD'nin kirli tezgâhları nedeniyle YPG/PKK'nın hâlâ El Bab'ın güneyinden dolaşarak Menbiç ile Hatay sınırındaki Afrin'i birleştirme olasılığı var. Bu da Türkiye'nin bekası için kaçınılmaz olan Fırat Kalkanı Harekâtı'nın boşa çıkması demek. Dolayısıyla da bu tehdidi ortadan kaldırmak şart. Bunun formülü de dün konuştuğum üst düzey bir askeri yetkiliye göre şuydu:

“Fırat Kalkanı bir kama gibi ortadan saplandı fakat şu an PKK'nın koridorunu engelleyecek genişlikte değil. Hatay'a ve Kilis'e sınır Afrin PKK'nın elinde. Orayı kontrol altına almadıktan sonra koridoru, Akdeniz'e çıkışı nasıl engelleyeceksiniz? Şu anki durum geçici bir tedbirdi, askeri stratejide Fırat Kalkanı'nın Hatay sınırına kadar dayanması lazım. Bunun ikinci adımı da Menbiç'i de kontrol eden ve Süleyman Şah Türbesi'ni eski yerine konuşlandıran stratejik bir hamle...”

ABD'NİN OYUNUNU BOZMAK İÇİN


Yani ABD'nin oyununu bozmak için kalkanı genişleterek Hatay sınırına dayandırmak kaçınılmaz. Nitekim bugünkü gelişmeler ve devletin en tepesinden gelen mesajlar da o yönde...

Haber Ara