Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

'Rusya'ya güvenilmez'

İran Meclis Komisyonu Sekreteri, 'Rusya hiçbir zaman güvenilir bir ortak olamaz' dedi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-09 15:16:18

'Rusya'ya güvenilmez'

Azeri “Trend” ajansına konuşan Amir Sultani, "İran'ın Buşer şehrinde nükleer enerji santralinin inşası sırasında Tahran hükümeti Rusya'nın İran'a karşı gerçek davranışına tanık oldu" dedi.

Buşer enerji santralinin 2007 yılının sonbaharında bitirilmesi planlanmıştı. Ancak proje ekonomik ve siyasi nedenlerle santralin açılışı 2009 yılı eylül ayına ertelendi. 2012 yılında nükleer santral yüzde 100 kapasiteye ulaştı, ancak daha sonra tamir için iki kez çalışmaları durduruldu.

Abbas Amir Sultani, Rusya'nın gelecekte de sadece kendi çıkarları temelinde hareket edeceğini belirterek, “İran'a petrol satışı yaptırımları uygulandığı zaman Rusya Tahran'ı desteklemek için petrol ihracatını azaltabilirdi.  Ama Moskova bunu yapmadı ve bu şekilde İran ekonomisine ağır bir darbe vurdu.” diye konuştu.

Yaptırımların kaldırılmasından sonra İran'ın petrol ve gaz satışıyla yeniden hakkettiği konuma geleceğini ifade eden Sultani "Bu Rusya Federasyonu çıkarlarına zarar verecek olsa bile, İran kendi ekonomik ve siyasi çıkarları için hareket edecektir" dedi.

Sultani, her şeye rağmen Rusya ile ortak çıkarların unutulmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Haber Ara