Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Rusya'nın alamadığı Mistral gemisi Mısır'a ulaştı

Fransa'nın Rusya için üretilen ancak Mısır'a satılan 'Mistral' tipi helikopter taşıyan savaş gemileri Mısır'a ulaştı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-01 18:19:17

Rusya'nın alamadığı Mistral gemisi Mısır'a ulaştı

Mısırlı kaynakların haberine göre, 170 Mısırlı bahriyeli ve geminin komutası için eğitim veren 50 Fransız askerinin de içinde bulunduğu "Cemal Abdül Nasır" ismi verilen savaş gemisinin Mısır'a ulaştı.

Rusya'nın sipariş ettiği ancak Ukrayna krizi nedeniyle Fransa'nın bu ülkeye satışını askıya aldığı iki savaş gemisi, 950 milyon avro karşılığında Mısır'a satılmıştı.

Fransa, 1,2 milyar avro karşılığında Rusya için dört yılda ürettiği bu iki savaş gemisinin teslimatını askıya alınması için başta ABD olmak üzere Batılı müttefiklerinin yoğun baskısıyla karşılaşmıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın, geçen ay Mısır'a yaptığı resmi ziyaret sırasında, askeri telekomünikasyon uydusu inşası konusunda anlaşma sağlanmıştı. Mısır ile son iki yıl içinde savunma sanayi alanında önemli ihalelere imza atan Fransa, geçen yıl 5,2 milyar avro değerinde 24 savaş uçağı satmak için Mısır ile anlaşma sağlamıştı.

Fransa'da faaliyet gösteren insan hakları dernekleri, "son dönemde askeri ihaleler yüzünden bu ülkedeki insan hakları ihlallerine sessiz kaldığı" gerekçesiyle Hollande'ı eleştiriyor.

Haber Ara