Dolar

32,5192

Euro

34,8938

Altın

2.434,55

Bist

9.915,62

Pakistan Başbakanı: Artık ABD’ye bağımlı değiliz

Pakistan Başbakanı Şahid Hakan, ABD'nin bir süredir sürdürdüğü tehditkâr tavrı eleştirerek, Pakistan'ın askeri ihtiyaçları için artık ABD’ye bağımlı olmadığını söyledi ve “Eğer bir (askeri malzeme) kaynağımız kurursa diğerine uzanırız” dedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-10 09:55:01

Pakistan Başbakanı: Artık ABD’ye bağımlı değiliz

Afganistan'daki askeri ve siyasi çıkmazdan Pakistan'ı sorumlu tutan ABD yönetiminin tehditlerine İslamabad'dan yanıt geldi. Pakistan Başbakanı Şahid Hakan Abbasi, ülkesinin ABD'ye bağımlı olduğu günlerin geçmişte kaldığını söyledi. Abbasi, ABD'nin Pakistan'la askeri anlaşmaları durdurma ihtimaline yönelik açıklamalar için ise ülkesinin silah sistemlerinin çeşitlilik arz ettiğini, orduda ABD'nin yanı sıra Çin ve Avrupa sistemlerinin de olduğunu, son zamanlarda ilk kez Rus savunma helikopterlerini envantere aldıklarını vurguladı.

Savunma ithalatında ve yardımında ABD'nin tek seçenek olmadığına dikkati çeken Abbasi, “Pakistan askeri ihtiyaçları için artık ABD'ye bağımlı değil. Eğer bir (askeri malzeme) kaynağımız kurursa diğerine uzanırız. Daha masraflı da olabilir ama biz terörle savaşmak zorundayız” diye konuştu.

TEHDİT AFGANİSTAN KAYNAKLI

Pakistan'ın karşı karşıya bulunduğu güvenlik tehditlerinin Afganistan merkezli silahlı gruplardan kaynaklandığını belirten Abbasi, ülke topraklarının teröristler için güvenli bir yer olmadığını, Afganistan sınırının Taliban'ın kontrolü altında olduğunu vurguladı. Pakistan'da savaştıkları örgüt üyelerinin bugün Afganistan'da olduğunu kaydeden Abbasi, “Liderleri orada yaşıyor, planlamalar orada yapılıyor ve lojistik üsleri de orada” ifadesini kullandı.

ABD'YE HİNDİSTAN ELEŞTİRİSİ

Abbasi, ABD'nin Hindistan'ı Afganistan dosyasına dâhil etme girişimini doğru bulmadığını, Hindistan'ın ABD-Pakistan ilişkilerine dâhil edilmesinin herhangi bir çözüme faydası olmayacağını belirtti.

DÜNYA GÖRMEK ZORUNDA

Abbasi, özellikle Afganistan'da, Hindistan için herhangi bir rol görmediğini kaydetti.

Pakistan'ın terörle mücadelesine değinen Abbasi, “Dünya, Pakistan'ın terörle mücadeledeki gayretini görmek zorunda. Bize uygulanacak herhangi bir yaptırım veya kısıtlama sadece terörle mücadelemizi zaafa uğratır. Ayrıca bölgedeki tüm dengeleri de derinden etkiler” değerlendirmesinde bulundu. “Bugüne kadar sınırlarımızda 200 bin asker görevlendirdik. 6 bin 500 askerimiz şehit oldu, 21 bin vatandaşımız da öldü” diyen Pakistan Başbakanı, 35 bin kişinin de ağır yaralandığını belirtti.

Abbbasi, yaşadıkları maddi kaybın da yaklaşık 120 milyar dolar olduğu bilgisini verdi. ABD Başkanı Donald Trump, Pakistan'ın terör örgütlerine ev sahipliği yaptığını belirtmiş ve Afganistan'daki terör olaylarından Pakistan'ı da sorumlu tutmuştu.

ŞERİF'İN DAMADI KEFALETLE SERBEST

Pakistan Ulusal Meclisi Üyesi Muhammed Safdar, önceki gece Katar dönüşü İslamabad Havalimanı'nda gözaltına alınmasının ardından, dün eşi Meryem Navaz Şerif ile hakim karşısına çıkarıldı. Mahkeme, Şerif ailesi hakkındaki bir sonraki duruşmanın 13 Ekim'de olacağını açıklarken, Safdar'ın da kefaletle serbest bırakılmasına ve tutuksuz yargılanmasına hükmetti. Pakistan Anayasa Mahkemesi 28 Temmuz'da, Navaz Şerif'in başbakanlık görevinden uzaklaştırılmasına karar vermişti. Pakistan'da Şerif'ten boşalan başbakanlık koltuğuna iktidar partisinin adayı Şahid Hakan Abbasi seçilmişti.

(İlgili haberlere gitmek için fotoğraflara tıklayınız)

708046_1

743386 (1)

Haber Ara