Mesut Barzani'nin bağımsızlık referandumundan geri adım atmaması üzerine Irak güçleri ve Şii Haşd-i Şabi milislerinin operasyonuyla harita bir günde değişti. Peşmerge 2014'te IŞİD'le mücadele gerekçesiyle girdiği bölgelerden çekildi. Yeni harita başta Kerkük olmak üzere Irak anayasasında statüsü belirsiz olan bölgeleri yeniden tartışmaya açtı.
TÜRKMENLER NE ALACAK?
Karar'dan Hilal Öztürk'ün haberine göre ilk aşamada tapu kayıtlarında yapılacak düzeltmeler, Türkmenlere verilecek görevler ve benzeri konularda bir gelişme yok ancak Türkmenlere kaymakamlık ve vali yardımcılığı gibi benzeri pozisyonlar verilebilir.
IRAK GÜÇLERİ KDP HAKİMİYETİNDEKİ ŞEHİRLERE GİRECEK Mİ?
İsmi açıklanmayan bir güvenlik bürokratına dayandırılan haberde Irak güçlerinin Erbil, Zaho ve Duhok gibi KDP kontrolundeki şehirlere yönelmesinin beklenmediği, Kerkük'teki petrol sahaları ile askeri üsler ve benzeri kritik noktaların Bağdat'ın kontrolüne gireceği belirtildi.
KYB'YE ÖZEL POZİSYON
Söz konusu bürokrat ayrıca Talabani ailesinin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne de ‘özel' pozisyonlar verilmesinin planlandığı belirtti.
ŞİMDİ KERKÜK 'ÖZEL STATÜ' İSTİYOR
Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mehmet Tütüncü ise Kerkük'te Barzani'nin uyguladığı baskının bittiğini belirterek “Şimdi Kerkük üç etnik grubun eşit yönettiği özel statü ve kendi güvenliğini istiyor” dedi.
2003'TEN BERİ 50 BİN KÜRT YERLEŞTİRİLDİ
2003'ten itibaren Kerkük'e 750 bin Kürdün yerleştirildiğini söyleyen Tütüncü, Türkmen ve Arapların ise tehditle evlerini terk etmelerinin sağlandığını anlattı.
KERKÜK'ÜN 'YERLİ' KÜRTLERİ KALDI
Yerleştirilen Kürtlerin Irak'ın yanısıra Türkiye, İran ve Suriye'den getirilenler olduğunu vurgulayan Tütüncü “Kerkük'e sonradan getirilen Kürtler'in neredeyse tamamı gitti. Uzun yıllardır Kerkük'te yaşayan Kürtler ise kaldı. Zaten onlardan kimsenin bir şikayeti yok. Nüfusun yüzde 10'unu oluşturan Kürtler, onlar zaten Kerküklü kabul ediliyor” dedi.