Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

İsrail, 'Adnan'ı serbest bıraktı

İsrail'in, İslami Cihad Hareketi'nin önde gelen isimlerinden Hıdır Adnan’ı serbest bıraktığı bildirildi...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-12 18:12:17

İsrail, 'Adnan'ı serbest bıraktı

İsrail hükümetinin, cezaevinde tutuklu olan İslami Cihad Hareketi'nin önde gelen isimlerinden Hıdır Adnan'ı serbest bıraktığı açıklandı. Adnan, İsrail'in idari tutuklama uygulamasını protesto için yaklaşık iki ay açlık grevi yapmıştı. Tahliye olan Adnan, büyük sevinçle karşılandı.

Al Jazeera.com ve Anadolu Ajansı'nın haberine göre; İsrail cezaevinde idari tutuklu olarak bulunan, İslami Cihad Hareketi'nin önde gelen isimlerinden Hıdır Adnan, serbest bırakıldı. 37 yaşındaki Adnan, Filistin İslami Cihad Hareketi mensupları ve yakınları tarafından Cenin kentinde karşılandı.

İsrail cezaevinden sabah erken saatte çıkarılan Adnan, yaptığı basın açıklamasında, alışılmadık bir saatte serbest bırakıldığına işaret etti. "İsrail, beni tutuklayarak ilk hatasını yaptı. İkinci hatası ise serbest bırakma işlemini alışılmışın dışında sabahın erken saatlerinde gerçekleştirerek yaptı. Böyle yaparak Filistin halkının sevincini azaltabileceğini sandı" dedi.

İsrail'in Filistin halkının sevincinden korktuğunu belirten Adnan, "İsrail bu gece başarısız olduğunu görecek. Bu gece kutlama için Filistinlilerin akın akın geleceğini görecek" diye konuştu.

Hıdır Adnan, geçen ayın sonlarında İsrail hapishaneler idaresiyle yaptığı "Ramazan Bayramı öncesinde serbest bırakılmasını garantileyen" anlaşmanın ardından 55 gün sürdürdüğü açlık grevini sona erdirmişti.

10 KERE TUTUKLANDI

İsrail'in 10 defa tutukladığı Adnan, son olarak 8 Temmuz 2014'te Cenin kentindeki bir güvenlik noktasında gözaltına alınmıştı. Adnan, idari tutukluluk kararının uzatılmasını protesto için 5 Mayıs 2015'te açlık grevine başlamıştı. Daha önce de 66 gün açlık grevi yapan Adnan'ın sağlık durumu bozulmuştu.

Avukat Cevad Boulos, yaptığı açıklamada müvekkili Adnan'ın bir daha idari tutuklulukla karşı karşıya kalmaması yönünde, İsrail'in kendilerine güvence verdiğini söyledi. Adnan'ın hapishanede yattığı toplam süre 6 yılı buluyor.

İsrail istihbaratı, gizli güvenlik bilgilerine dayanarak "idari tutuklama" adı altında Filistinlileri 1 ila 6 ay arasında alıkoyabiliyor. Tutuklunun İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine karar verilmesi halinde askeri hâkim, suç isnadında bulunmadan tutukluluk süresini 5 seneye kadar uzatabiliyor. Filistinli aileler sık sık gösteri düzenleyerek, uluslararası toplum ve kuruluşlardan bu konuda yardım talep ediyor.

Haber Ara