AA'nın haberine göre,  İHH İnsani Yardım Vakfı Suriye Çalışmaları Hatay Ofisi basın danışmanı Burak Karacaoğlu, Halep'in kuzeyinde IŞİD'in muhaliflere yönelik saldırılarının yanında petrol ticaretine de izin vermediğini bildirdi. Karacaoğlu, bölgede gerçekleşen çatışmaların da akaryakıt ticaretinin durmasına neden olduğunu söyledi. Yakıt sıkıntısından dolayı hastaneler işlevsiz kalacağını ve hastaların Türkiye'ye sevk edilebileceğine dikkati çeken Karacaoğlu, şöyle konuştu:

"Son zamanlarda Halep'in kuzeyinde IŞİD ile muhalifler arasında yaşanan çatışmalardan dolayı IŞİD, bölgedeki muhaliflerin yoğun olduğu yerlere petrol ticaretine izin vermiyor. Bu da halkı olumsuz etkiliyor. Sınır hattında bulunan 200 çadır kentte kalan 160 binden fazla insan, mazotla çalışan motorların kuyulardan çektiği suyu içiyor. Kuyulardan su çıkarılmazsa bu insanlar Türkiye tarafına geçmek isteyebilir. Bu ve içerideki onlarca hastane, yaralı ve ameliyat edilmesi gereken insanları mecburen Türkiye'ye sevk edilecek. Bu da çok sıkıntı oluşturabilir. Mazot bulunmayan bölgelerde ise 8-12 milyon insanın yaşadığı tahmin ediliyor."

Suriye'nin diğer bölgelerinde de akaryakıt fiyatlarının arttığını dile getiren Karacaoğlu, bu durumun en çok yaşlı, çocuk ve hastaları etkilediğini kaydetti.

Akaryakıt olmadığı için fırınların da çalışmaması durumunda ekmek sıkıntısının da ortaya çıkacağını vurgulayan Karacaoğlu, "Böyle olması durumunda insanlar sınıra yakın yerlere göç etmeye zorlanacak. Ayrıca Türkiye sınırına yakın Atme'deki çocuk hastanesinde çok acil durum olmadıkça vakalara müdahale edilmeyecek durumda. Akaryakıt ulaşmazsa önümüzdeki günlerde hastane, fırın ve su kuyuları çalışmayacağı için yüzlerce kişi mağdur olacak" diye konuştu.

Halep'in kuzey kırsalında IŞİD ile muhalifler çatışıyor

Suriye'de bir yılı aşkın bir suredir muhaliflere karşı savaşan IŞİD Halep kırsalında ilerlemeye çalışıyor.

Halep ile Türkiye sınırı arasında yer alan kasaba ve köyleri hedef alan saldırılarda 28 Mayıs'ta Savran Kasabası ile birlikte 7 köy IŞİD kontrolüne geçti. 

Türkiye sınırında yer alan Halep'in Azez ilçesi ve Afrin kürt bölgesini ele geçirenedek saldırmaya devam edeceğini açıklayan IŞİD, Halep'in kuzey kırsalında muhaliflere saldırmaya devam ediyor.