Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

'Irak'ta mezheplere göre yeni bir harita oluşturuldu'

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Salihi, ülkede mezhebe dayalı yeni bir harita çizildiğini, buna göre kaybedenin Sünniler ve Türkmenler olduğunu söyledi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-21 15:27:49

'Irak'ta mezheplere göre yeni bir harita oluşturuldu'

AA'da Ali Mukarrem Garip'in haberine göre, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi,  "Irak'ta bugün resmi olmasa da mezheplere göre yeni bir harita oluşturuldu. Bu haritada Sünniler en zayıf haritaya sahip. Sünniler kendi bölgelerini tehlikeli bir duruma getirdiler. Silinen tek harita ise Türkmenlerindir. Durum şunu gösteriyor ki Türkmenler mutlaka Sünniler, Şiiler veya Kürtlere entegre olmak zorunda. Bu, bizim için bir şansızlık" dedi. 

IŞİD kullanılarak Irak'ın yanı sıra Suriye ve diğer komşu ülkelerde de haritaların değiştirilmek istendiğini ifade eden Salihi, şöyle konuştu:

"IŞİD hafife alınacak bir mesele değil. Sadece Irak değil tüm bölgenin haritasını değiştirmek için ortaya atılan bir projedir. Önce Irak sonra Suriye'nin haritasını değiştiren IŞİD,diğer bölgelere de gidebilir. Ortadoğu bölgesi, özellikle Irak'ın komşuları da aynı durumla karşı karşıya kalabilirler. Yemen ile Suudi Arabistan arasındaki gerginlik, Husilerin ortaya çıkması ve İran'ın destek vermesi bunlar hepsi birbirine bağlı olaylar."

Salihi, Musul'un Telafer ilçesinde yaşananların bir benzerinin Suriye'nin Tel Abyad bölgesinde yaşandığına değinerek, şunları kaydetti:

"Tel Abyad'da daha çok Türkmen ve Arap halkı yaşıyor. Telafer nüfusu da bu şekilde. Telafer'in, Kuzey Irak'a ilhak edilmesi için buraya kardeş kavgası getirildi. Durumu öyle bir yere getirdiler ki bugün Telaferliler, Kuzey Irak yönetimini kabul edecek hale geldi. Tel Abyad için de durum aynıdır. Yeni bir Kürt kantonu kurmak için Tel Abyad'ı kaldırdılar. Bunun için önce IŞİD'in buraya girmesini sağladılar. Sonra PYD güçlerini oraya göndererek, bölgenin Kürtlerin kontrolüne girmesini sağladılar."

Haber Ara