Dolar

32,4612

Euro

34,7874

Altın

2.428,32

Bist

10.082,77

Irak'ın büyük sorunu 'iç göç'

Kerkük Göç ve Göçmenler Dairesi Müdürü Ammar Sabah AA'ya açıklamalarda bulundu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-22 14:00:50

Irak'ın büyük sorunu 'iç göç'

Irak'ta meydana gelen terör olayları ve şiddetli çatışmalardan dolayı evlerini terk eden yüz binlerce iç göçmene ev sahipliği yapan ikinci büyük kentin Kerkük olduğu belirten Sabah, şunları ifade etti:

"Irak'ta Duhok kentinden sonra en çok iç göçmene ev sahipliği yapan ikinci kent Kerkük'tür. IŞİD'in ortaya çıkmasından sonra şu ana kadar 700 bin iç göçmen kente geldi. Farklı bölgelerden gelen iç göçmenlerin bir kısmı kamplarda bir kısmı ise kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde veya akrabalarının yanında ikamet ediyor. Kent nüfusunun yarısı kadar iç göçmen aldık. Bu da doğrudan kentin hizmetini, enerji tüketimini ve hayatın tüm alanlarını etkiledi. Halihazırda kentin güneybatısı, güneyi ve diğer bölgelerinde Leylan 1, Leylan 2, Leylan 3, Yahyava, Dakuk, Nezrava ve Bava isimlerinde 7 çadır kampı var. Bu kampların artık iç göçmen alacak kapasitesi yok. Musul operasyonunun devam etmesi ve Havice'ye yapılacak muhtemel bir operasyondan dolayı meydana gelebilecek iç göçmen dalgasına karşılık yeni bir kamp kurma hazırlığı içerisindeyiz."

"AÇIK BİR HAPİSHANE"

IŞİD'in Musul'un batısında yer alan Telafer ilçesini ele geçirmesinden sonra Kerkük kentine sığınan 55 yaşındaki Nezar İbrahim, son iki buçuk yıldır zorlu bir hayat mücadelesi verdiklerini söyleyerek, "Açık bir hapishanede yaşıyorum. Hükümet tarafından sunulan gıda ve hizmet yardımları yetersiz kalıyor. Bizim gibi yaşlı insanların maddi gelire ve hükümetin desteğine ihtiyacı var" dedi.

Musul'dan kaçan başka bir iç göçmen İsmail Yasin ise şunları kaydetti:

"'Bu çadırlarda kış çok sert geçiyor. Mutfak ve yaşam alanının aynı olduğu tek bir çadırda yaşıyoruz. Yangın çıkması ihtimaline karşı elektrikli ev aletlerini kullanmaktan çekiniyoruz. Yangın çıkacağı korkusundan dolayı geceleri çadırda uyurken ısıtıcıları açamıyoruz. En kısa süre içerisinde evimize dönmek istiyoruz. Kimse iç göçmen olmaktan mutlu değil."

Haber Ara