TIMETURK | HABER MERKEZİ
ÇEVİRİ
İki ABD yetkilisi, Lübnan Başbakanı Saad El Hariri'nin istifasını sunmasından iki gün sonra Perşembe günü (31 Ekim) yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Lübnan'a yönelik 105 milyon dolar güvenlik yardımını durdurduğunu açıkladı.
Dışişleri Bakanlığı Perşembe günü Kongre'ye verdiği demeçte, Beyaz Saray Bütçe Ofisi ve Ulusal Güvenlik Konseyi'nin dış askeri yardımı durdurmaya karar verdiğini söyledi.
SEBEP AÇIKLANMADI
Reuters'ın haberine göre yetkililer yardımın neden engellendiğini söylemediler. Kaynaklardan biri, Dışişleri Bakanlığı'nın Kongre'ye karar için bir sebep vermediğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı yorum yapmaktan kaçındı.
The National'a konuşan ABD'li bri yetkilininse kararın arkasında vaad edilen reformların yapılmaması olduğunu söylediği aktarıldı. Haberde ABD'nin Lübnan ordusu ve güvenlik güçlerine yıllık toplam 70 milyon dolarlık yardım yaptığı fakat buna rağmen reformların hayata geçirilmediği belirtildi.
Lübnan tarafı ise Mayıs ayında başlayan yardımın, ABD'nin Ortadoğu'daki önemli bir ortağı olan, Lübnan'ın sınırlarını koruyabilmesi için çok önemli olduğunu belirtiyor.
KESİLEN YARDIMDA NELER VAR?
ABD tarafından kesilen askeri yardımda, gece görüş gözlükleri ve sınır güvenliğinde kullanılan silahlar bulunuyordu.
"KARAR, HİZULLAH İLE İLGİLİ" YORUMLARI
Öte yandan Washington'un kararının, İran'ın desteklediği ve Birleşik Devletler'in terör örgütü olarak kabul ettiği Hizbullah'ın Beyrut hükümetinde artan rolüne yönelik olduğu belritiliyor.
LÜBNAN'DA NELER YAŞANIYOR?
Haftalardır protestların sürdüğü Lübnan'da Başbakan Saad Hariri, Cumhurbaşkanı Mişel Avn'a istifasını sundu. İstifanın kabul edilip edilmediği henüz açıklanmazken, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Hariri'nin istifa etmesinin ardından, Lübnan'ın siyasi liderlerini, halkının ihtiyaçlarına cevap veren yeni bir hükümetin kurulmasına yardım etmeye ve yolsuzluğa son vermeye çağırdı.
Bir ABD yetkilisi Reuters'e verdiği demeçte, Lübnan için askeri yardımının gerekli olduğunu düşündüğünü, yalnızca kendi hükümeti içinde değil çalkantılı bir bölgede istikrarsızlıkla mücadele ettiğini ve komşu Suriye'deki savaştan binlerce mülteciyi barındırması sebebiyle de bunun önemli olduğunu söyledi. Yetkili, şu anda büyük ölçüde Washington'un desteğinden dolayı ülkenin en yetenekli kuruluşlarından biri olarak kabul ettiği Lübnan ordusunu güçlendirmenin özellikle önemli olduğunu kaydetti.
Öte yandan bu kararın, Lübnan'ı Rusya'ya itebileceği, Rusya'nın Suriye'deki etkisi ve ABD yönetiminin askerlerini Suriye'de geniş bir bölgeden çekmesi konusu düşünüldüğünde, bunun thelikeli olduğunu da belirtti.
İstifa etmeden önce, Hariri geçen yıl Paris'teki bir konferansta vaat edilen 11 milyar dolarlık yardım için yabancı bağışçıları ikna edememişti.
Hariri daha önce de istifa etmiş fakat kabul edilmemişti.