Dolar

32,3524

Euro

34,7299

Altın

2.406,15

Bist

10.097,39

ABD'den YPG ve Irak'a çağrı

Pentagon Sözcüsü Smith, gündemdeki konulara ilişkin Anadolu Ajansı muhabirinin sorularını yanıtladı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-09 12:16:14

ABD'den YPG ve Irak'a çağrı

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Elissa Smith, Suriye'nin kuzeydoğusunda IŞİD ile YPG arasındaki çatışmalarda Kürtlerin bölgenin demografik yapısını değiştirdiği kaygılarına ilişkin, “PYD ve YPG, Tel Abyad'dan kaçanların evlerine geri dönebileceklerini, kentin yönetimini sivillere bırakacaklarını açıkça ifade etti. Bu açıklamaları memnuniyetle karşılıyoruz, bu grupların sözlerini tutmaları çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Tel Abyad'da PYD ve YPG'nin Arap ve Türkmenlerin oluşturduğu 20 binden fazla insanı göçe zorladığı, bölgenin demografik yapısını değiştirmeye çalıştığı iddialarının hatırlatılması üzerine Smith, tüm bu söylentileri ciddiye aldıklarını ve taraflara böyle bir davranışın kabul edilemeyeceğini ilettiklerini söyledi. İddiaların doğruluğunu yakından inceleyeceklerini belirten Smith, şunları kaydetti:

“PYD ve YPG, Tel Abyad'dan kaçanların evlerine geri dönebileceklerini, kentin yönetimini sivillere bırakacaklarını açıkça ifade etti. Bu açıklamaları memnuniyetle karşılıyoruz, bu grupların sözlerini tutmaları çağrısında bulunuyoruz. Gidenlerin Tel Abyad'a dönebilmeleri için şartları ayarlamaları konusunda tüm güçleri cesaretlendiriyoruz.”

Smith, IŞİD ile mücadele eden grupların Tel Abyad'da ortak eylemler yapmasının yanı sıra yerel halk ile binaları koruması, evlerini terk edenlerin geri dönmelerini sağlayacak şartları hazırlaması ve insan haklarını korumalarının da gerekliliğine değindi. Smith, IŞİD'ten geri alınan toprakların elde tutulması ve istikrarın sağlanmasında bu adımların önemine vurgu yaptı.

Pentagon Sözcüsü Smith, Irak'ta da hükümete "Şii militan grupların ülkenin istikrarı ve gelişmesine tehdit oluşturacağını, bu grupların ülkenin güvenlik yapısı dışına çıkarak bağımsız şekilde hareket etmemesi gerektiğini" ilettiklerini aktardı.

Haber Ara