Dolar

34,8648

Euro

36,7217

Altın

3.047,06

Bist

10.058,47

'AB, Hint-Pasifik Okyanusu’na ayak basıyor'

Güldener Sonumut, Milliyet'te yayımlanan yazısında ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi ile birlikte ABD-Çin arasında devam eden gerilim ve çekişmede AB-ABD ittifakının kaydettiği ilerlemeyi hatırlattı. Gazeteci Sonumut, ‘yeni hedef Güney Çin denizi’ ifadesini kullandı

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-18 16:57:40

'AB, Hint-Pasifik Okyanusu’na ayak basıyor'

Koltuk krizinin gölgesinde AB, ABD ile dış politikasını her geçen gün yakınlaştırıyor. Zaman zaman ABD AB'nin politikalarına ayak uydurmaya çalışıyor. Ama daha çok AB, ABD'nin neo geleneksel dış politikasına uyum sağlamaya çalışıyor. Rusya, Ukrayna veya İran konusunda görüldüğü üzere... ABD'nin Afganistan'dan geri çekilme takvimine yönelik olarak da Avrupalı müttefikler ile Washington yönetimi aynı politikayı benimsemiş durumda. 1 Mayıstan itibaren NATO üyesi ülkeler ile AB ülkeleri ve partnerler Afganistan'ın güvenlik anahtarlarını Afgan yönetimine tamamen teslim ederek bölgeden çekilecekler. Yeni hedef Çin denizi. Beklendiği üzere ABD eksenini Çin'e kaydırıyor. AB de ABD'ye bölgede destek olmaya hazırlanıyor. Bu çerçevede pazartesi günü video konferans yöntemiyle bir araya gelecek olan AB dışişleri bakanları, Brüksel'in yeni Hint-Pasifik işbirliği stratejilerini ele alacaklar.

AB için Çin, kısmen de olsa ticari bir partner. Ancak AB'nin Çin'le rekabet ettiği birçok konu bulunuyor. ABD'nin Çin'e yönelik olarak yaklaşımında askeri ve stratejik unsurlar ön planda yer alıyor. AB ise ABD'ye ekonomi başta olmak üzere ticari, sosyal, kültürel ve kısmen askeri açıdan destek olabilir. Diplomatik açıdan da ABD'nin çabalarını kendi mekanizmalarıyla destekleyebilir. Çevre politikalarından teknolojiye bölgede önemli bir aktör olabilir. Ayrıca Hollanda, Fransa, Portekiz gibi ülkeler bölgede ABD'ye destek amacıyla önemli katkılarda bulunabilirler. Afrika kıtasının doğusunda başlayan ve Japonya'ya kadar uzanan Hint Pasifik bölgesi önemli bir coğrafya. AB ile Asya ülkeleri arasındaki kurumsal işbirliği 1996 yılında kuruldu. Bu işbirliğinin önümüzdeki dönemde canlandırılarak ABD'nin önderliğindeki APEC'le işbirliğinin pekişmesi bekleniyor. ASEAN ülkeleriyle birlikte APEC ve ASEM de Batı dünyasının Çin'e yönelik olarak kurumsal ‘silahları' olacak. AB hem ekonomik fırsatları kollayacak hem de ABD'ye destek sağlayacak. Türkiye de aslında Endonezya, Malezya, Pakistan, Brunei ve Bangladeş gibi ülkelerle olan yakınlığını kullanarak bu oyunda yer alabilir. Kovid sonrası dünya şekilleniyor. Çiğ ve içi boş tartışmalarla vakit kaybeden ülkeler fırsat trenini kaçırabilir. 

SON VİDEO HABER

Kassam, İsrail askerlerini araçlarıyla birlikte imha etti

Haber Ara