Dolar

42,5291

Euro

49,5628

Altın

5.744,63

Bist

11.007,37

YPG “Fırat’ın batısına” ilerliyor: “Kırmızı çizgi”aşılıyor

PKK’nın Suriye kolu PYD’nin silahlı kanadı YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri, ABD’nin desteği ile Münbic operasyonunun başlatıldığını açıkladı. YPG’nin, IŞİD’in elinde bulunan Münbic’in kontrolünü ele geçirilmesi ile Türkiye'nin “PKK'nın Suriye kolu YPG'nin Fırat'ın batısında geçmemesi yönündeki kırmızı çizgisi” aşılmış olacak.

10 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-01 14:16:30

YPG “Fırat’ın batısına” ilerliyor: “Kırmızı çizgi”aşılıyor

TİMETURK I HABER MERKEZİ
MELAHAT KEMAL

YPG, hali hazırda Türkiye'nin güney sınırındaki 400 kilometrelik bir alanı kontrolü altında bulunduruyor.

TÜRKİYE NASIL İKNA EDİLDİ?

Reuters haber ajansına açıklamada bulunan ABD'li yetkililer, Türkiye'nin iki güvence ile ikna edildiğini açıkladı.

Türkiye, ABD destekli Mümbic operasyonu öncesi iki güvenceyle ikna edildi. Operasyona katılanların 5'te biri YPG'li olacağı söylenerek Ankara'ya Mümbic'in IŞİD'in elinden alınmasının ardından YPG'lilerin bölgeden çekileceği garantisini verildi.

YPG ÇOĞUNLUKTA

ABD'li yetkililer Türkiye'ye operasyona katılanların 5'te birinin YPG'li olduğu garantisini verse de Suriye İnsan Hakları Gözlem Evi, Münbic'e ilerleyen güçlerin büyük ölçüde YPG'lilerden oluştuğunu aktardı.

Suriye İnsan Hakları Gözlem Evi tarafından yapılan açıklamada çoğunluğu YPG'lilerden oluşan güçlerin Menbic'e ilerlediği aktarılırken ABD'nin havadan verdiği ‘destek' sonucunda son 24 saat içinde 3'ü çocuk 15 sivilin hayatını kaybettiği aktarıldı.

ABD ÖZEL KUVVETLERİ DE SAHADA

ABD'li bir yetkili Amerikan özel kuvvetlerinin cephenin gerisinden YPG güçlerine danışmanlık yaptığını ifade ederek “Operasyonu tamamlamak için Suriyeli savaşçılara olabildiğince yakın duruyorlar” dedi.

ABD Başkanı Obama, Suriye'nin gizli bölgelerinde operasyonlar düzenlemek üzere 300 Amerikan özel kuvvet askerinin bölgeye gönderilmesi talimatı vermişti.

TÜRKİYE DE DESTEK VERECEK

Reuters haber ajansının haberinde, ABD'nin havadan verdiği desteğin yanında Türkiye'nin de sınır boyunca top atışlarıyla karadan destek vereceği belirtildi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Salı günü Antalya'da katıldığı bir toplantıda konuşurken, 'Mare Hattı' olarak nitelenen ve Menbic'i de içine alan Azez - Cerablus arasındaki 98 kilometrelik bölgeyi kapsayan alanın Türkiye'yle ABD'nin ortak operasyonuyla temizlenebileceğini söylemişti.

Çavuşoğlu, ABD'nin bölgede Türkiye tarafından 'terör örgütü' olarak kabul edilen YPG ile işbirliğine gitmesini eleştirerek, "Oysa ABD ile güçleri birleştirsek, onların özel güçleri var, bizim özel güçlerimiz var. Bir taraftan 98 kilometrelik alanda Afrin'den bu tarafa zaten muhalefetin bir ilerlemesi var. Cerablus hattından bir cephe açılsa aşağıya doğru temizlenip Menbic cebi kapatıldıktan sonra rahatlıkla Rakka'ya doğru gidilebilir" demişti.

medeni
o hattı işid,ahrahşam,nusra ve diğer terörist gruplar kontrol ederse akp ve rte açısından bir sorun yok,araplar,acemler hatta afrikadan yamyamlar gelip kontrol etse yine sorun yok ama ne zaman ki kürtler kendi öz topraklarını savunup kontrol altına aldıkları zaman akp,rte ve ırkçı-faşist güruhu hemen ayağa kalkıyor sağa sola kendilerinin bile inanmadığı tehditler savuruyor,sonra biz kürtlerle kardeşiz hikayeleri dizilyor ve kürtlerin tüm bu tiyatroya inanmalarını bekliyorsunuz,sonra kürt sorunu diye bir şey yok herşey yaptık diyorsunuz.Doğru,dostluk ve kardeşliğin dışında herşeyi yaptınız...
aziz
bu kdar kırmızı çizgi aşılıyor;anlşılıyor ki bizimkiler renkkörü.
fuat al LAGAT
ya allah bismillah.. cumhur başkanım emretsin, çizgi bırakmayız. en büyük türkiye.
ne gerek var
turkiyeninabd işin hedeflerini kordinatalrini veripte vurmayan abd hala ne iş tutuyorda guveniyor skerimizi olduren pkk detek veren abd askerlerin ulkemizde işi nedir incilik hala neden var abd pkk acik acik destek veriyorve hiç cekinmede yapiyor nede olsa kim karşi koyabilirki onabaşak turkiye olmak uzere orta doguna emrinde olmayan hukumet varmidir iranda dahil buna

Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Haber Ara