Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

'Yeni düşman' Yemen; ABD İsrail'i nasıl koruyacak?

İsrail'e ilk olarak başıboş mühimmat, balistik ve seyir füzeleri fırlatan Ensarullah, daha sonra İsrail'e ait veya İsrail tarafından işletilen gemilerin Kızıldeniz'den geçişini engellemek için harekete geçti ve ardından İsrail'e yanaşacak gemiler için nakliye rotasının tamamen kapatıldığını duyurdu.

4 Ay Önce Güncellendi

2023-12-25 11:07:28

'Yeni düşman' Yemen; ABD İsrail'i nasıl koruyacak?

Husilerin bazı gemileri ele geçirip diğerlerine insansız hava aracı saldırılarıyla saldırmasının ardından Eilat'taki faaliyetler yaklaşık %85 ​​düştü. Uluslararası ve İsrailli nakliye şirketleri, kargolarıyla birlikte İsrail'e ulaşmak için bazı durumlarda fazladan 12 gün süren uzun rotayı tercih etti; bu, en hafif deyimle maliyetli bir durumdur.

Buna karşı ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin bölgeye giderek Kızıldeniz'de konuşlandırılacak çok uluslu bir deniz görev gücünün kurulduğunu duyurdu. Suudi Arabistan, Mısır ve hatta Birleşik Arap Emirlikleri'nin de dahil olduğu koalisyondan bahsedilmesine rağmen katılan tek Arap ülkesi Bahreyn'di.

Dolayısıyla, genellikle bir bölgenin uluslararası hukuka göre militarizasyonunu yasal hale getirmek için gerekli olan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) destekleyen bir kararı olmadan, ABD bir başka dış müdahale daha başlattı. Bu önemli çünkü herhangi bir büyük bölgesel aktörü katılmaya ikna edemedi. Amerikan nüfuzunun azaldığını gösterdi ama aynı zamanda Yemen'deki Ensarullah'ın statüsünü de yükseltti.

Eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde Washington, Suudi liderliğindeki koalisyonun 2015 yılında Yemen'e müdahalesini desteklemişti. O zamandan bu yana, büyük ölçüde ülke nüfusunun çoğunluğuna uygulanan ölümcül ablukanın bir sonucu olarak yaklaşık 377.000 kişi öldü, yaklaşık 15.000 kişi ise çatışmalarda öldü.

ABD ve İngiltere'nin desteğini alan Suudi liderliğindeki müdahalenin amacı, Ensarullah'ı ülkenin başkenti Sana'da iktidardan uzaklaştırmaktı. Grup, Yemen'in yönetim gücü olarak uluslararası alanda tanınmasa da, nüfusun yüzde 80'inden fazlasını yönetiyor, ülkenin silahlı kuvvetlerinin üçte ikisinin desteğine sahip ve hükümet Sanaa dışından yönetiyor.

Ensarallah, 2014 yılında dönemin Yemen Devlet Başkanı Abdrabbuh Mansur Hadi'ye karşı yapılan halk devriminin ardından iktidara geldi. Aylar sonra Hadi istifa etti ve Ensarallah militanlarının güç kullanarak yönetimi ele geçirmeye karar vermesinin ardından ülkeden kaçtı. Yedi yıllık savaşın ortasında, genellikle "Husi isyancıları" olarak anılan siyasi, sosyal ve silahlı hareket, Yemen'in fiili hükümeti olarak faaliyet gösteriyor ancak BM tarafından henüz tanınmıyor.

ABD'NİN DENİZ KOALİSYONU KARARI

Yukarıdaki bağlam, Batılı şirket medyasında yıllardır “İran destekli isyancılar” grubu olarak küçümsenen Yemen'deki Ensarullah'ın yeteneklerini anlamak açısından çok önemli. Batı hükümetleri, Yemenli grubun önemsiz olduğunu iddia etmeye çalışırken, Washington'un son zamanlarda Husilere karşı koymak için çok uluslu bir deniz koalisyonu kurma kararı, onların önemli bir bölgesel aktör olduğunun kabulüdür. Aslına bakılırsa Ensarullah, devlet varlıklarını kontrol eden ve İsrail ile devam eden savaşa katılan daimi bir orduyu kontrol eden tek Arap hareketidir.

ABD'nin şu anda karşı karşıya olduğu gerçeklik, hem Suudi Arabistan'ın hem de BAE'nin geçen yılın başında farkına vardığı bir şey. Ocak 2022'de Abu Dabi ve Dubai'ye yapılan iki ayrı insansız hava aracı ve füze saldırısının ardından Batı'nın mevcut düzeydeki desteğinin BAE'ye yeterli güvenliği sağlayamadığı ortaya çıktı. Nisan 2022'de ülke çapında ateşkes sağlanana kadar Ensarullah, gelişmiş füze ve insansız hava aracı yeteneklerini de sergileyerek Suudi Arabistan'daki değerli ekonomik hedefleri de vurmuştu.

Hak ettiğinden çok daha az ilgi görmesine rağmen Ensarullah güçleri, BAE'ye yönelik ikinci saldırılarını stratejik olarak İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog'un ülkeye gelişiyle aynı zamana denk gelecek şekilde düzenledi. Bu, BAE ve Suudi liderlerine Batı desteğinin yeterli güvenliği sağlayamayacağına dair açık bir mesajdı. Muhtemelen Yemen'den gelen bu tehdit nedeniyle Riyad, İsrail ile normalleşme anlaşmasını mümkün kılmak için ABD ile bir güvenlik anlaşması arayışına girdi. Böyle bir güvenlik paktı, birine yapılan saldırının herkese yapılmış sayılmasını şart koşacak ve çatışmanın yeniden alevlenmesi durumunda Amerikalıları Yemen'e karşı doğrudan bir savaşa sürükleyecekti.

ABD, Sana'daki mevcut hükümeti devirmeye yardım etmeye çalıştı, ancak sonunda 2015'te çatışmanın başlangıcında sahip olduklarının çok ötesinde yeteneklere sahip, sertleşmiş bir grup yarattı. 2021, ABD Başkanı Joe Biden, Yemen'deki savaşı sona erdirme sözü verdi. Ancak Beyaz Saray, Yemen-Suudi anlaşmasını sürdürmek yerine verdiği sözden vazgeçti ve bunun yerine Suudi-İsrail anlaşmasında aracılık etmeye çalıştı. Bu ölümcül karar Washington'daki politika yapıcıları rahatsız edecek gibi görünüyor.

İsraillileri Gazze'deki savaşlarında sonuna kadar destekleyen ve Benjamin Netanyahu hükümetinin ne kadar ileri gidebileceğine dair kırmızı çizgilerin olmadığını dile getiren ABD, Filistin-İsrail savaşının daha geniş bir bölgesel Arap-İsrail savaşına yayılmasına izin verdi. İsrail ordusu ile Lübnan Hizbullahı arasındaki gerilimin tırmanması tehdidi gün geçtikçe büyürken, Ensarullah lideri Abdülmelik el-Husi, "Amerikalılar gerilimi tırmandırıp ülkemizi hedef alarak aptallık yapma eğilimi gösterirse güçlerinin boş durmayacağını" belirtti.

İsrail'in Gazze'deki savaşını yönetme biçiminin bir sonucu olarak ABD'nin diplomatik hisseleri her açıdan uluslararası düzeyde düştü. Batı Asya'daki herhangi bir büyük bölgesel aktörü, ateşkes çağrısında Rusya ve Çin ile aynı tarafta yer alan, tırmandırıcı gündemini desteklemeye ikna edemedi. Dünya Washington'un ikiyüzlülüğünü görüyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, bugün Gazze'de ölenlerin sayısının 23.000'i aştığı, çoğunluğunun kadın ve çocuklardan oluştuğu söyleniyor. İsrail iki aydan biraz fazla bir sürede bu kadar insanı öldürürken, BM, Irak'taki IŞİD/Daeş isyanının ilk iki yılında terör örgütünün yaklaşık 18.800 sivili öldürdüğünü tahmin ediyor. IŞİD'in Suriye'de öldürdüğü sivillerin toplam sayısı 5 binin üzerinde.

Gazze'de yaşanan insani acıların eşi benzeri görülmemiş düzeyde; bu kadar küçük bir bölgeye atılan patlayıcıların tonajı ve tek bir çatışmada öldürülen en yüksek sayıda gazeteci, sağlık çalışanı ve çocuk açısından modern tarihte rekorlar kırılıyor. Buna tepki olarak ABD hükümeti, BM Güvenlik Konseyi'ndeki ateşkes kararlarını defalarca engelledi, İsrail'e koşulsuz olarak sınırsız destek verdi ve şimdi de Batılı ülkelerden oluşan bir koalisyonu Yemen'e karşı bir savaşa sürüklemekle tehdit ediyor.

Burada çözüm çok basit: Ensarullah, Gazze'deki savaş sona erdiğinde İsrail'e giden gemilere uygulanan ablukanın da sona ereceğini söyledi. Washington'un savaşı durdurma olanağı var ama bunu yapmayı reddediyor; Yemen'e yönelik tehditleri ise gerilimi daha da tırmandırmanın ötesinde bir sonuç elde etmeyecek.

RT

Bu makaledeki fikirler yazara aitti, TİMETURK'ün editoryal görüşünü yansıtmayabilir.

Haber Ara