Gökbilimciler Titan'ın atmosferinde, Dünya'da bulunmayan ve diğer gezegenlerde keşfedilmemiş, siklopropenilidin adı verilen karbon ve hidrojen atomlarından oluşan çok nadir bir molekül keşfettiler.
Astronomical Journal, Titan'ın Satürn'ün en büyük uydusu olduğunu ve Dünya dışındaki tek gök cisiminin yüzeyinde deniz ve göl şeklinde sıvı halde su olduğunu bildiriyor, bu nedenle bilim adamları üzerinde yaşam olasılığı olduğuna inanıyor.
NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden bilim adamı Connor Nixon başkanlığındaki gökbilimciler, Titan'ın atmosferinde organik parçacıkları aramak için Şili'deki Atacama çölüne kurulan ALMA radyo teleskopunu kullandılar ve ince üst katmanlarında bilinmeyen karmaşık bir spektrum keşfettiler ve kimyasal bileşiklerin veritabanıyla karşılaştırdıktan sonra netleşti.
Dünyada sadece laboratuvarlarda elde edilen ve diğer moleküller ile hızlı reaksiyona girmesi nedeniyle uzun süre serbest kalmayan organik molekül siklopropenilidin C3H2'dir.
Bilim adamları bu bileşikle özellikle ilgileniyor; çünkü halka şeklindeki molekülleri üç karbon atomundan oluşuyor ve belki de Dünya'da yaşamın ortaya çıkmasına neden olan daha karmaşık organik moleküllerin yapı taşıydı.
Astrobiyolog Alexander Tellin, "Siklopropenilidinin döngüsel doğası biyolojik olarak önemli moleküllerin oluşturulmasına izin veren ek bir kimya dalı açar. Titan, güneş sisteminde benzersizdir, yeni parçacıkların hazinesi olduğunu kanıtlamıştır. Titan'a gerçek bir laboratuvar olarak bakıyoruz" dedi.
Kaynak: Novosti