Suriye'de savaş ve ekonomik sıkıntıların ortasında gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde halk, bugün oylarını kullanmak için sandık başlarına gitti.
Seçmenler, hükümet kontrolündeki bölgelerde oylarını kullanırken, Türkiye ve muhaliflerin kontrolü altındaki bölgelerde ise seçimler yapılmıyor.
Yurtdışında yaşayan ve savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan milyonlarca mülteci de dahil olmak üzere Suriyeliler seçimde yer almayacaklar.
Son zamanlarda uygulanan ABD yaptırımları altındaki işadamları da dahil olmak üzere 2.000'den fazla aday, 2011 protestolarının ve iç savaşın başlamasından bu yana üçüncüsü yasama seçiminde seçilmek için yarışıyor.
Başlangıçta Nisan ayında yapılması planlanan seçimler, yeni koronavirüs salgını nedeniyle iki kez ertelendi.
Anketlerde çeşitli listeler yayınlanmasına rağmen, seçimlerde Esed'in Baas Partisi'ne karşı gerçek bir muhalefet yok.
Muhalefet gruplarının boykot ettiği seçimleri, Baas Partisi'nin önceki seçimlerdeki gibi kazanması bekleniyor.
2016'daki son oylamada Baas ve müttefikleri 250 sandalyeli parlamentonun 200'ünü alırken, geri kalan görevler bağımsız adaylara gitti.
Seçimlerin güvenilirlikten yoksun olduğunu söyleyen gözlemciler, uluslararası toplumun oylamayı tanımayacağını söylüyor.
Suriye Politika Araştırmaları Merkezi'nin kurucu ortağı ve Suriye'nin kurucu danışmanı Zaki Mehchy, "Suriyelilerin çoğunluğu, seçimin sadece Suriye tarafından meşru bir otorite olarak temsil edilmesi için rejimin kontrol ettiği bir süreç olduğuna inanıyor. İnsanlar milletvekillerinin çoğunluğunun Baas partisi tarafından aday gösterildiğini biliyor" dedi.
Ortadoğu Enstitüsü'nde Suriye konusunda uzman olan Karam Shaar ise, "Esed rejimi sadakati ödüllendirmek için parlamento seçimlerini kullanıyor” dedi.
Esed hükümetinin kontrolünü elinde tuttuğu ülkenin yaklaşık yüzde 70'inde 7.000'den fazla oy kullanma istasyonu kuruldu.
Bugünkü seçimlerde oy kullanacak vatandaşların yükselen yaşam maliyetleri ve ülkenin korkunç ekonomik durumuna odaklanması bekleniyor.
Suriye ekonomisi, son birkaç aydır pound değerinin yaklaşık yüzde 70'ini kaybederek, temel emtiaların fiyatını birçok Suriyeli için karşılanamaz hale getirdi.
Gözlemciler Suriyelilerin çoğunun parlamentonun ekonomik sorunlarını çözmek için doğru kanal olmadığına inandığını söylüyor.
Bağımsız araştırmacı Malak Chabkoun, "Ekonomik durum hem hükümet hem de isyancı bölgelerde ortalama Suriye'yi boğuyor" dedi.
Oylamadan sonra yeni parlamento yeni bir anayasayı onaylamayı planlıyor ve Esed'in yeni bir başbakan seçmesi bekleniyor. Yeni parlamentonun bir sonraki başkanlık seçimleri için adayları onaylaması da bekleniyor.
Ancak uzmanlar, uluslararası toplumun oylamayı tanımayacağını söylüyor.
"Uluslararası toplum ve siyasi muhalefet grupları bu parlamentosu meşru bir topluluk olarak tanımayacak" diyen Suriye Politika Araştırmaları Merkezi'nin kurucu ortağı Zaki Mehchy, "Yeni anayasa, ancak ülke dışındaki mültecilerin ve Suriyelilerin oy kullanma hakkına sahip oldukları şeffaf bir seçime dayanan yeni bir parlamento tarafından onaylanabilir" yorumunda bulundu.
Esed, babasının yönetiminden yaklaşık 30 yıl sonra 2000 yılında 34 yaşında iktidara geldi. Hükümet, oyların yüzde 88'inden fazlasının lehine olduğunu iddia ederek, 2014 yılında üçüncü yedi yıllık bir dönem için seçildi.
Esed'in iktidarında, yüzbinlerce insanın öldü ve ülke içinde ve dışında milyonlarca Suriyeli yer değiştirdi.
Esed'in 20 yıllık iktidarı hakkında yorum yapan bağımsız araştırmacı Chabkoun, "Beşar [babasınınkiyle] aynı muhalefeti sorgulamak, hükümetine karşı çıkan insanları ortadan kaldırmak ve ülkenin mal ve kaynaklarını kontrol etmeye devam etmekle aynı modeli sürdürdü" dedi.
Kaynak: Aljazeera
Çeviri: Feyza Akyıl