Dolar

34,8758

Euro

36,6247

Altın

3.023,15

Bist

10.099,10

Siemens'in patronu Almanya'yı Çin'den ayırma planlarını küçümsedi

Berlin'in çeşitli ürünler ve hammaddeler açısından Pekin'e büyük ölçüde bağımlı olmaya devam ettiğini gösteriyor.

9 Ay Önce Güncellendi

2024-04-16 16:30:09

Siemens'in patronu Almanya'yı Çin'den ayırma planlarını küçümsedi

Sanayi devi Siemens'in mali işler müdürü Ralf Thomas Financial Times'a yaptığı açıklamada, Alman işletmelerinin Çin'den yapılan ithalata olan bağımlılığını sona erdirmesinin onlarca yıl alacağını söyledi.

ALMANYA'NIN ÇİN'E BAĞIMLILIĞI

Geçtiğimiz yıl Berlin, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'e olan ekonomik bağımlılığı azaltmak amacıyla politika yapıcıların “riski azaltma” olarak adlandırdığı bir strateji hazırladı. Ancak Alman Ekonomi Enstitüsü'nün geçen hafta yayınladığı bir araştırma, diğer pazarlara yönelme çabalarına rağmen Alman imalatçılarının çeşitli ürün ve hammaddeler açısından Çin'e büyük ölçüde bağımlı olmaya devam ettiğini ortaya çıkardı.

Şirketin CFO'su Ralf Thomas, "Küresel değer zincirleri son 50 yılda oluşuyor. Bunun 6 ya da 12 ay içinde değişebileceğine inanmak için ne kadar saf olmanız gerekiyor? Bu yaklaşık onyıllardır." dedi.

Thomas'ın açıklaması, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un, Batılı ülkeler ile Pekin arasında ticaret ve jeopolitik konularda artan gerilimlerin olduğu bir dönemde ekonomik ilişkileri güçlendirmek amacıyla Çin'e yaptığı üç günlük yüksek düzeyde ziyaretinin ardından geldi.

Thomas, Scholz'un ziyaretiyle ilgili şöyle dedi:

“Bu hükümetin (Çin ile ticareti azaltmak) niyetinin bu olduğunu düşünmek büyük bir yanlış anlama olur."

FT'nin aktardığına göre bir Alman hükümet yetkilisi ise, "Riskin azaltılması ve çeşitlendirme ihtiyacını dikkate alarak Çin ile ticareti daha da genişletmek istiyoruz. Kritik bağımlılıklarla ilgili olarak bunların üstesinden gelmemiz gerekiyor. Kendimizi kapatmak istemiyoruz ama dengeli ortaklıklar kurmak istiyoruz.” açıklamasında bulundu.

ALMANYA-ÇİN EKONOMİK İLİŞKİLERİ

Alman istatistik kurumuna göre Çin, geçen yıl 254 milyar Euro (269,8 milyar dolar) değerindeki ticaretiyle Almanya'nın en büyük ekonomik ortağı konumunda.

Veriler, Çin'den yapılan toplam ithalatın 2022 ile 2023 yılları arasında neredeyse beşte bir oranında düşmesine rağmen, Almanya'nın ithalatının yarısından fazlası için Çin'e güvendiği kimyasallar, bilgisayarlar ve güneş panelleri de dahil olmak üzere çeşitli ürün gruplarının payının neredeyse hiç değişmediğini gösteriyor.

Gazete, Alman endüstrileri arasındaki ekonomik bağların Volkswagen ve BASF gibi büyük firmaları ve ayrıca uzun süredir ülkenin ekonomik gücünün temel dayanağı olarak görülen küçük ve orta ölçekli işletmeleri kapsadığını belirtti.

Geçtiğimiz yıl Bundesbank, Çin'e aşırı bağımlılık nedeniyle Almanya'nın “iş modelinin tehlikede olduğu” konusunda uyarmıştı.

Ancak Thomas, Siemens'in "Çin'de olmamayı göze alamayacağını" ve saldırgan yerel rakiplerin yükselişinin bir "zorluk" olduğunu belirterek şöyle demişti:

"Çin mutfağının sıcaklığına dayanabilirseniz başka yerlerde de başarılı olursunuz."

RussianToday

Haber Ara