Dolar

34,8685

Euro

36,8030

Altın

3.050,63

Bist

10.105,59

Katar, Dünya Kupası'nda Batılı taraftarların kültürünü nasıl değiştirdi

The Guardian'ın konuştuğu yabancı futbol hayranlarının çoğu, Katar'ın Müslüman bir ülke olması ve burada alkol bulmanın zor olması nedeniyle daha rahat ve huzurlu olduklarını söylüyor. İngiltere'yi desteklemek için gelen aileler, çocuklarıyla daha güvenli seyahat ortamı hissettiklerini belirtiyor.

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-12-03 20:14:44

Katar, Dünya Kupası'nda Batılı taraftarların kültürünü nasıl değiştirdi

"Taraftarların kültürünün değiştiğini düşünüyorum, daha çeşitli ve daha misafirperver hale geliyorlar ve bunu Katar'da kesinlikle görebilirsiniz."

İngiltere'nin Bolton kentinden 16 yaşındaki Muhammed Süleyman, Dünya Kupası'nın düzenlendiği Doha'da İngiltere taraftarlarının oluşturduğu geniş manzaya bakarken İngiliz Guardian gazetesi muhabirine böyle söyledi.

Muhammed'in babası Süleyman Abdul, her ikisi de hayatlarının en iyi seyahati olarak gördükleri bu yolculukta İngiliz milli takımı formalarını giyerken, her zaman küçük oğlunu Dünya Kupası'na götürmeyi hayal ettiğini söyledi. Abdul, "Hafta sonu İngiltere ve Galler taraftarları İspanya maçında kavga etti. Ama burada sorun yok. Alkol yasağının bununla bir ilgisi olabilir ama Katar'da bir güvenlik ve hoşgeldin sıcaklığı var." dedi. Katar, Avrupalı ​​taraftarların kültürünü değiştiriyor

Guardian gazetesi, anlatılanların azınlık görüş olmadığını aktarıyor. Londra polisinin eski komiser yardımcısı Tariq Ghafoor, 70'li yıllarda tribünleri izlediğinden beri Avrupalı ​​taraftarların ve İngiliz taraftarların kültürünün ne kadar geliştiğini doğruladı. Manchester City ile çalışan tanınmış bir YouTuber olan oğlu, ten rengi nedeniyle tezahürat yapmakta hiçbir zaman sorun yaşamadığını söyledi. Katar'da rahat ve güvenli hissetmek

Birçok ikinci nesil yerli ve İngiliz vatandaşı Pakistanlı da ülkede akrabaları olduğunu ve buraya taşınmak konusunda kendilerini rahat hissettiklerini söylüyor. Katar'daki Dünya Kupası'nda başta Hindistanlılar olmak üzere farklı milletlerden İngiltere milli takımını desteklemek için gelen çok sayıda işçi var. Hatta Taylandlı bir taraftar olan Nasisasa, "İngiltere'yi destekliyorum çünkü onlar iyi bir takım." dedi.

Akademisyen Jamie Cleland, "Sezonun ortasında Dünya Kupası, Noel'e bu kadar yakınken ve hayat pahalılığı krizindeyken, İngiltere'de bu kadar çok geleneksel taraftarın dolaştığını görmemiz şaşırtıcı değil" diyor.

Akademisyen Geoff Pearson da aynı fikirde: "Bir futbol takımını desteklemenin başka bir yolu, maçlara farklı nedenlerle katılan farklı kültürleri düşünmektir. Yaptığım çalışmaların çoğu, karnaval tutkunları olarak adlandırdığım İngiliz fanatik alt kültürü hakkındaydı. Genelde seyahat ediyorlar ve odak noktaları oyunun kendisinden çok oyun etrafında..." diyor. "İngiltere'nin fanatik kültürü... kaos ve sarhoşluk"

Pearson, "Davranışları saldırgan, sarhoş. Ve konu İngiltere milli takımına geldiğinde, alt kültür ağırlıklı olarak erkek ve beyaz." diyor.

Pearson, "Ancak, İngiltere taraftarları arasında bu alt kültürden olanlar Katar'a pek yeterli sayıda gelmediler. Genellikle turnuvalar veya büyük maçlar için, özellikle Avrupa'da bu alt kültür hakim. Elbette bu alt kültür seyahat edebilir. Biletleri olmasa bile, onların orada olmalarının nedeni maçlara gitmek değil." diyor.

Ancak Pearson, Katar 2022'de gördüğümüz şeyin "uzun vadeli bir trend değil, bir sinyal" olduğuna dikkat çekiyor. Örneğin Pearson, Almanya'daki Euro 2024 için İngiltere'deki hayran kitlesi arasında böyle bir çeşitlilik göremeyebileceğimiz konusunda uyarıyor.

Pearson, "Katar'da bilet almanın bu kadar kolay olması, daha çeşitli hayran kitlesi açısından da büyük bir fark yarattı ve taraftarların kültüründe çok şeyi değiştirdi" diye ekliyor. Katar Dünya Kupası aile dostudur

Batılı taraftarların Katar'da hissettikleri bu rahatlık ve emniyet duygusu, bu sahneye aşina olmayanlarda genel bir durum olduğu için sadece İngiliz taraftarlarla sınırlı kalmadı. Kanadalı bir aile, Katar Dünya Kupası'nda Arap ve İslam kültürüne uygun kanunlar koyma konusundaki ısrarı nedeniyle bilinen Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani'ye teşekkür mektubu göndererek, turnuvanın ailevi bir organizasyon olduğuna dikkat çekti.

FjAg00pXkAUztSR

Aile Instagram'da yaptığı ve geniş etkileşim alan bir paylaşımında, "Aile dostu Dünya Kupası'na katılmaktan ne kadar mutlu olduğunu" dile getirdi. Paylaşımda, ailenin tribünlerden Katar Emiri'ne teşekkür mesajı içeren bir pankart kaldırdığı ve altına "Teşekkürler Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad, bu şimdiye kadarki en iyi Dünya Kupası" yazıldığı bir fotoğraf yer aldı.

Afiş yazısının sonunda, Doha'da alkollü içeceklerin yasaklanması gibi turnuvayı daha güvenli hale getiren ve zararlı etkileri önleyen tedbirler nedeniyle çocuklar dahil tüm aile üyeleri için "Aile dostu" olduğu belirtiliyor.

Başka bir Kanadalı aile de pankartın fotoğrafını Instagram'da paylaşarak altına şunları yazdı:

"Dünya Kupası'nda İslami değerlere bağlılığından dolayı turnuvayı "aile dostu" haline getiren Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad'a teşekkür ederiz. Köprüler kurduğunuz ve kim olduğunuzu gösterdiğiniz için teşekkürler Katar"

Dünya Kupası'nın başlamasına günler kala Katar'ın Arap-Müslüman kültürüyle orantılı olarak Batı'ya karşı uyguladığı tedbirler nedeniyle insan haklarını ihlal ettiği iddiasıyla büyük bir karalama kampanyasına maruz kalması dikkat çekmişti. Ancak ülkelerinin milli takım maçlarına katılan taraftarlar farklı görüşe sahip.

Dünya Kupası'nı organize etmekten duydukları hayranlığı dile getiren Kanadalı aile gibi, İngiliz kadın taraftarlar da Dünya Kupası'nda alkollü içkileri yasaklama kararını beğendiklerini dile getirdiler. İngiliz The Times gazetesinin haberine göre, Katar'ın kararı İngiliz taraftarların maçları taciz olmadan oynamalarına yardımcı oldu ve hatta daha az düşmanca bir ortam yarattı.

katar-

Kadın futbol taraftarlarının maç deneyimlerini iyileştirmek için kampanya yürüten Ellie Moloson, seyahatinin başında Katar'ı ziyaret etmekten çok endişe duyduğunu söyledi. Bu yüzden babası onun eskortu olarak hareket ediyor. Ancak Ellie ve diğer bazı İngiliz taraftarları bu Dünya Kupası'nın ülkeleri için bir model oluşturabileceğini söylediği için diğer taraftarlar rahatsızlık duymuyor.

HerGameToo kampanyasını yürüten 19 yaşındaki Ellie, "Buraya gelmek, alıştığım düzen için gerçek bir şok oldu. Taraftarlardan biri, stadyumların kendi ülkelerindekinden daha samimi olduğunu söylüyor." diyor.

Arap Postası

 

Haber Ara