Dolar

34,8709

Euro

36,7326

Altın

3.041,91

Bist

10.058,47

Karbondioksiti okyanusun dibindeki kayalara gömecekler

Bilim insanları okyanusun dibine karbondioksit pompalamayı ve karbondioksitin ısıyı arttıran kısmını oraya hapsetmeyi amaçlıyor.

6 Ay Önce Güncellendi

2024-06-28 16:13:43

Karbondioksiti okyanusun dibindeki kayalara gömecekler

Dünyanın kirletilen atmosferine çözüm arayışları sürüyor. Bilim insanlarına göre gezegenin her yerinde, deniz tabanındaki bazalt kaya birikintileri karbondioksiti hapsederek ısıyı tutan gazı atmosferden uzaklaştırma potansiyeline sahip.

Bu amaçla çalışan bir ekip, stratejik açık deniz konumlarında yüzer platformlar inşa etmek istiyor. Bu fütüristik platformlar, petrol platformlarının şu anda yaptığı gibi okyanus tabanından petrol çıkarmak yerine, ona karbondioksit enjekte edecek.

Kendi rüzgar türbinleriyle çalışan yüzen istasyonlar, karbondioksiti gökyüzünden hatta deniz suyundan emecek ve deniz yatağındaki deliklere pompalayacak.

İLK DENEME İÇİN 60 MİLYON DOLAR GEREKLİ

Bilim insanları projelerine Katı Karbon adını veriyor çünkü eğer proje umdukları gibi çalışırsa enjekte ettikleri karbondioksit sonsuza kadar okyanusun dibinde kaya gibi kalacak.

Projede çalışan jeofizikçi ve Ocean Networks Canada'da çalışan bir bilim adamı olan Martin Scherwath, "Bu, karbon depolamayı çok dayanıklı ve çok güvenli kılıyor" dedi.

Okyanustaki bu karbon giderme fabrikalarının beklendiği gibi çalışıp çalışmayacağı henüz kesin değil. İlk olarak, bilim adamlarının bir prototipi denizde test etmek için yaklaşık 60 milyon dolara ihtiyacı var.

Kaynak: sciencealert.com

SON VİDEO HABER

Kassam, İsrail askerlerini araçlarıyla birlikte imha etti

Haber Ara