Dolar

32,3983

Euro

34,7476

Altın

2.434,14

Bist

10.082,77

Haiti'deki çetelerin silahları nereden geliyor?

Çeteler tarafından ele geçirilen Haiti'de kaçırılan kurbanların dövüldüğü, aç bırakıldığı ve yakıldığı, çoğu yoksulluk içinde yaşayan ailelerinin ise gasp edildiği bildiriliyor.

1 Ay Önce Güncellendi

2024-03-31 11:37:02

Haiti'deki çetelerin silahları nereden geliyor?

Televizyoncu Oscar Joseph, dün Haiti'nin başkentinde işini yaparken çete üyeleri tarafından aniden pusuya düşürüldü.

TV yapımcısı mahallesindeki toprak bir yolda giderken beş adam arabasının etrafını sardı ve onu silah zoruyla kaçırdı.

Joseph, "Büyük, uzun silahlarla ağır silahlarla donatılmışlardı. Silahları bana doğrulttular ve bir saniye sonra beni götürdüler."

Gözleri bağlanan ve aracının arkasına itilen Joseph, geçici bir hapishaneye doğru uzun, kaotik bir yolculuğa çıkarıldı.

Yolda, çete üyelerinin sokakta hayatı için yalvaran başka bir adamı kaçırdığını duydu.

Joseph'in göz bağı çıkarıldığında hava karanlıktı. Kendisini diğer rehinelerle birlikte bir inşaat sahasındaki bir odada buldu; içlerinden biri haftalardır oradaydı.

Joseph, "Ölmeye hazırdım. Benden istemediğim bir şey yapmamı isterlerse, bunu yapmaktansa öldürülmeyi tercih edeceğimi biliyordum." diye konuştu.

1_486

Çeteler, hem telefonunu hem de şifresini vermesi için baskı yaptıktan sonra Joseph kızlarını aradılar.

Ailesinden olmayan yerel parayla 600 bin ABD Doları tutarında fidye talep ettiler.

Babasının kaçırıldığı haberini duyan 24 yaşında olan kızı panik ataktan olduğu yere yığılıp bayıldı.

Joseph, "Ailemi terörize ediyorlardı. Aileme eğer parayı bize vermezsen babanın kafasına sıkacağız." dediler.

Joseph, Kraze Barye olarak bilinen Haitili bir çete tarafından kaçırılmıştı.

Çete, başkentin yüzde 80'inden fazlasına terör salan Barbekü adlı ittifakın parçası.

Günlerce süren görüşmelerin ardından Joseph sonunda serbest bırakıldı. Ertesi gün ailesiyle birlikte yaşadığı Florida'ya kaçtı.

Önemli sağlık sorunları yaşayan Joseph, kaçırılması sırasında duygusal ve psikolojik olarak işkence gördüğünü ancak fiziksel olarak zarar görmediğini söylüyor. Ancak başkaları bu kadar şanslı değil.

Kaçırılan kurbanların dövüldüğü, aç bırakıldığı ve yakıldığı, çoğu yoksulluk içinde yaşayan ailelerinin ise gasp edildiği bildiriliyor.

Kadınlara yönelik ise tecavüz saldırıları yoğun şekilde sürüyor.

ÇETELER AMERİKAN SİLAHLARI KULLANIYOR

ABD bazıları için güvenli bir sığınak sağlarken, aynı zamanda Haiti'de yasa dışı olarak dağıtılan silahların çoğunun da kaynağıdır.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Bürosu'nun 2023 tarihli bir raporu, Haiti'nin gevşek kıyı şeridinde ve Dominik Cumhuriyeti sınırında karmaşık, yüksek kalibreli silah kaçakçılığı yapıldığını ortaya çıkardı.

Silahların çoğu, silah yasalarının nispeten gevşek olduğu Florida'dan geliyor. Bölgede gerçek alıcının kimliğini gizleyen satın alımlar yaygın ve bunlar çeşitli gıda ürünleri paketlerinde, dondurulmuş yiyeceklerde veya yük gemilerinin gövdelerinde saklanıyor.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, çok sayıda soruşturmaya konu olan silah kaçakçılığıyla ilgili önümüzdeki haftalarda tutuklamaların ve adli işlemlerin beklendiğini söyledi.

ABD dünyanın en büyük ateşli silah üreticisi. Ülke vatandaşlarının silah taşıma hakkını garanti altında alıyor. Bu durum silah satın alma konusunda daha az kısıtlama olduğu anlamına geliyor.

Şimdi Haiti toplumunun üyeleri, ABD'nin ülkeye sınır silah akışını durdurmak için daha fazlasını yapmasını talep eden bir mektuba imza attı.

3_255

Bu insanlardan biri Miami'nin Haiti Mahalle Merkezi Sant La'nın kadın genel müdürü Gepsie Metellus.

Florida'nın genişleyen Haiti diasporasındaki pek çok kişi gibi o da ülkesinin anarşiye doğru gidişini uzaktan korkuyla izliyor.

Metellus, "Buraya kendi başımıza gelmedik. Bütün bu silahlar sihirli bir şekilde Haiti'ye düşmedi, çeteler kendiliğinden ortaya çıkmadı. Bazıları asla Haiti'ye girmemesi gereken silahlar bunlar. Yine de burada, bir ordunun sahip olabileceği türden askeri düzeyde ekipmanlarla karşı karşıyayız." dedi.

Metellus, ABD hükümetinin nakliye konteynırlarında kapsamlı aramalar yapmasını ve Amerika'dan Haiti'ye silah taşıyan kişilerin sorumlu tutulmasını sağlamasını istiyor.

Ancak Uluslararası Florida Üniversitesi'nde siyaset profesörü olan Eduardo Gamarra, hikayenin tamamının bu olmadığını söylüyor.
Gamarra, "Amerikalılar olarak sorumlu muyuz? Evet, silah yasalarımız çok gevşek. Fakat çoğunlukla Haitililer buradan silah satın alıyor, bunları Haiti'deki çetelere gönderiyor ve tarih boyu hep böyle oldu." dedi.

Düşünce kuruluşu Haiti Politika Evi'nin kurucusu Wolf Pamphile, bunun polisin çeteler tarafından aciz bırakıldığı bir durum yarattığını söylüyor.

"Doğru donanıma sahip değiller ve ayrıca çetelere karşı çıkabilecek sayıları da yok" diyen Pamphile, "Teknoloji, insansız hava araçlarına duyulan ihtiyaç, daha fazla yetenek ihtiyacı, gözetleme ihtiyacı gibi konularda polisin çok fazla desteğe ihtiyacı olacağını düşünüyorum" dedi.

Kaynak: abc

 

Haber Ara