Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Haaretz: İsrail internet savaşında açıkça Hamas'a yenildi

İsrail gazetesi Haaretz'in hükümete yakın kaynaklardan aktardığına göre, dijital savaşta Hamas'a karşı 'açık kayıp' yaşayan İsrail, buna karşılık internet üzerinden kitlesel propaganda kampanyaları yürütebilecek yeni bir teknik sistem satın aldı.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-17 09:58:15

Haaretz: İsrail internet savaşında açıkça Hamas'a yenildi

İsrail'in aldığı yeni sistem, belirli kitleleri hedef alacak şekilde içerik üretecek. İsrail'in kamu diplomasisi başarısızlığını ortadan kaldırmayı amaçlayan sistem askeri ve sivil alanda kullanılacak.

Haaretz gazetesi, istihbarat, teknoloji ve internet üzerinde nüfuz ve kamu diplomasisi alanında faaliyet gösteren sekiz kaynağın, "İsrail'in 7 Ekim'de patlak veren ve krizle sonuçlanan sosyal ağ savaşına" hazırlıklı olmadığını söylediğini aktardı.

Kaynaklar, sistemin başından beri askeri anlamda istihbarat ve psikolojik savaş ihtiyaçlarına çözüm olarak tasarlanmasına rağmen, sistemin şu anda bir devlet dairesi tarafından yönetildiğini, bunun nedeninin ise savunma teşkilatının teknolojiyi siyasi amaçlarla kullanma kaygısından kaynaklandığını belirtti.

İsrail'in propaganda grubu "Hasbara"nın üyesi olan kaynaklar, sistemin araştırmacılar tarafından internette iyi donanımlı bir "nefret makinesi" olarak tanımladığı şeyle yüzleşmesi gerektiğini, çünkü "İsrail karşıtı yanlış ve yanıltıcı" mesajlar yaydığını söyledi.

PSİKOLOJİK SAVAŞ CEPHESİ

7 Ekim'in ilk saatlerinde, Hamas'ın çektiği videolar internette (ve İsrail toplumu arasında) yayılırken, İsrail savunma teşkilatının Instagram ve TikTok gibi sosyal ağ platformlarını yönetme konusunda ne kadar hazırlıksız olduğunu ortaya çıktı.

Yüksek teknoloji şirketleri, sosyal ağ platformlarının haritasını çıkaran teknolojiler geliştirmek, saldırı düzenleyenleri tespit etmek ve rehineleri bulmaya yardımcı olacak yüz tanıma yeteneklerini geliştirmek için oluşturulan gönüllü bir "savaş odası" ile bu boşluğu doldurmaya başladı.

Savaşın başlangıcından bu yana Hamas, kaynakların "psikolojik" etkileme operasyonu olarak tanımladığı oldukça başarılı bir halkla iletişim kampanyası yürütüyor.

İsrail ordusunun ilgili birimlerinin, Hamas ve çevresi tarafından yayınlanan bu sonsuz gibi görünen görsel materyal akışına aktif olarak karşı koyma becerisinin sınırlı olduğu ortaya çıktı.

İsrailli yetkililer ve sosyal ağ araştırmacıları bu bağlamda üç farklı internet içeriği biçimi arasında ayrım yaptı:

İsrail karşıtı paylaşımlar: Bu paylaşımlar Filistinlileri destekler, İsrail'in eylemlerine karşı çıkar ve ifade özgürlüğü çerçevesine girer.

Yanlış, yanıltıcı veya nefret dolu içerik: Bu içerik, sosyal ağların iç güven ve barış politikalarına aykırıdır ve bildirilmesi halinde moderasyon ekiplerimiz tarafından kaldırılabilir.

Şiddet içeren ve direniş yanlısı içerik: Bu içerik yasa dışı kabul edilir ve İsrail Adalet Bakanlığı'nın talebi üzerine kaldırılabilir.

Buna karşılık, eski bir üst düzey istihbarat yetkilisi mevcut durumu şöyle açıkladı:

"Bu, ordu olarak 7 Ekim olaylarına yaptığımız gibi tepki verme, hatta tecavüzün inkarıyla aktif olarak mücadele etme veya açıkça yanlış bilgilerle yüzleşme hakkımızla ilgili değil. Bu, bir mücadeledir. İsrail'in bir devlet olarak varlığının meşruiyeti. Bir ordu olarak Hamas bu düzeyde zaten kazandı.”

HASBARA ÇELİŞKİSİ

Haaretz gazetesinin edindiği bilgiye göre, savaşın başlamasından birkaç hafta sonra İsrail, her hafta toplanan devlet kurumları, ofisler ve bakanlıkların yanı sıra askeri, savunma ve diğer bakanlıklardan oluşan "Hasbara Forumu"nu kurdu.

Forumda ordu, Şin Bet ve Ulusal Güvenlik Konseyi gibi istihbarat kuruluşlarının yanı sıra teknoloji şirketleri, gönüllü sivil girişimler ve hatta Yahudi örgütleri de var.

Ancak geçen zaman içerisinde bu organizasyonun yetersiz olduğu görüldü.

Bunun üzerine İsrail, bağımsız teknoloji geliştirme riskine girmek yerine mevcut teknolojiyi satın almaya karar verdi. Bunun için ticari ve siyasi kampanyalar için geliştirilmiş bir dizi araç ve yazılım, yani çevrimiçi hedef kitle planlama sistemi dışında otomatik olarak web siteleri oluşturabilen bir sistem de satın aldı.

Ayrıca belirli kitleleri hedeflemek için özel olarak tasarlanmış ve sosyal ağları, mesajlaşma platformlarını vb. izlemeye yönelik bir sistem satın alındı.

Kaynaklar, böyle bir sistemi satın almanın veya çalıştırmanın risklerinin hem sivil hem de savunma yetkilileri açısından açık olduğunu söylüyor. Buna aynı zamanda etki teknolojilerini satın almayı düşünen diğer kurumları denetleyen Başbakanlık Ofisi'nin siyasi müdahalesine ilişkin endişeler de eşlik ediyor.

İsrail televizyonu geçen ay, İsrail'in nüfuz operasyonlarına liderlik etmesi gereken "önemli bir güvenlik kurumunun" olası suiistimal veya siyasi müdahale konusunda endişelerini dile getirdiğini bildirdi.

Haaretz'e konuşan kaynaklar, muhtemel suistimallere karşı bu sistemlerden bir savunma kuruluşunun değil, bir hükümet bakanlığının sorumlu olmasına da karar verildiğini söyledi.

Sistemin tasarladığı ilk kampanya internette başladı, kampanya İbranice değil ve kesinlikle savaşa odaklanmıyor. Antisemitizm ve anti-Siyonist söylemlerle mücadeleye odaklanıyor.

Bir başka kaynak, 7 Ekim ve sonrasını şöyle açıklıyor:

"Savaşın ilk haftaları kaotikti; hükümet kurumları tanınma ve nüfuz için kendi aralarında kavga ederken, bu boşluk aslında siviller, özellikle de yüksek teknoloji çalışanları ve bu alanda aktif olan halkla ilişkiler şirketleri tarafından dolduruldu. Buna gönüllü savaş odaları denir.”

Konuyla ilgili bir istihbarat kaynağı ise şunları söyledi:

"Sanki İsrail interneti ilk kez 7 Ekim 2023'te, o cumartesi günü keşfetti. İsrail daha önce interneti gerçek anlamda faaliyete değer bir arena olarak görmemişti. Bu biraz zaman alıyor. Ama fazla zaman yok. Vadeli planlama ve eğitim gibi yatırımlar yok."

Arap Postası

Haber Ara