Dolar

34,8709

Euro

36,6486

Altın

3.047,27

Bist

10.058,47

Gökbilimciler, dünyaya benzer gizemli bir gezegen buldu

Gökbilimciler ilk kez kozmik uzayda yıldızlardan uzakta, boyutları dünya ve güneş sisteminin diğer gezegenleri ile karşılaştırılabilecek küçük, başıboş bir gezegen keşfettiler.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-31 13:58:35

Gökbilimciler, dünyaya benzer gizemli bir gezegen buldu

Gökbilimciler ilk kez kozmik uzayda yıldızlardan uzakta, boyutları Dünya ve güneş sisteminin diğer gezegenleri ile karşılaştırılabilecek küçük, başıboş bir gezegen keşfettiler.

Varşova Üniversitesi'nde gezegen bilimci olan Radoslaw Polski, Astriphysical Journal Letters'da konuyla ilgili bir makale yayınladı: “Yerçekimi merceğinden gönderilen ilk sinyalleri aldığımızda, uzaktaki bir yıldızdan gelen ışığın küçük bir cisim tarafından bozulduğunu fark ettik. Boyutları Dünya veya Mars'la karşılaştırılabilen küçük bir gezegen ve biz ona OGLE-2016-BLG-1928 adını verdik."

son_41

Gökbilimcilerin son on yılda, evrenin yıldızlardan uzak ve güneş sistemine yakın bölgelerinde, genellikle "başıboş gezegenler" olarak adlandırılan birkaç soğuk ve parlak olmayan uzay nesnesini keşfetmeleri dikkate değer.

Bazıları onları, çeşitli yerçekimi etkileşimlerinin etkisiyle uzaktaki kozmik uzaya yıldız sistemlerini fırlatan gezegenler olarak görüyor. Diğerleri onların ‘kahverengi cüceler' veya daha çok ‘küçük başarısız yıldızlar' olduklarına inanıyor.

Daha önce keşfedilen tüm başıboş gezegenlerin boyutlarının Jüpiter'in boyutlarından çok daha büyük olduğu, dolayısıyla başarısız yıldızlar olarak tanımlanabilecekleri bildirildi.

Ancak Dünya ve Mars'a benzeyen, boyutları ve ağırlığı bakımından Jüpiter veya Güneş'e benzemeyen OGLE-2016-BLG-1928 gezegenini sınıflandırmak zor.

Kaynak: TASS

SON VİDEO HABER

'Suriyeliden acil satılık' ilanları patladı; uzmanlar uyardı

Haber Ara