Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Elle yazmak çocukları daha akıllı hale getiriyor, işte nedeni

Yazmak, tıklamak ve izlemek, ortalama bir çocuğun gününde artan sayıda saati işgal eder. Ancak beyin araştırmaları, elle yazmanın insanların daha iyi hatırlamasına ve daha fazla öğrenmesine yardımcı olduğunu gösteriyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-19 11:56:54

Elle yazmak çocukları daha akıllı hale getiriyor, işte nedeni

Araştırmacılar, elle yazmanın beynin sensorimotor kısımlarında çok daha fazla aktivite yarattığını buldu.

Yeni beyin araştırması, elle yazmanın çocukların daha fazla öğrenmesine ve daha iyi hatırlamasına yardımcı olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda, okullar giderek daha dijital hale geliyor ve bir Avrupa araştırması, Norveçli çocukların AB'deki 19 ülke arasında en çok çevrimiçi zaman geçirdiğini gösteriyor.

EEG-Sensor-Net-Writing

Yazmak, tıklamak ve izlemek, ortalama bir çocuğun gününde artan sayıda saati işgal eder. Ancak beyin araştırmaları, elle yazmanın insanların daha iyi hatırlamasına ve daha fazla öğrenmesine yardımcı olduğunu gösteriyor. Fotoğraf, araştırma sırasında katılımcının kafa derisinden EEG aktivitesini kaydetmek için kullanılan 256 eşit dağıtılmış sensöre sahip bir EEG Jeodezik Sensör Ağını göstermektedir. 

Profesör Audrey van der Meer, çocukların en azından asgari el yazısı eğitimi almalarını sağlamak için ulusal yönergelerin uygulanması gerektiğine inanıyor.

Çeşitli araştırmalardan elde edilen sonuçlar, hem çocukların hem de yetişkinlerin elle yazarken daha fazla öğrendiklerini ve daha iyi hatırladıklarını göstermiştir.

Şimdi başka bir çalışma da aynı şeyi doğruluyor: klavye kullanımı yerine el yazısını seçmek, en iyi öğrenme ve hafızayı sağlıyor.

Prof. Van der Meer, "Alışveriş listenizi veya ders notlarınızı elle yazdığınızda, daha sonra içeriği daha iyi hatırlarsınız," diyor. Beynin elektriğini yakalar

Van der Meer ve meslektaşları bunu ilk olarak 2017'de ve şimdi 2020'de olmak üzere birkaç kez araştırdı.

2017 yılında 20 öğrencinin beyin aktivitesini inceledi. Şimdi on iki genç yetişkin ve on iki çocukta beyin aktivitesini incelediği bir çalışma yayınladı. Bu, çocuklar ilk kez böyle bir çalışmaya katılıyor.

shutterstock_259018115-e1510570774920

Elle yazılan ve çizilen notlar beynin bağlantıları görmesini kolaylaştırır çünkü bütünsel bir anlayış elde etmeyi kolaylaştıran oklar, kutular ve anahtar kelimeler oluşturabilirsiniz.

Her iki çalışma da beyin dalgası aktivitesini izlemek ve kaydetmek için bir EEG kullanılarak gerçekleştirildi. Katılımcılar 250'den fazla elektrot takılı bir başlık taktılar.

Beyin aktif olduğunda elektriksel uyarılar üretir. Elektrotlardaki sensörler çok hassastır ve beyinde gerçekleşen elektriksel aktiviteyi algılar. El yazısı beyne anıları asmak
için daha fazla kanca sağlar

Her inceleme kişi başı 45 dakika sürdü ve araştırmacılar saniyede 500 veri puanı aldı.

Sonuçlar, hem genç yetişkinlerde hem de çocuklarda beynin elle yazarken klavyede yazmaya göre çok daha aktif olduğunu gösterdi.

Profesör Audrey van der Meer, “Kalem ve kağıt kullanımı, beyne anılarınızı asması için daha fazla 'kanca' verir. El ile yazmak beynin sensorimotor kısımlarında çok daha fazla aktivite yaratır. Kağıt üzerinde kaleme basarak, yazdığınız harfleri görerek ve yazarken çıkardığınız sesi duyarak birçok duyu harekete geçirilir. Bu duyu deneyimleri beynin farklı bölümleri arasında temas kurar ve beyni öğrenmeye açar. İkimiz de daha iyi öğreniyoruz ve daha iyi hatırlıyoruz ”diyor.

child-learning-how-to-write Dijital gerçeklik, Avrupalı çocukların
hayatlarının büyük bir parçası

Kendisinin ve başkalarının çalışmalarının, özellikle okulda çocukların erken yaşta resim çizmeye ve yazmaya zorlanmasının önemini vurguladığına inanıyor.

Günümüzün dijital gerçekliği, yazma, dokunma ve ekran başında kalma süresinin çocukların ve ergenlerin günlük yaşamlarının büyük bir parçası olduğudur.

AB'deki 19 ülkede yapılan bir anket, Norveçli çocukların ve gençlerin en çok çevrimiçi ortamda vakit geçirdiğini gösteriyor. Akıllı telefon sürekli bir arkadaştır ve onu yakından PC'ler ve tabletler takip eder.

Anket, 9-16 yaş arasındaki Norveçli çocukların her gün neredeyse dört saatini internette geçirdiğini ve bu rakamın 2010'dan bu yana iki katına çıktığını gösteriyor.

Çocukların bir ekranın önünde geçirdikleri boş zaman, artık okulların dijital öğrenmeye verdiği önemi artırıyor.

Van der Meer, dijital öğrenmenin birçok olumlu yönü olduğunu düşünüyor, ancak el yazısı eğitimini zarar veriyor.

NOV16Feat_KidsHandwriting_800x600 Ulusal yönergeler gerekli

Profesör Audrey van der Meer, “Son birkaç yılın gelişimi göz önüne alındığında, bir veya daha fazla neslin elle yazma yeteneğini kaybetme riskiyle karşı karşıyayız. Araştırmalarımızın ve diğerlerinin araştırmasının, artan dijital faaliyetin çok talihsiz bir sonucu olacağını gösteriyor ”diyor.

Çocukların en az minimum el yazısı eğitimi almalarını sağlayacak ulusal yönergelerin uygulanması gerektiğine inanıyor.

Prof. Meer, “Norveç'teki bazı okullar tamamen dijital hale geldi ve el yazısı eğitimini tamamen atladı. Fin okulları, Norveç'tekinden daha fazla dijitalleştirilmiştir. Çok az okul el yazısı eğitimi veriyor ”diyor.

Okulda el yazısı veya klavye kullanımıyla ilgili tartışmada, bazı öğretmenler klavyelerin çocuklar için daha az hayal kırıklığı yarattığına inanıyor. Çocukların daha uzun metinleri daha erken yazabileceklerini ve klavye ile daha fazla ustalık yaşadıkları için yazmaya daha motive olduklarını belirtiyorlar. Her türlü hava koşulunda
dışarıda olmak önemlidir

“El ile yazmayı öğrenmek biraz daha yavaş bir süreçtir, ancak çocukların elle yazmayı öğrenmenin yorucu aşamasından geçmeleri önemlidir. Karmaşık el hareketleri ve harflerin şekli çeşitli şekillerde faydalıdır. Klavye kullanıyorsanız, her harf için aynı hareketi kullanırsınız. El ile yazmak, ince motor becerilerinizin ve duyularınızın kontrolünü gerektirir. Beyni olabildiğince sık bir şekilde öğrenme durumuna getirmek önemlidir. Bir kompozisyon yazmak için klavye kullanırdım, ancak ders sırasında elle not alırdım ”diyor Van der Meer.

El ile yazmak, diğer birçok deneyim ve etkinlik gibi beyni zorlar.

Prof. Van der Meer, “Beyin binlerce yıl içinde gelişti. Harekete geçebilecek ve uygun davranışları izleyebilecek şekilde gelişti. Beynin mümkün olan en iyi şekilde gelişmesi için, onu en iyi olduğu şekilde kullanmamız gerekir. Otantik bir hayat yaşamalıyız. Tüm duyularımızı kullanmalı, her türlü havayı yaşamalı ve diğer insanlarla tanışmalıyız. Beynimize meydan okumazsak, tam potansiyeline ulaşamaz. Ve bu, okul performansını etkileyebilir” diyor. 

Kaynak: Scitechdaily

SON VİDEO HABER

Uçakta olay çıkarıp, 'Türkiye'yi satın alırım' diye tehdit etti

Haber Ara