Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Elektrikli otomobillerin neden geleceği yok?

Bildiğiniz bir şehri düşünün ve bundan beş yıl sonrasını hayalinizde canlandırmaya çalışın. Sokakların bazıları sürücüsüz olan elektrikli arabalarla mı dolu olacak? Eğer öyleyse, o zaman elektrikli araçların (EV'ler) mevcut sıkıntıları sadece bir hız tümseği olacaktır.

1 Yıl Önce Güncellendi

2024-01-19 19:45:49

Elektrikli otomobillerin neden geleceği yok?

ABD satışları hükümetin hedefinin çok altında yavaşladı, elektrikli araçların Britanya pazarındaki payı büyümeyi durdurdu ve 2022'de Avrupa binek otomobillerinin yalnızca yüzde 1,2'si pille çalışıyor.

Bazı araçların içten yanmalı motorlu arabaların yerini alacağını biliyoruz. AB, İngiltere, Kaliforniya ve diğer bazı ABD eyaletleri, yeni benzinli ve dizel otomobil satışlarını 2035 yılına kadar yasaklayacak ve bu yasaklama çok daha erken başlayacak.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLİN GELECEĞİ YOK

Peki çoğu sürücü neye geçiş yapacak? Elektrikli arabaları mı tercih edecekler - aslında halihazırda sahip oldukları araçların daha temiz bir versiyonu - ya da ulaşım modlarını tamamen değiştirecekler mi?

Benim iddiam, en azından şehirlerde elektrikli otomobilin geleceğin aracı olmayacağı yönünde. E-bisikletlerin, e-mopedlerin ve e-scooterların gerisinde kalmaya devam edeceğini düşünüyorum.

Elektrikli otomobillerin en büyük dezavantajı peşin fiyatıdır; şu anda içten yanmalı araçlara göre yüzde 30 ya da 40 daha yüksek.

Elektrikli araçlar şehir sokaklarının günlük değişimlerine maruz bırakılamayacak kadar pahalı olabilir. (Araba kiralama şirketi Hertz, kısmen yüksek hasar maliyetleri nedeniyle elektrikli filosunun üçte birini satıyor.)

EV'ler ayrıca yaşam döngüleri boyunca benzinli arabalar dışındaki herhangi bir kentsel ulaşım aracından daha fazla karbon salıyor.

Bunlar, genişleyen banliyölerde her gün uzun mesafeler kat eden ve bir daha asla benzin satın almayarak emisyonları ve mali harcamaları geri kazanacak olan insanlar için hala değerlidir. Otobüs ve taksi gibi yoğun olarak kullanılan toplu taşıma araçları da elektrikli olmalı.

AVRUPA PİYASASINDA DÜŞÜŞ

Ancak elektrikli bir araba bireysel şehirliler için bir anlam ifade etmiyor. Çok azı yeterince araba kullanıyor. Avrupa'da araba kilometresi 2000'den bu yana düşüyor. Danışmanlık şirketi Field Dynamics'in hesaplamalarına göre Britanya'da arabaların yüzde 57'si haftada 160 kilometreden az sürüyor.

ABD'de bile en yoğun şehirlerdeki araba yolculuklarının yaklaşık yarısı üç milden daha kısa sürüyor. Artık pek çok şehirli muhtemelen arabaları olduğu için araba kullanıyor. Ancak bir elektrikli araç için 50.000 dolar ödememenin (ya da bazı yerlerde iki yerine yalnızca bir tane satın almanın) bir yolunu bulabilirlerse, yaşam maliyetlerini düşürecekler.

PARK SORUNU

Elektrikli araçlar başka birçok engelle karşı karşıyadır. Şehirlerde arabalar fazla yer kaplıyor. Yaşadığım yer olan Paris'te 4 Şubat'ta ağır SUV'lara özel park vergisi konusunda referandum yapılıyor. Birkaç yıl içinde belediye başkanları sürücüsüz arabalarla uğraşmaya başlayabilir. Bunlar o kadar kullanışlı ki, eğer kitlesel pazar için uygun fiyatlı hale gelseler, neredeyse herkes bir tane satın alacak ve şehirleri tıka basa dolduracak.

ŞARJ SORUNU

Sonra EV'leri şarj etme sorunu var. Ev garajları olan banliyö sakinleri şarj cihazı takabilir, ancak şehir sokaklarında halka açık şarj cihazlarının bulunmaması, yalnızca çok az sayıda kişinin elektrikli araç sahibi olması nedeniyle henüz büyük bir sorun haline gelmedi. (Aynı şey lityum pillerdeki sıkıntı için de geçerli.) Çalışan bir şehir içi şarj cihazı bulsanız bile şarj işlemi saatler sürebilir.

ÇİN ÜRETİMİ ARAÇLAR VE BATI LOBİSİ

En önemlisi, dünyadaki elektrikli araçların çoğu Çin'de üretiliyor, dolayısıyla saldırgan bir Batı lobisi onların yolunu kolaylaştırmayacak. Tam tersine, hükümetler Çin'in başka bir batı endüstrisini mahvetmesine izin vermek yerine, gümrük vergilerini yükselterek bunları engelleyebilirler.

E-BİSİKLET PATLAMASI

Benzinli arabayı bırakan bir şehir sakini için hesaplama şu şekilde oluyor: Elektrikli araç yerine dairemde şarj edebileceğim çok daha ucuz, sağlıklı bir e-bisiklet satın alabilir miyim ve tuhaf bir taksi yolculuğu ile destekleyebilir miyim? Trend budur.

Avrupa ve ABD'de otomobil satışları 2019'da zirveye ulaştı. 2022'de AB'de yalnızca iki milyon elektrikli otomobile karşılık yaklaşık 5,5 milyon e-bisiklet satıldı. Artık birçok araç sahibi kısa yolculuklar için bisiklet kullanıyor. E-bisikletler, Lamborghini ve Maserati'nin gösterişli modeller üretmesi ve Porsche'nin bisiklet motorları, pilleri ve yazılımı geliştirmesiyle, kendini koruyarak statü sembolü haline geliyor.

Bisikletler aynı zamanda kültürel bir kentsel norm haline geliyor. Bunu, artık her üç haneden birinin arabasının olduğu ve bisiklet yollarının Ocak ayında bile dolu olduğu Paris'te görüyorum; eskiden bana asla gerçekleşmeyeceği söylenen bir şeydi bu. Belediye binasının istatistiklerine göre Paris'te bisikletler arabalardan daha hızlı hareket ediyor.

VAROŞLAR İÇİN Mİ ÜRETİLDİ?

Sonra diğer tüm elektrikli seçenekler var. Bloomberg'e göre dünya çapında 280 milyon elektrikli moped, scooter, motosiklet ve üç tekerlekli araç varken, bu rakam yalnızca 20 milyon elektrikli yolcu aracına karşılık geliyor. Beş yıl sonra geriye dönüp baktığımızda, elektrikli arabaların Amerika'nın varoşları için üretildiği ve neredeyse başka hiçbir yer için üretilmediği sonucuna varabiliriz.

Kaynak: FinancialTimes

Haber Ara