Dolar

34,9548

Euro

36,5888

Altın

3.019,83

Bist

10.058,63

'Dünya nüfusunun yarısı önümüzdeki 10 yıl içinde risk altında'

Dünya Tsunami Farkındalık Günü vesilesiyle yayınlanan bir BM raporu, önümüzdeki 10 yıl içinde dünya nüfusunun yüzde 50'sini tehdit edecek bir doğal afetin ana nedenlerini vurguladı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-09 13:49:11

'Dünya nüfusunun yarısı önümüzdeki 10 yıl içinde risk altında'

5 Kasım Dünya Tsunami Farkındalık Günü. BM, 2030 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 50'sinin sellere, fırtınalara ve tsunamilere eğilimli kıyı bölgelerinde yaşayacağını tahmin ediyor. Ancak doğru politikalara ve önlemlere sahip olmak dayanıklılığı artırır ve nüfusun korunmasına yardımcı olur.

En tehlikeli doğal afet

Tsunami, en tehlikeli doğal afettir. BM, tsunamiye meyilli bölgelerde hızlı kentleşmenin ve artan turizmin çok sayıda insanı riske attığını vurguluyor. Doğal afetlerden ölümleri azaltma çabalarında risk azaltma bir öncelik haline geliyor. Dünya Tsunami Farkındalık Günü çerçevesinde, küresel ve bölgesel afet risk azaltma stratejilerinin tartışılması ve tsunamiden kötü etkilendiği bilinen ülkeler - Sri Lanka, Hindistan, Endonezya, Tayland ve Japonya arasında deneyim alışverişi yapılması planlanıyor.
Aralık 2015'te BM Genel Kurulu, 5 Kasım'ı Dünya Tsunami Farkındalık Günü olarak ilan eden bir kararı kabul etti. Tatil ilan etme girişimi, tsunami sonuçlarının erken tahmin edilmesi ve önlenmesi alanında engin deneyime sahip olan Japonya'ya aittir.

Tsunaminin nedenleri

Japonya, dünya çapında tsunami sorununun çözümünde önemli bir rol oynamaktadır. Doğal afetler hakkında halkın bilinçlendirilmesi konusunda zengin bir deneyim biriktirmiş ve bir müdahale geliştirmiştir. "Tsunami" kelimesi iki Japonca kelimeden gelir - "tsu" (liman) ve "nami" (dalga). Bir tsunami, güçlü bir su altı depreminin ürettiği bir dizi dev okyanus dalgasıdır.

Dünya Tsunami Farkındalık Günü vesilesiyle yayınlanan bir BM raporu, önümüzdeki 10 yıl içinde dünya nüfusunun yüzde 50'sini tehdit edecek bir doğal afetin ana nedenlerini vurguladı. Çoğu durumda, tsunamiler, gücü Richter ölçeğine göre en az 6.5 olan su altı depremlerinden kaynaklanır. Gücün yanı sıra derinliği de düşünmelisiniz. Bir deprem, yalnızca kaynak okyanus yüzeyinden 70 kilometreden fazla olmayan bir derinlikte bulunuyorsa bir tsunamiye neden olur.

Toprak kaymaları, kıyı şeridi boyunca meydana gelirse tsunamileri tetikleyecektir. Diğer tsunami üreten fenomenler arasında volkanik patlamalar yer alır. Nadir doğalarına rağmen, büyük volkanik patlamalar büyük bir su kütlesinin hareketine ve yıkıcı dalgaların oluşmasına neden olabilir.

Süpermodel tsunamiden nasıl kurtuldu ve BM yetkilisi oldu?

Diğer şeylerin yanı sıra, bir tsunami, göktaşı düşmesi gibi nadir görülen bir olgunun sonucu olabilir. Modern tarihte böyle bir vakanın kaydedilmemiş olmasına rağmen, BM'ye göre, gök cisimlerinin okyanusa düşmesi, tsunami oluşumuna katkıda bulunan büyük bir gelgit dalgasına neden olabilir.

Ünlü Çek süpermodel Petra Nemtsova, Tayland'ı vuran 2004 tsunamisinden sağ kurtuldu. 2017 yılında, eski BM Genel Sekreteri'nin Afet Riskini Azaltma Цzel Temsilcisi, BM Resmi Tsunami Sosyal Yardımları Robert Glasser tarafından atandı.

Model, dünyanın dört bir yanındaki tsunami kurbanlarına destek ve yardım sağlayan bir organizasyona öncülük ediyor.

Tsunami kurbanlarının tüm ihtiyaçlarını karşılamak için 50.000'den fazla gönüllü çalışıyor. Ayrıca kıyı topluluklarını da tsunami riski konusunda eğitiyorlar.

2004'te Hint Okyanusu bölgesini vuran tsunaminin, tarihin en ölümcül tsunamisi olduğu kabul ediliyor. Bu tsunami, 220 binden fazla insanın hayatına mal oldu. Ardından en çok Endonezya, Tayland, Hindistan ve Sri Lanka sakinleri etkilendi. 

Kaynak: inosmi

SON VİDEO HABER

Polis memuru, ölümüne neden olduğu gencin ailesinden af diledi

Haber Ara