Dolar

34,8925

Euro

36,6173

Altın

3.009,90

Bist

10.058,63

Çinli filozofun öldükten sonra beyni donduruldu

Çinli bir filozofun ölümünden sonra beyni donduruldu ve teorilerinden birini kanıtlamak için bir Amerikan şirketine para ödendi.

11 Ay Önce Güncellendi

2024-02-13 22:19:23

Çinli filozofun öldükten sonra beyni donduruldu

İngiliz gazetesi The Times'ın haberine göre, en ünlü Çinli filozoflardan biri, ölümünden sonra beyninin dondurulmasına karar verdi.

Karar, kültürün insanların düşünme biçimi üzerindeki etkisine ilişkin teorilerinden birini kanıtlamak ümidiyle alındı.

2021 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde sürgünde ölen Li Zehou'nun bu girişimi, yerel kültürün beyin üzerindeki etkilerine ömür boyu duyduğu ilgiden kaynaklanıyordu.

Çin ve Batı felsefesini uzlaştırmaya çalışmasıyla tanınan Li, iki kültürün farklı düşünme biçimlerinin sonucu ortaya çıktığını defalarca yazmış ve bunun beyinde bir "iz" bırakabileceğine inanmıştı.

Ünlü filozof, ölümünden on yıldan fazla bir süre önce, teorisini destekleyecek kanıtlar bulmak için beynini inceleme olasılığını tartışmıştı.

1_409

Li, liberal bir Çin gazetesi olan Southern Weekly'ye verdiği röportajda, "Kültürün beyin üzerinde bir etkisi olduğu kanıtlanabilirse, bunun tüm kitaplarımın toplamından daha büyük bir başarı olacağını düşünüyorum" demişti.

Öldüğünde 91 yaşında olan Li, Çin Devlet Başkanı Mao'nun ölümünün ardından Kültür Devrimi'nin terk edilmesinin geleneksel Çin ve Batı felsefelerinin yeniden keşfedilmesine yol açtığı 1980'lerde şöhrete kavuşan çok sayıda Çinli düşünürden biriydi.

Li, estetik hakkında da yazdı. Aynı zamanda Batılı yazarların, özellikle de Immanuel Kant'ın eserlerini Çin felsefesiyle birleştirmeye çalıştı. Hatta 1970 yılında gönderildiği yeniden eğitim kampına, Mao'nun Küçük Kırmızı Kitabının içindeki Kant metinlerini bile kaçırmıştı.

KİTAPLARININ YASAKLANMASI

Ancak artan şöhretine rağmen kitapları Çin'de yasaklandı. 1992'de Çin'i terk edip Amerika Birleşik Devletleri'ne gitmek zorunda kalan Li, Batı'nın bazı yönlerini eleştirdi ancak 1989'daki Tiananmen Meydanı protestolarını destekledi.

Li'nin arkadaşı ve meslektaşı Ma Quanlin, Çin'deki medyaya Li'nin beynini dondurma planlarını sürdürdüğünü doğruladı.

_methode_times_prod_web_bin_f702f44d-aa5b-4197-a492-52053802100e

Li, ölümünden önce Arizona'daki Alcor Yaşamı Uzatma Vakfı'na 80.000 dolar ödemişti. Bu şirketin, gelecekteki teknolojik gelişmelerin buna yardımcı olması durumunda onları hayata döndürmeyi umarak 225 kişinin cesedini dondurduğu biliniyor. Tüm vücudun dondurulmasının maliyeti ise 200.000 dolar olduğu belirtiliyor.

Li'nin teorilerine dayanarak bilim insanları, Amerikalı ve Çinli çocuklar ve yetişkinler arasında beyin şeklinde farklılıklar buldu. Aynı çevre, Çince karakterler yazmanın, Batı dillerinde ve diğer dillerde karakter yazmaya göre beynin farklı bölümlerini harekete geçirdiğini de buldular.

Southern Weekly ile ikinci bir röportajında Lee, teknolojinin beyninde somut bir şeyi ortaya çıkaramaması ihtimalini %95 olarak kabul ettiğini, ancak her ihtimale karşı onu 500 yıla kadar dondurmak istediğini söylemişti.

İlk röportajda tüm vücudunun dondurulmasıyla ilgilenmediğini belirtmiş, "Eşime ve çocuklarıma bazı insanların hayata bu şekilde dönmek istediğini söyledim ama bunun mümkün olduğunu düşünmüyorum" ifadesini kullanmıştı.

SON VİDEO HABER

Polis memuru, ölümüne neden olduğu gencin ailesinden af diledi

Haber Ara