Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Çin istihbaratı alay konusu oldu

Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı'na bağlı Milli İstihbarat Teşkilatı, tüm nüfusun casuslara karşı tetikte olmasını istiyor. Bakanlık, kamuoyunun farkındalığını artırmak için 'Shenyin Özel Soruşturma Ekibi' adlı çevrimiçi bir çizgi roman yayınladı.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-16 14:07:36

Çin istihbaratı alay konusu oldu

7 Ocak'ta yayınlanan ilk bölüm, ülkenin karşı casusluk yasasını çiğnediğinden şüphelenilen, yabancı olduğu anlaşılan sarı saçlı bir adamın yakalanıp sorguya çekilmesini konu alıyor.

İstihbarat teşkilatı, gençlerin zihinlerinde “ulusal güvenlik tohumlarının kök salması ve filizlenmesi” için yoğun çaba harcıyor.

Geçtiğimiz yıl, bir iş yerindeki yabancı casusların hikayeleri, popüler mesajlaşma uygulaması WeChat'te paylaşıldı.

Şimdi ise ülkede konuyla ilgili çizgi roman paylaşılıyor. Ancak romanın basitliği ve incelik eksikliği nedeniyle bu tür propaganda çabaları, hedef kitle tarafından genellikle kayıtsızlıkla, hatta alayla karşılanıyor.

Uygulama, Çinli insanlarla yabancılar arasındaki herhangi bir etkileşimin hükümet tarafından şüpheyle karşılanacağı izlenimini güçlendiriyor. Geçtiğimiz yıl ülkedeki karşı casusluk yasası genişletilerek, tanımlanan güvenlik ve ulusal çıkarlarla ilgili bilgilerin paylaşımı yasaklandı.

Çin'deki Avrupa Ticaret Odası, yasanın kapsamı konusundaki belirsizliği, üyelerinin Çin'in iş ortamına olan güvenini kaybetmesinin bir nedeni olarak gösterdi.

Hükümetin diğer hamleleri de hararetli atmosferi daha da yükseltti.

2015 yılında yetkililer sıradan vatandaşların şüphelerini bildirebilecekleri bir ihbar hattı kurdu.

Bazı yerel yönetimler, casusluk vakalarıyla ilgili ihbarlar için büyük ödüller sunuyor.

Çin, yıllar önce Ulusal Güvenlik Eğitim Günü ilan etmişti.

Devlet Güvenlik Bakanlığı, çizgi romanın yayınlanmasını 10 Ocak Polis Günü'ne denk gelecek şekilde hazırladı.

Bazı Çinliler çizgi romanı değerli bir propaganda faaliyeti olarak görüyor.

Ülkenin en tanınmış milliyetçi yorumcularından biri olan Hu Xijin, sosyal medyada güvenlik servislerinin casusluk tehdidi hakkında daha fazla konuşması ve çözdüğü vakaları öne çıkarması gerektiğini yazdı. Ancak Çin'in dünyadan kopmaması için fazla ileri gitmemeleri gerektiği konusunda uyarıda bulunarak, bunun "boğulmaktan korktuğu için yemek yememeye benzeyeceğini" söyledi.

The Economist

Haber Ara