Dolar

34,8709

Euro

36,6486

Altın

3.047,27

Bist

10.058,47

Çin'den yapay zeka alanında kıyasıya rekabet

Çinli teknoloji şirketleri Şangay'daki Dünya Yapay Zeka Konferansı'nda bir araya geldi. Çinli yapay zeka firmaları ABD yaptırımlarına rağmen bu alanda yarışı sürdürüyor.

6 Ay Önce Güncellendi

2024-07-05 14:35:20

Çin'den yapay zeka alanında kıyasıya rekabet

Endüstri devlerinden iddialı girişimlere kadar Çinli teknoloji şirketleri, en son yeniliklerini sergilemek ve ABD yaptırımlarıyla karşı karşıya olmasına rağmen ülkenin yapay zeka sektörüne desteğini ifade etmek için bu hafta Şangay'daki Dünya Yapay Zeka Konferansı'nda bir araya geldi.

Konferansta 150'den fazla yapay zeka ile ilgili ürün ve çözüm sergilenirken, ağırlıklı olarak Çin'in yer aldığı seriye Tesla ve Qualcomm gibi az sayıda yabancı firma da katılıyor.

Konferans aynı zamanda bazı şirketlerin en yeni yapay zeka ürünlerini tanıtmaları için bir başlangıç ​​noktası görevi de gördü. Dikkate değer bir örnek, daha önce yüz tanıma teknolojisine odaklanan ancak yakın zamanda ChatGPT'nin 2022'nin sonlarında OpenAI tarafından piyasaya sürülmesinin ardından dikkatini üretken yapay zekaya kaydıran SenseTime oldu.

Cuma günü şirket, matematiksel akıl yürütme gibi alanlarda OpenAI'nin GPT-4o'suna rakip olarak lanse edilen en gelişmiş geniş dil modeli (LLM) SenseNova 5.5'i tanıttı.

Büyük dil modelleri de denilen LLM'ler, geniş metin verileri üzerinde eğitilerek insan yaratıcılığını taklit ederken dilbilgisini ve bağlamı anlıyor. Dil engellerini aşarak ve hızlı bir şekilde yeni içerik üretmek için sonsuz olanaklar sunuyor.

Gelişmiş çiplere erişimi sınırlayan ABD yaptırımlarının yarattığı zorluklara rağmen konferanstaki birçok yönetici, Çinli şirketlerin yapay zeka sektöründe gelişmeye devam edeceğine olan güvenini dile getirdi.

ÇİN, “ÇİPLERE ULAŞAMADIĞIMIZ İÇİN NİYE LİDER OLMAYALIM?” SORUSUNU SORUYOR

Huawei'nin bulut bilişim biriminden sorumlu yönetici Zhang Ping'an bir forumda, en gelişmiş yapay zeka çiplerindeki azlığın Çin'in yapay zeka alanında lider olma hedefini engelleyeceği fikrinin "terk edilmesi" gerektiğini söyledi.

Zhang, "Çin'de sınırlı bilgi işlem gücüyle karşı karşıya olduğumuzu kimse inkar etmeyecek" dedi. "En gelişmiş yapay zeka çiplerine sahip olmamanın yapay zekada liderlik yapamayacağımız anlamına geldiğine inanıyorsak, o zaman bu bakış açısını terk etmemiz gerekiyor."

Zhang, son teknoloji çiplere erişim eksikliğini gidermek için bulut bilişim gibi alanlarda daha fazla yenilik yapılması çağrısında bulundu.

Bu, Huawei gibi ABD şirketlerinden gelişmiş çipler satın almasını yasaklayan, yaptırımlar listesine alınan AI şirketi Iflytek'in başkanı Liu Qingfeng tarafından da tekrarlandı.

Liu, devlete ait China News Service'in WeChat hesabında yaptığı bir röportajda, Iflytek'inki de dahil olmak üzere Çinli şirketler tarafından geliştirilen birçok LLM'nin OpenAI'nin GPT-4'üne rakip olabildiğini söyledi.

KENDİ LLM'LERİMİZİ ÜRETMELİYİZ ANLAYIŞI GELİŞTİ

"Çin tarafından bağımsız olarak geliştirilen ve kontrol edilen, en yüksek küresel standartlarla kıyaslama yapabilen ve aradaki farkı sürekli olarak daraltabilen kendi LLM'lerimize sahip olmalıyız" dedi.

Çinli arama motoru devi Baidu'nun CEO'su Robin Li de dahil olmak üzere bazı yöneticiler, yapay zeka endüstrisini, odağını büyük miktarda bilgi işlem gücü ve yapay zeka çipleri gerektiren LLM'lerin geliştirilmesinden uzaklaştırmaya ve bunun yerine yapay zekanın benimsenmesine öncelik vermeye çağırdı.

Li konferansta şunları söyledi: "Uygulamalar olmadan, ister açık ister kapalı kaynak olsun, yalnızca temel modellere sahip olmanın hiçbir değeri yoktur."

Kaynak: Business Standard/bulutistan.com

SON VİDEO HABER

'Suriyeliden acil satılık' ilanları patladı; uzmanlar uyardı

Haber Ara