Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

'Bu bir domino etkisidir; ithalat ertelenecek, ihracat duracak'

Küresel denizcilik şirketleri, Süveyş Kanalı'nı tıkayan mega konteyner gemisi kurtarılamazsa, Afrika açıklarındaki gemileri yeniden yönlendirmeyi düşünüyor, bu da gecikmelerin domino etkisiyle dünyadaki endüstrilere zarar veren artan maliyetlerle ilgili endişeleri artırıyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-27 10:19:08

'Bu bir domino etkisidir; ithalat ertelenecek, ihracat duracak'

224.000 ton ağırlığında ve 400 metre uzunluğundaki Evergiven, 23 Mart Salı günü erken saatlerde Süveyş Kanalı boyunca çapraz olarak sıkışmadan önce Çin'den Rotterdam'a gidiyordu.

Trafik her iki yönde de durduruldu ve en kötü seyir trafiği sıkışıklıklarından birine neden oldu. Gemiyi yüzdürmekle görevlendirilen kurtarma ekibi 25 Mart Perşembe günü sürecin "haftalar" sürebileceğini söylerken, lojistik şirketleri malların teslim alınmasındaki gecikmeler konusunda uyarıda bulundu.

Alternatif yol düşünün!

Evergiven'in arkasında yedi gemisi olduğunu söyleyen Kopenhag merkezli Maersk firması, gemileri yakıt maliyetleri yüksek ancak uzun yolculuklar için harika olan Ümit Burnu civarı gibi uzun bir yoldan göndermeyi düşündüğünü söyledi.

Beş gemisi etkilenen Alman Hapag-Lloyd şirketi ise, "şu anda Ümit Burnu çevresindeki olası gemilerin saptırılmasına bakıyor" dedi.

Evergiven'in teknik sorumluluğunu yürüten Bernhard Schulte Shipping Management, Perşembe sabahı sekiz Mısırlı römorkörün çekme girişimiyle tam yüklü gemiyi yüksek gelgitte serbest bırakmaya yönelik son girişimin, buldozerlerin gövdenin etrafından kum ve çamur çıkarmaya çalışmasına rağmen başarısız olduğunu söyledi.

Lojistik şirketi, Evergiven gemisinin serbest bırakılmasına yardımcı olmak için alabora olmuş Costa ve Concordia kruvaziyer gemisini yeniden düzenleyen Hollandalı Smit Salvage firmasını kiraladı ve Hollandalı ekibin yeni bir girişim için özel bir emiş tarağı hazırlayacağını söyledi.

Yükselen navlun (gemi nakliye ücreti) oranları

--1-53

Bloomberg, 40 fit uzunluğundaki konteynerin Çin'den Avrupa'ya nakliyesinin maliyetinin yaklaşık 8.000 $'a yükseldiğini, bu da bir yıl öncesine göre neredeyse dört kat arttığını bildirdi.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük ve dünyanın en büyük makine üreticisi olan Caterpillar Inc., Süveyş Kanalı'nın kapanması nedeniyle nakliye gecikmeleriyle karşı karşıya ve gerekirse ürünlerini uçakla taşımayı düşünüyor.

Analistler Cuma günü Reuters'e yaptığı açıklamada, kanaldaki krizin ekonomik faaliyetlerin canlanmasına karşı ve nakliye konteynırlarının arzının azlığı nedeniyle sıkıntı çeken küresel tedarik zincirleri üzerinde baskı oluşturacağını söylediler.

Moody's Investors Service, küresel konteyner trafiğinin yaklaşık % 30'unun her yıl bu kanaldan geçtiğini söyledi. ‘Ticari koridorun kesintiye uğraması, aksama süresi boyunca dünya çapında toplam konteyner faaliyetinin % 10 ila 15'ini etkileyebilir' diyen Service, ‘Yüksek tüketici ve endüstriyel talep, küresel konteyner kapasitesi eksikliği ve dünya çapındaki konteyner nakliye şirketlerinin güvenebileceği hizmetlerdeki düşüş, tedarik zincirlerini en ufak bir dış şokla bile ciddi şekilde tehdit etti. Bu bağlamda, olay daha kötü bir zamanda gerçekleşmiş olamaz' diye ekledi.

IHS Market Consulting'den Greg Noller ise, Avrupalı ​​ithalatçılardan gelen yoğun talep nedeniyle Asya ile Avrupa arasındaki ticaret yolunda tam kapasitede çalışan gemilerin oranının, Koronavirüs salgınıyla mücadeledeki tedbirler nedeniyle Avrupa limanlarının işgücü sıkıntısı ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Danışmanlık firması, boş konteynerlerin Asyalı ihracatçılara geri gönderilmesindeki gecikmenin mevcut konteyner kıtlığını daha da kötüleştireceğini, ancak Süveyş Kanalı'nın Güneydoğu Asya ve Hindistan'dan Amerikan ayakkabı ve giysi ithalatçıları için de tercih edilen rota olduğunu belirtirken şunları ekledi:

‘Gemiler artık Güney Afrika'daki Ümit Burnu civarında daha uzun bir rotayı kullanmak zorunda kalabilir ve yolculuklarına yaklaşık yedi ila 10 gün ekleyebilir.'

Etkilenen sektörler

Sonuç olarak, Moody's Investor Service, Avrupa imalat ve otomobil sektörlerinin, özellikle de otomobil tedarikçilerinin en ağır darbeyi alacağını söyledi.

Analistler, "Bunun nedeni, tedarik zincirlerini (gerektiği gibi) çalıştırmalarıdır; bu da malzemeleri stoklamadıkları ve yalnızca kısa bir süre için ellerinde yeterince malzeme bulundurdukları ve Asya üreticilerinden malzemeleri ithal ettikleri anlamına gelir. Durum hızlı bir şekilde çözülse bile, liman tıkanıklığı ve zaten kısıtlanmış olan tedarik zincirlerinde daha fazla gecikme kaçınılmazdır" değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan küresel hava yolculuğundaki düşüş nedeniyle hava kargo kapasitesi halihazırda yetersiz olduğundan, Avrupa ile Asya arasındaki demiryolu taşımacılığının sınırlı olması ve halihazırda tam kapasitesine yaklaşması nedeniyle alternatif ulaşım araçlarının uygun olmadığı belirtiliyor.

Dünyanın en büyük aktarma merkezi olan Singapur'un Ulaştırma Bakanı Perşembe günü yaptığı açıklamada, Süveyş Kanalı'nda seyrüseferin askıya alınmasının bölgede geçici arz kesintisine neden olabileceğini ve stokların geri çekilmesine yol açabileceğini söyledi.

Singapur Ulusal Üniversitesi'nde ekonomi profesörü olan Sumit Agarwal, "Benim görüşüm, bunun kısa vadede dünyadaki birçok ülke ve endüstri için sorunlara neden olacağı yönünde" dedi.

Kriz ne zaman bitecek?

---1-46

Süveyş Kanalı Yönetimi Başkanı Usame Rabie ise 24 Mart'ta yaptığı açıklamada, “Bu gemiyi çıkardıktan sonra her şey bitecek, Allah'ın izniyle her şey normale dönecektir' dedi. Hollandalı Smit Salvage şirketinin ana şirketi olan Peter Berdowski ise, geminin mevcut konumundan çekilemeyecek kadar ağır olduğunu ve bu sürecin "haftalar" sürebileceğini belirtti. Berdowski, "Kumsaldaki dev bir balina gibi ve kuma muazzam bir yük bindiriyor. Gemiden kapları, yağı ve suyu kaldırarak, gemiyi çekerek ve kum kazarak bir ağırlık azaltma ile birlikte çalışmak zorunda kalabiliriz" dedi.

Geminin boşaltılması en kötü senaryo ve kanal yetkilileri bundan kaçınmaya çalışacaklarını söylediler.

Kanal boyunca liman altyapısı yok ve gemi karaya oturmuş durumda ve bu da konteynırları haftalarca hatta bir ay sürebilecek sıkıcı bir süreçte taşımak için başka bir geminin getirilmesi gerekebileceği anlamına geliyor.

İngiliz hükümeti, İngiltere'nin kurtarmaya yardım etmeye hazır olduğunu söyledi ve İngiliz şirketlerinin teslimat gecikmeleriyle karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardı.

Başbakanlık sözcüsü, "Durumu değerlendirmek için yetkililerle birlikte çalışıyoruz ve mümkün olan her türlü yardımı sağlamaya hazırız. Nakliye planlarının sonuçları hakkında endişeleri olan herhangi bir İngiliz şirketi veya kurumu bize ulaşmadı. Ancak, İngiltere'ye gönderilecek bazı malların nakliyesi gecikebilir" diye konuştu.

Kanaldan geçen en önemli mallar

Perşembe öğleden sonra, Uzak Doğu'daki fabrikalardan ham petrol, çimento ve tüketim malları da dahil olmak üzere kargo taşıyan en az 150 gemi, Kızıldeniz-Akdeniz ve Bahreyn arasındaki büyük deniz trafiği sıkışıklığında mahsur kaldı.

Bloomberg'in haberine, en az sekiz geminin canlı hayvan taşıdığını bildirdi. Lojistik şirketleri, gecikmenin tüm sektörlerdeki hem şirketleri hem de tüketicileri etkileyeceği konusunda uyarıda bulundu.

Kızıldeniz'de sıkışmış gönderileri olan bir İngiliz nakliye şirketi olan KG Logistics'in direktörü Gavin White, ‘Çok sayıda dış mekan mobilyası ve barbekü ekipmanı var. Her şey olabilir. Herkes Çin'den istediklerinde büyük gecikmeler görecek. Bugün telefonda öfkeyle yanan bir müşterim vardı. Son teslim tarihinde ulaşması gereken bir sevkiyatı var. Ona söyleyebileceğimiz tek şey, sevkiyatın geciktiği ve ulaşması için ne kadar zaman kaldığını bilmediğimizdir. "dedi.

Habere göre, Rotterdam'daki Go Global şirketinin yöneticisi Harris, ‘Bu bir domino etkisidir. Daha fazla gemi, ithalat ertelenecek ve ihracat duracak" diyerek, birçok Avrupalı ​​ithalatçının, gemileri İtalya veya güney Fransa'daki limanlara yönlendirerek ve malları kamyonlara taşıyarak kayıp günleri telafi etmeyi umduğunu belirtti.

Ancak kanal günler içinde açılmadığı sürece bu plan işe yaramayacaktır. Süveyş Kanalı Yetkilisi, tıkanıklık giderilene kadar başka gemilerin kanala girmesini engellediğini söyledi.

Geminin sahibi olan Japon şirket, kanalı kullanmak için sıradaki diğer gemilere "büyük endişe yarattığı" için Perşembe günü özür diledi, ancak durumun "çok zor" olduğu konusunda uyardı ve kurtarmanın biraz zaman alabileceğini belirtti.

ArapPostası

Haber Ara