Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Bir psikiyatriste ihtiyacınız olduğunu gösteren 10 işaret

Sebepsiz yere ruh haliniz değişebilir ve sonra her şey normale dönecek ya da dönmeyebilir! Bu nedenle, genel olarak 'depresyonda hissetmek' ile ruhsal bir hastalığa sahip olmak arasında ayrım yapmak çok önemlidir. İşte bir psikiyatristle görüşme zamanının geldiğine dair 10 işaret:

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-05 10:25:56

Bir psikiyatriste ihtiyacınız olduğunu gösteren 10 işaret

Salah feda

Hiç bir psikiyatrist görmeyi düşündün mü? Sinir bozucu düşünceleriniz var mı? Sabah yataktan çıkamaz mısın? Etrafındaki her şey sonsuz, genişletilmiş bir siyah çizgi gibi mi görünüyor? Pek çok insan için bir psikiyatriste görünmeleri gerekip gerekmediğini bilmek zordur. İnsanların zaman zaman kendilerini biraz kötü hissetmeleri normaldir, bir iş kaybı, kötü bir derece ve hatta biraz yağmur bizi kötü hissettirebilir.

Sebepsiz yere ruh haliniz değişebilir ve sonra her şey normale dönecek ya da dönmeyebilir! Bu nedenle, genel olarak "depresyonda hissetmek" ile ruhsal bir hastalığa sahip olmak arasında ayrım yapmak çok önemlidir.

İşte bir psikiyatristle görüşme zamanının geldiğine dair 10 işaret:

1- Sürekli üzüntü, sefalet ve
çoğu zaman umut kaybı

Bu genellikle, dünya çapında her yaştan yaklaşık 350 milyon insanın ruh sağlığını etkileyen bir bozukluk olan "depresyon"un büyük bir işaretidir.
Üzüntü ve depresyon gibi duygular insan duygularının bir parçasıdır, ancak uzun süre devam ederse veya kronikleşirse anormaldir, konsantrasyon eksikliği, uyku bozuklukları, düşük enerji, değersizlik ve çaresizlik gibi diğer semptomlar, tüm bu semptomlar "depresyon" semptomlarıdır ve uzun süre hissittiğinizde psikiyartirste görünmelisiniz. 

2- Şiddet içeren düşünceler

Şiddet içeren düşünceleriniz varsa, acil psikolojik değerlendirmeye de ihtiyacınız vardır. Başkalarına zarar verme arzusu, psikoz, duygudurum bozukluğu, anksiyete bozukluğu veya bunama gibi bir akıl hastalığının işareti olabilir ve uyuşturucu kullanımına, uyuşturucu kullanımı gibi şiddet içeren davranışlar da eşlik edebilir. "Paranoya" gibi sanrılara sahip olmak, bazı insanların kendilerinden daha iyi olduklarını düşündükleri için diğer insanlara karşı şiddet gösterme eğiliminde olmalarına neden olabilir.
Aynı şekilde, TSSB'si olan bir kişi, özellikle yaşadığı travmayı ona hatırlatırsa, bazı kişilere şiddetle davranabilir.Kişide bunama sorunu varsa, bilişsel gerilemesi düşüncesini büyük ölçüde etkileyebilir ve istenmeyen düşünceleri serbest bırakabilir.

3- Sanrılar

Bunlar, bir kişinin uçabileceğine dair inanç veya birinin seçildiğini düşünmesi veya FBI veya CIA'nın onu izlediği inancı gibi yanlış inanç gibi gerçek olmayan, sabit düşüncelerdir ve bu sanrılar şizofreni veya bipolar bozukluk gibi akıl hastalıklarının bir parçası olabilir. Bunlardan herhangi biriyle karşılaşırsanız bir psikiyatriste görünmelisiniz.

4- Halüsinasyonlar

Halüsinasyonlar, duyular yoluyla var olmayan (duyma, görme, tatma, dokunma ve koku alma) dış uyaranlarla duyusal his olarak tanımlanır, ancak "sanrılardan" önemli ölçüde farklıdır, çünkü sanrılar bireyin içinde sağlam bir şekilde kök salmış içsel bir his ve gerçek dışı düşüncelerdir, halüsinasyonlar ise bir histir. Dış uyaranlarla, halüsinasyon durumunda derhal bir psikiyatriste görünmelisiniz.

5- Ruh hali değişimleri

Duygudurum dengesizliği, hayal kırıklığı, sinirlilik. Bu belirtiler, depresif bozukluk veya bipolar bozukluk gibi akıl hastalıklarına özgü olabilir, bu nedenle değerlendirme için bir psikiyatriste gitmeniz en iyisidir.

6- İzole olma arzusu

Kendinizi dünyadan izole etme arzusu, sosyal fobi, panik, agorafobi, depresif bozukluk veya şizofreni gibi bir akıl hastalığının önemli bir göstergesi olabilir.
Bir kişi evini terk etmekte zorlanabilir ve bunun sonucunda sosyal ilişkilerin bozulması ve işin, çalışmaların veya kişisel bakım yöntemlerinin bozulması. Bu yüzden bir an önce bir psikiyatriste görünmelisiniz.

7- Davranıştaki değişiklikler

Etrafınızdakiler davranışınızdaki veya tedavi şeklinizdeki büyük değişikliklerden endişe duyuyorlarsa, bir psikiyatriste gitme zamanı gelmiş olabilir, örneğin, aniden uyumak veya uyumamak, ancak yine de enerjik ve enerjik hissediyorsunuz, aniden çok şey harcıyorsunuz, bu belirtiler olabilir. Bipolar bozukluğun semptomlarının bir kısmı, bu yüzden bir psikiyatriste görün.

8- İştahsızlık

Düzgün yemiyorsanız ve kilonuz önemli ölçüde düşüyorsa, bu kaygıyı arttırır. İştahsızlık veya bulimia gibi yeme bozuklukları, başınıza geldiğinde bir psikiyatriste görünmeniz gereken tehlikeli şeylerdir.

9- Kendine zarar verme
hakkında düşünme

Kendine zarar verme etrafında dönen birçok düşünceyle karşı karşıyaysan, o zaman kesinlikle acil bir psikolojik değerlendirmeye ihtiyacın var.Eğer yakın bir intihar düşünceniz varsa veya bir şekilde intihar etmeyi planlıyorsanız, tek yapmanız gereken hemen bir psikiyatriste gitmek olabilir. İntihar düşünceleri, duygudurum bozukluğu, hastalık anksiyete bozukluğu veya psikoz gibi bir zihinsel bozukluğun parçasıdır; bu nedenle, bazı kişisel güvenlik endişeleriniz varsa, hemen bir psikiyatriste gitmelisiniz.

10- Aile ve arkadaşları desteklemek

Arkadaşlarınızın ve ailenizin desteğinin yeterli olmadığını düşünüyorsanız ve bu semptomlar sizi rahatsız etmeye devam ederse, o zaman ciddi bir psikiyatriste ihtiyaç duyarsınız. Bazen semptomlar o kadar tehlikeli hale gelir ki, aile ve arkadaşlara başvurmadan önce bile psikolojik müdahale gerekli hale gelir.

Yukarıdaki liste, bir psikiyatriste görünmeniz gerekip gerekmediğine karar vermenize yardımcı olabilir. Bir psikiyatriste gitmenin sizi küçük düşürmediğini ve doktorun sizin için reçete ettiği psikiyatrik ilaçların sizi bağımlı yapmayacağını bilmek önemlidir; çünkü toplumlarımızda psikoterapi ve psikiyatrik ilaçlara yönelik her zaman birçok yanlış bilgi ve olumsuz algılar vardır, bu da birçok insanın gerekli tıbbi bakımı almasını engelleyebilir. Bazen bu bir ölüm kalım meselesidir, bilmediklerinden korkan eski nesillerden miras aldığınız eski nesillerden birçok yanlış bilgi alan bir toplumun baskılarına boyun eğmemeye çalışın.

(Salah feda, Kahire Üniversitesi Dar Al Uloom Fakültesi'nde, Asya dilleri ve Asya edebiyatıyla ilgilenen Mısırlı yazar ve araştırmacı)

Kaynak: Noonpost

SON VİDEO HABER

Iğdır'da AK Parti İl Başkanlığı binasına molotoflu saldırı

Haber Ara