Dolar

32,5371

Euro

34,8354

Altın

2.443,65

Bist

9.915,62

Bangladeş, Rohingyalı Müslüman mültecileri ıssız bir adaya sürüyor

Bangladeş, dün, binen fazla Rohingyalı Müslüman mülteciyi, Birleşmiş Milletler ve insan hakları örgütlerinin tehlikeli olarak gördüğü, sürekli kasırga ve sel baskınına maruz kalan Pasan Shar Adası'na nakletmeye başladı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-04 11:01:44

Bangladeş, Rohingyalı Müslüman mültecileri ıssız bir adaya sürüyor

Bangladeş, dün, binen fazla Rohingyalı Müslüman mülteciyi, Birleşmiş Milletler ve insan hakları örgütlerinin tehlikeli olarak gördüğü, sürekli kasırga ve sel baskınına maruz kalan Pasan Shar Adası'na nakletmeye başladı.

Burma'da (Myanmar'Da) zulüm gören Müslüman azınlık olan yaklaşık 1 milyon Rohingyalı Müslüman mülteci, güney Bangladeş'teki bakımsız kamplarda yaşıyor.

Rohingya azınlığın kitlesel
sınır dışı edilmesi

Fransız ‘AFP' ajansının dün yayınladığı bir habere göre, yaklaşık 922 Rohingyalı Müslüman, dün Bengal Körfezi'ndeki Basan Shar'da donanma gemilerine transfer edilmeden önce Chittagong limanına giden otobüslerle Cox's Bazar'ın (güneydoğu) kamplarından ayrıldı.

Bangladeş Donanması, en az yüz bin Rohingyalı Müslüman mülteciyi barındırmak için adaya sığınaklar ve onları sellerden korumak için bir baraj inşa etti.

Ada sakinleri ayrıca adanın birkaç yıl önce sular altında kaldığını ve bölgeyi düzenli olarak vuran kasırgaların 4 veya 5 metre yüksekliğinde dalgalara neden olabileceğini söylüyor.

Yetkililer, sınır dışı etmenin ilk aşamasında yaklaşık 2.500 Rohingya mültecisinin adaya yerleştirileceğini söyledi.

BM rahatsız

Bangladeş'teki Birleşmiş Milletler Ofisi Perşembe günü yaptığı kısa açıklamada, hakkında "çok az bilgi" aldığı bu nakle "katılmadığını" doğruladı.

Açıklamada, Birleşmiş Milletlerin adanın "güvenliği, yaşayabilirliği ve dayanıklılığı" konusunda bağımsız bir değerlendirme yapmasına izin verilmediğini belirten açıklamada, mültecilerin "yeniden yerleştirilmeleri konusunda özgür ve gerçeklere dayalı bir karar verebilmeleri" gerektiği vurgulandı.

Ayrıca, mültecilerin bölgeye vardıklarında eğitim, sağlık hizmetleri almaları ve isterlerse ayrılabilmeleri gerektiğini vurguladı.

BMMYK, Uluslararası Göç Örgütü ve Dünya Gıda Programı dahil Birleşmiş Milletler kurumları Kasım 2019'da Bangladeş hükümetine endişelerini dile getirdiler. Adayı "izole" ve "sellere karşı savunmasız" olarak değerlendirdiler.

Eski adı Burma olan Myanmar'da zulüm gören bir azınlık oluşturan yaklaşık 750.000 Rohingya Müslümanı, 2017 yılında bu ülkenin batısında ordu ve Budist milislerin önderliğinde bir etnik temizlik operasyonundan kaçtı. Daha önce şiddet olayları nedeniyle Bangladeş'e sığınan 200.000 Rohingya'ya katıldılar.

"Acımasızca dövüldü"

İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü gibi insan hakları örgütleri, bazı mültecilerin ülkeden ayrılmak zorunda kaldığını söylüyor, ancak Bangladeş Dışişleri Bakanı Abul-Kalam Abdul-Moamen bu Perşembe günü AFP'ye "Bu bir yalan" diyerek yalanladı.

Aynı kuruluşlar, "Bangladeş hükümetinin yaklaşık 23 bin gönüllü aileyi Pasan Shar Adası'na nakletme kararı aldığını" teyit ederek, bu kararın "aşırı kalabalık" yamaçlarda kurulan kamplardaki heyelan tehlikeleri nedeniyle alındığını ve bu mültecilerin "daha iyi durumda" olmaları konusunda ısrar etti.

Perşembe günü (dün), geçici kampın bulunduğu Ukhia'daki bir Rohingya ailesinin üyeleri, France Press'e zorla yerlerinden edildiklerini açıkladı.

60 yaşındaki Sophia Khatun, "Oğlumu acımasızca dövdüler ve adaya gitmeyi kabul edene kadar dişlerini kırdılar" dedi. "Buraya belki de son kez onu ve ailesini görmeye geldim," diye ekledi ağlayarak.

Hafız Ahmed (17 yaşında) ise ağabeyiyle ve ailesiyle vedalaşmak için buluşmayı ümit etti. "Kardeşim son iki gündür kayıptı ve sonra adaya gitmeden önce burada olduğunu öğrendik. Oraya kendi özgür iradesiyle gitmedi" dedi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Bangladeş'te Burma sınırı yakınındaki kamplarda yaşayan Rohingyalı Müslüman sayısının 860.000 olduğunu tahmin ediyor.

Yaklaşık 150.000 kişi bölgedeki diğer ülkelere sığınırken, 600.000 kişi hâlâ Burma'da (Myanmar) yaşıyor.

Kaynak: Arabicpost

Haber Ara