Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Arap Ligi'nde Mali Kriz

Birliğin önde gelen zengin üyelerinin diğer üyelerle arasındaki siyasi, idari bunalımlara temas edilen analizde, bu duruma sebep olan “kaynak ülkeler, geri kalan ülkeler ve gaspçı ülkeler”in pozisyonu ayrıntılarıyla dile getiriliyor

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-11 16:08:33

Arap Ligi'nde Mali Kriz

Arap Postası'nda yayımlanan bir analizde, Arap Birliği'nin içinde bulunduğu mali kriz ve iç çekişmeler ele alındı. Birliğin önde gelen zengin üyelerinin diğer üyelerle arasındaki siyasi, idari bunalımlara temas edilen analizde, bu duruma sebep olan “kaynak ülkeler, geri kalan ülkeler ve gaspçı ülkeler”in pozisyonu ayrıntılarıyla dile getiriliyor

Çeviri-Analiz

Arap Ligi'nin mali krizi ve ayrıntılar

Arap Ligi'ndeki mali kriz, Genel Sekreteri Ahmed Ebul-Gayt'in üye devletleri acilen hisselerini ödemeye çağrısıyla zirveye ulaştı. İşler daha da kötüye gitmesinde bu krizin arkasında siyasi nedenler var mı? Arap Ligi'ni finanse eden önde gelen üye devletler hangileri ve Lig'in bütçesindeki ülkelerin payları nasıl dağıtılıyor?

Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Hüssam Zeki, Arap Dışişleri Bakanları Konseyi'nin son toplantısında Lig'in Genel Sekreteri'nin Arap Birliği'nin mali durumunun ciddiyetini gündeme getirdiğini, çünkü katkıların ödenme oranının değerlendirilen toplam katkıların % 35'ini oluşturduğunu söyledi.

arableague-1-1024x676

Arap Ligi bütçesini nerede harcıyor?

Arap Birliği yeni bütçe yılı 2019'a göre uzman Arap kuruluşlar için ayrılan 40 milyon dolarlık ek, yaklaşık 4 milyon dolar daha az, 2017 Arap Birliği Genel Sekreterliği bütçesinden, 60 milyon dolar daha az olduğu tahmin edilmektedir.

Basında çıkan haberlere göre, “Bütçenin yaklaşık % 90'ı çalışanların maaşına gidiyor ve Arap ülkeleri arasındaki hemen hemen tüm işbirliği alanlarını kapsayan çeşitli faaliyet, etkinlik ve programları yürütmek için çok küçük bir değer kalıyor." Ayrıca, "Afrika'daki Arap Teknik Yardım Fonu'nda bir açık tahmin ediliyor. Arap ülkeleri bütçe fonuna katkıda bulunma konusunda isteksiz olduğundan, Arap ülkelerinin geri kalanı fondaki paylarını ödemeyi taahhüt edene kadar, Lig'in kıtadaki varlığını güçlendirmede ve Afrika'da Arap olmayan, bölgesel rollerine gösterilen düşmanca saldırılarına karşı durmada önemli bir araç olarak görülüyor.

Arap Birliği Genel Sekreteri'nin eski danışmanı Cemal Beyumi'ye göre, "Bütçe meselesi, kuruluşun başlangıcından bu yana her zaman bir sorun olmuştur"

"The Independent Arabia”ya konuşan Cemal Beyumi'ye göre, başlangıçta Mısır'ın girişimiyle, 1945'te bağımsız Arap devletlerinin üyeliğiyle kurulan birlik, Kahire'deki karargahın inşasını üstlendi, daha sonra Kahire'nin tek başına bütçenin% 25'ini ödediği ve kalan yüzdeyi birleşik Arap ülkeleri tarafından ödendiği için adil olmayan bir finansman sistemi oluşturuldu.  Bu durum Mısır'ın ekonomik gerileme yaşadığı ve söz konusu harcamalardan etkilenmeye başladığı 1967 yılına kadar devam edince, adaletsiz görülen yeni bir sistem üzerinde anlaşmaya varıldı. Anlaşma, en çok bütçe harcamasında Mısır dahil en büyük milli gelire sahip 6 büyük Arap ülkesinin ödeme yapılması şart koşuldu.”

Petrol üreten Arap ülkelerinden olan bu ülkeler, Arap Ligi bütçesindeki ülkelerin paylarının düzenlenmesinden de anlaşılacağı üzere, merkez ülke olan Mısır'ın yanı sıra Suudi Arabistan, Kuveyt, Libya, Irak ve Cezayir'dir.

Geçmişte zengin olarak nitelendirilen bazı Arap ülkelerinin kota dağıtım anlaşmasını takip eden on yıllar boyunca savaş ve krizler yaşadığı, Irak ve Libya'nın Arap Ligi'nin finansmanında kilit rol oynadıkları ve kimseden gizlenmeyen durumları nedeniyle ödemeleri aksattıkları düşünüldüğünde, krizin nedenleri anlaşılabilir.

Üye devletlerin yarıya yakını bütçelerini yıllardır ödememişken, toplanan yıllık toplam değerin yalnızca yaklaşık yarısı elde edilmiş ve taahhüt veren ülkeler ödemelerde birkaç ay gecikmiştir.

Bu yılın başında Ebul-Gayt, “12 ülke yıllardır Arap Ligi'ne katkı paylarını ödemedi” dedi.

Söz konusu bütçe 2000 yılına kadar 35 milyon doları geçmedi, ancak harcamalardaki artış zengin Arap ülkelerinin birbiri ardına kaosa sürüklenmesiyle Lig'i gerçek bir krize soktu.

Maaş ödemesi rezervine başvuru

Arap Ligi krizi, 2017 yazında üniversitenin maaş ödeyemez noktaya geldi. 2018'de durum, Arap Ligi Genel Sekreteri'ni uzman kuruluşlar için 40 milyon dolar olarak tahmin edilen nakit rezervine başvurmaya ve personel maaşları ile Sekreterliğin masrafları için 2,5 milyon dolar borç almaya zorladı.

Kriz, Arap Birliği'nin kemer sıkma önlemleri ışığında emeklilik yardımlarının sona ermesini önlemek için daha önce sayısı 15 olduğu belirtilen bir dizi çalışanın istifasına da yol açmıştı.

Krize kalıcı çözüm bulmaya yönelik girişimler var. Geçen yıl Irak, Arap Ligi'nin bütçesinden payını ödeyeceği anlayışla karşılığında, Arap Ligi ile Arap fonlarının borçlarından % 75 oranında muaf tutulması için bir mutabakat zaptı imzaladı ancak bunun uygulanıp uygulanmadığı bilinmiyor.

Kaddafi örneği

Bununla birlikte, bazı ülkelerin “kendi paylarını ödemek, üniversitede görev yapan vatandaşları arasından büyükelçi atamak, belirli bir pozisyonu veya anlaşmazlığı protesto etmek, diğer ülkeleri ödemeye zorlamak veya Genel Sekreterlik harcamalarını rasyonelleştirmeye zorlamak gibi idari ve siyasi amaçlarla organizasyonları kullandıklarına inanılmaktadır.

Örneğin, Muammer Kaddafi döneminde Libya, uzman kuruluşların idari yapısında iş vermemeye ilişkin çekinceleri ve kuruluşların bazı ilişkilerini ve politikalarını reddetmesinin bir ifadesi olarak, dört yıl boyunca yaklaşık 25 milyon doları bulan ödeme yükümlülüğünü yerine getirmemişti.

Son zamanlarda Suudi Arabistan'ın payını ertelediği bildirildi

Avrupa Birliği'nde olduğu gibi “ülkelerin birlik kararları üzerindeki oy ağırlığının, bütçeye katkı büyüklüğüne göre bir dizi puanla belirlenmesi” önerisi vardı, ancak “üye devletler için eşit egemenlik ilkesine katılmadığı” bahanesiyle “öneri reddedildi”. Ve bu kararlar çoğunlukla fikir birliği veya oy birliği ile alınır ve oylamaya, uzlaşmanın mümkün olmadığı durumlar dışında başvurulmaz. "

Bununla birlikte, pozisyon dağılımında ülkelerin paylarını hesaba katmak nispeten gelenekseldir. Körfez ülkeleri genellikle pozisyonlarda nüfus ağırlıklarından daha büyük bir paya sahiptir, ancak mali payları daha azdır.

Cezayir, siyasi ve demografik ağırlığına ek olarak (Libya'daki durumun kötüleşmesinden sonra) Mağrib'e en büyük katkıda bulunan ülkelerden biri ve en büyük katkı sağlayanlardan biri olduğu için çoğu kez Lig'deki ikinci ülke konumunu kazandı, ancak Genel Sekreter Yardımcısı Ahmed Ben Helli'nin ölümünden sonra bu konumunu kaybetti.

Genel olarak Körfez ülkeleri, paylarının bütçeye katkılarından daha az olduğundan şikayet ederken, diğer Arap ülkeleri nüfus ağırlıklarının ve siyasi ağırlık olarak gördüklerinin pozisyonlarındaki paylarından daha az olduğundan şikayet ediyorlar.

Ancak geçtiğimiz yıllarda Kuveyt'in uzman kuruluşların bütçesine (Suudi Arabistan ile birlikte) katkıda bulunan en büyük ve hisselerini ödemeye en çok kararlı olan ülke olduğu için kuruluşların bütçesinde özel bir önemi temsil ettiği fark edildi. Bazı yıllarda kendi payını taahhüt eden tek ülke olan Kuveyt, kuruluş bütçesi konusunda en az siyasallaşmış olanıdır ve Genel Sekreterliğe sağlam açıklamalar yaptığını, ancak çoğunluğunun idari ve mali konularla veya kuruluşun payıyla siyasi nedenlerden çok ilgilendiğini belirtmektedir. Özellikle Kuveyt'in Arap veya bölge ülkeler arasında büyük ölçüde tarafsız olduğu düşünülmektedir.

Zengin Körfez ülkelerinin uzman kuruluşlar bütçesindeki payını, bazı çalışanların işten çıkarılması da dahil olmak üzere, Genel Sekreterliğe ücretler ve çalışan sayısı ile ilgili koşullar dayatmak için kullandığına inanılıyor. Yaygın inanışın aksine, bunun arkasındaki nedenler sadece siyasi değil idari olarak görülüyor. Çünkü Mısır, bu koşullardan genellikle memnun değildir, özellikle de Genel Sekreterlik çalışanlarının büyük bir kısmı atanmayan Mısırlılar olduğundan dolayı.

Rus haber ajansı Sputnik, daha önce Arap Ligi'ne kaynak sağlayan bir Körfez devletinin, iş sözleşmelerinin bir kısmının değerini yarı yarıya düşürmeyi veya yenilememeyi şart koştuğunu söylediğini aktardı. Kaynak, şu anda Lig'i büyük bir mali çıkmaza sokan ve kurumun faaliyetlerinin çoğunu engelleyen uygulamalara karşı çıkan başka Körfez ülkeleri olduğunu da belirtti.

Arap ülkelerinin Arap Ligi bütçesindeki yıllık payları

Arap Ligi'nin bu konuda alenen utanç kaynağı olan devletlerden kaçınmaya çalıştığı göz önüne alındığında, şu anda Arap Ligi bütçesinde pay sahibi ülkelerin paylarından bahseden kesin bir açıklama bulunmamakla birlikte, en büyük payı Kuveyt ve Suudi Arabistan'ın aldığına inanılıyor.

Raporda adı geçen bu hisseler halihazırda ödenenler değil, devletlerin yükümlülükleri arasında geçen Arap ülkelerinin geçmiş yıllardaki katkılarına atıf yapan kaynaklara göre izlenmiştir;

Kuveyt ve Suudi Arabistan: Her ülke için 8 milyon dolar, yani iki ülkenin her biri, Arap Ligi'nin 60 milyon dolarlık toplam bütçesinin % 14'ünü ayrı ayrı sağlıyor.

Libya: 7 milyon dolar

Irak: 6 milyon dolar

Mısır: 5 milyon dolar

Cezayir: 4,8 milyon dolar

Fas: 3 milyon dolar

BAE: 3 milyon dolar

Katar: 2.933 milyon dolar

Yemen: 2,2 milyon dolar

Sudan ve Tunus: 900.000'er dolar

Ürdün, Cibuti, Somali, Komorlar, Lübnan ve Moritanya: 600.000'er dolar

Umman Sultanlığı: 300.000 Dolar

SON VİDEO HABER

Uçakta olay çıkarıp, 'Türkiye'yi satın alırım' diye tehdit etti

Haber Ara