Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

'Amerika'nın yeni bir Soğuk Savaş stratejik yaklaşımına ihtiyacı var'

'ABD ve Sovyetler Birliği arasındaki 45 yıllık Soğuk Savaş, korkunç can kaybına ve insan acılarına rağmen, askeri kaynaklar ve siyasi sermayi yönlendirme açısından başarılı bir zorlama mekanizmasıydı.'

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-11 18:27:46

'Amerika'nın yeni bir Soğuk Savaş stratejik yaklaşımına ihtiyacı var'

TIMETURK | ÇEVİRİ
PINAR HİLAL BALTA

Amerikan Deniz Kuvvetleri'nde beş yıl görev yapan ve şimdilerde Yeni Amerikan Güvenlik Merkezi isimli düşünce kuruluşunda savunma uzmanı olarak çalışan William Mackenzie, savunma haberleriyle ön plana çıkan Breaking Defense'de "Neden Yeni Bir Soğuk Savaş Stratejik Yaklaşımına İhtiyacımız Var?" başlıklı bir makale kaleme aldı.

İşte o makale:

ULUSAL SAVUNMA STRATEJİSİ İÇİN ÖNEMLİ

ABD'nin Rusya ve Çin'e karşı başarılı bir şekilde rekabet edebilmesi için Soğuk Savaş'tan bu yana görülmeyen bir dizi uzun vadede uyumlu stratejiler oluşturması gerekiyor. Bu stratejiler Ulusal Savunma Stratejisinin (NDS) yerine getirilmesine yardımcı olacaktır.

KAPSAYICI BİR STRATEJİ GEREKİYOR

Amerika belirsiz bir dünyayla karşı karşıya. ABD ve Rusya arasında yapılan Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması ve Sınırlandırılması için Alınacak Önlemlerin sıralandığı 'New START' anlaşmasının kaderi, rövanşist jeopolitik toprak gaspları, 5G yarışı, Yapay Zeka konusunda üstünlük yarışı ve askeri modernleşme gibi konular boşlukta tartışılıyor. Çok önemli olmasına rağmen kapsayıcı bir stratejiyle sıralanamıyorlar.

BÜTÜNCÜL BİR TUTUM VURGUSU

Eğer Amerika Birleşik Devletleri eylemlerini ve stratejisini Soğuk Savaş sırasında olduğu gibi bütüncül bir hale getiremezse askeri varlığın azaltılması ve rakiplerimizle etkin bir şekilde rekabet edebilme yeteneğini riske atmış oluyor.

DIŞ POLİTİKADAKİ RADİKAL ÇIKIŞLAR SORULARI DA BERABERİNDE GETİRİYOR

İranlı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesi gibi olaylar Amerikan siyasetinin önemli cephelerinden yanıtlar aldı. Cumhuriyetçiler bunu "caydırıcı" olarak tanımlarken, Demokratlar karşı çıktı ve Trump yönetiminin stratejisini sorguladılar.

Geleneksel dış politikadaki bu tarz radikal ayrılışlar akıllara şu soruyu getiriyor: Beyaz Saray ve Pentagon'daki stratejik ve operasyonel hedefler neler ve karar vericiler kimler? Trump'ın atamaları bunu cevaplamakta zorlanıyor.

TRUMP'IN SPAZMODİK DIŞ POLİTİKASI

Trump yönetiminin spazmodik dış politikası, Amerika'nın giderek öngörülemeyen ve çok kutuplu bir dünyada uzun vadeli stratejik hedeflere ulaşmadaki zorluğunu gösteriyor. Elbette, her yönetim, uzun vadeli stratejik hedeflerini gerçekleştirme çabasıyla günlük haberlerle uğraşmak zorunda kalıyor. Bu, başka hiçbir dönemde Soğuk Savaş döneminden daha belirgin (ve başarılı) değildi.

SOĞUK SAVAŞ, BAŞARILI BİR ZORLAMA MEKANİZMASIYDI

ABD ve Sovyetler Birliği arasındaki 45 yıllık Soğuk Savaş, korkunç can kaybına ve insan acılarına rağmen, uzun vadede Amerika'nın niteliksel avantajlarını sürdürmeye yardımcı olan, askeri kaynaklar ve siyasi sermayi yönlendirmek için başarılı bir zorlama mekanizmasıydı.

***

ÖNCELİKLENDİRİLMİŞ TEHDİTLER BELİRLENMELİ

Bugün, Soğuk Savaş'tan farklı olarak, ABD'nin karşı karşıya olduğu açıkça önceliklendirilmiş tehditlerin olmaması, verimsiz dış politika önerileri ve sadece Amerikan'ın "hazır olma" durumunu zayıflatmaya hizmet eden askeri modernizasyon çabalarıyla sonuçlandı.

***

Her şeyde olduğu gibi, mükemmel çözüm de iyiliğin düşmanı olmamalıdır. Çin ile yüz yıldır uzun bir rekabet halinde olması muhtemel olan ABD, dayanıklı C4ISR sistemleri, hava gücü ve uzun menzilli mühimmat gibi temellere yatırım yapmalıdır. Bu tür tedarikler, maliyet-fayda oranını tersine çeviren (ICBM'yi veya varsayımsal hipersonik füze savunma sistemlerini düşünün) aşırı dar ve pahalı programlardan daha mantıklıdır.

ÇİN İLE YÜYÜZE GİRİŞİM GEREKİYOR

Bunun yeni bir Soğuk Savaş olarak sınıflandırılması gerektiğinden yola çıkarak ABD, Çin ile uzun süreli tüm tehdit kapasitelerinde hakimiyet sağlayan füze savunma sistemlerini dengelemeye yönelik yüzyüze girişimlerde bulunmalıdır.

* Ara başlıklar editör tarafından eklenmiştir. Makalenin orijinalinde yer almamaktadır. Editöryal müdahale çerçevesinde makale kısaltılmıştır.

 

SON VİDEO HABER

Uçakta olay çıkarıp, 'Türkiye'yi satın alırım' diye tehdit etti

Haber Ara