Dolar

34,8967

Euro

36,7727

Altın

3.007,54

Bist

10.058,63

Alzheimer hastalığının dikkat edilmesi gereken 10 belirtisi

Birçok insanı etkileyen hastalıklardan biri de Alzheimer hastalığıdır. Alzheimer Araştırma Vakfı'na göre, 2020'de en az 3 milyon Fransız bu nörodejeneratif hastalıktan etkilendi. Bu nedenle, hastalığın kontrolünü bir an önce üstlenebilmek için hastalığın ilk semptomlarını bilmek çok önemlidir!

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-02 09:12:05

Alzheimer hastalığının dikkat edilmesi gereken 10 belirtisi

Birçok insanı etkileyen hastalıklardan biri de Alzheimer hastalığıdır. Alzheimer Araştırma Vakfı'na göre, 2020'de en az 3 milyon Fransız bu nörodejeneratif hastalıktan etkilendi. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre ise 2030 yılında Alzheimer hastalığından dünyada yaklaşık 65,7 milyon insan zarar görecek. Bu nedenle, hastalığın kontrolünü bir an önce üstlenebilmek için hastalığın ilk semptomlarını bilmek çok önemlidir!

Alzheimer hastalığı nedir?

Beyin hücrelerinin zamanla ölümüne bağlı olarak hafıza kaybı, bunama (demans) ve genel anlamda bilişsel fonksiyonların azalması şekilnde gelişen tıbbi durum Alzheimer hastalığı olarak adlandırılır. Nörolojik bir hastalık olan Alzheimeraynı zamanda en yaygın görülen demans türüdür. Kademeli bir hafıza kaybına ve tüm beyin fonksiyonlarına neden olur. Onun belirtileri birden çoktur. Alzheimer hastalığının ilk 10 belirtisi

Alzheimer2-513x342

1- Hafıza kaybı

Beynin öğrenme, ezberleme, koku alma ve duyguların düzenlenmesinde rol oynayan tüm alanlarının bir parçası olan hipokampal oluşumun değişimini yansıtan hafıza kaybı, ilklerden biridir. Alzheimer hastalığının belirtileri bir kelimeyi unutmak, bir cümleyi tekrarlamak veya aynı öğeyi birkaç kez yakın aralıklarla satın almak olabilir.

2- Dil bozuklukları

Alzheimer hastalığı, bilişsel yetilerde ve hafızada geri dönüşü olmayan bir düşüşe yol açan ilerleyici nöron kaybı ile karakterize edildiğinden, dil ve iletişim bozuklukları hastalığın bir parçasıdır. Her şeyden önce mesele, bazı unutulmuş kelimelerin “portmanteau kelimeler” ile değiştirilmesi meselesidir. Daha sonra zamanla hasta cümlelerini ayrım gözetmeksizin söyleyecek, okuma ve anlamada güçlük çekecek ve fiziksel olarak konuşamayacak duruma gelecektir.

3- Yönelim bozukluğu 

Alzheimer hastalığının ilk belirtilerinden biri yönelim bozukluğudur. Nitekim kişi artık algılanan ve öğrenileni artık ilişkilendiremediği için artık yerleri, nesneleri ve sonra yüzleri tanımlayamaz. Bununla birlikte, bazen telafi etmek için dokunma veya işitme gibi diğer duyuları kullanabilir.

4-Uygunsuz sosyal davranış

Aynı zamanda, Alzheimer'den muzdarip olan kişi, coşkulu, heyecanlı, saldırgan, çekingen ve anormal davranışlarda bulunur. Örneğin, toplumun geri kalanı için olmayan şeylere gülebilir, hatta yabancılarla konuşabilir ve aşağılayıcı açıklamalar yapabilir.

5 - Akıl yürütme bozuklukları 

Alzheimer hastası normal düşünme sorunları yaşayacaktır. Bu, özellikle tehlikeli bir durumu tanıyıp tanımama ve iki şeyi aynı anda yapmanın imkansızlığı, günlük görevleri yerine getirme zorluğu ve dikkati kolayca dağılabilir.

6- Tanıdık görevleri yerine getirmede zorluk 

Hastalığın başlangıcından itibaren, yemek hazırlama gibi bilinen görevleri yerine getirmede güçlük fark etmek mümkündür. Ek olarak, hareketlerin gerçekleştirilmesi daha zordur. Başlangıçta mesele, artık ev işlerini yazamamak veya yapamamaktır, sonra yavaş yavaş kişi artık giyinemez, hatta çatal bıçak veya çiğneme bile kullanamaz.

7 - Ruh hali

Alzheimer hastası ruh halindeki değişikliklerle karşılaşacaktır. Aslında, daha kolay sinirlenecek, ani öfke patlamaları yaşayacak ve sabırsız olacaktır. Bu, yukarıda açıklanan hipokampal oluşumun değişmesi nedeniyle duyguların düzenlenmemesi ile açıklanmaktadır.

8-Eşyalarını kaybetmek

Alzheimer hastalığı bağlamında hafıza kaybı, eşyalarınızı kaybetme gerçeğiyle de erken dönemde örneklendirilir. Bu fenomen sık sık tekrarlanırsa, hastalığın semptomlarından biri olabilir. Alzheimer hastalarının genellikle eşyalarını tuhaf yerlerde sakladıklarını ve buzdolabındaki televizyon uzaktan kumandası gibi bulamadıklarını unutmayın.

9- Kişilik değişiklikleri 

Ruh halini kolayca değiştirdiği gibi, hasta da hastalığın başlangıcından itibaren kişiliğini değiştirecektir. Gerçekten de Mayo Clinic tarafından yapılan ve Journal of the American Geriatrics Society'de yayınlanan bir Amerikan araştırması, kişilik ve ruh halindeki değişikliklerin Alzheimer hastalığının gelişiminde çok erken başladığını gösteriyor.

10- Pasiflik 

Alzheimer hastalığının belirtilerinden biri, pasiflik ve daha önce hoş olan şeylere ve faaliyetlere ilgisizliktir. Nöron kaybına bağlı duygusal bozukluklar ve hastalıktan kaynaklanan depresyon arasında, hasta insanlara ve etrafındaki şeylere kayıtsız görünecektir.

Kalıtsal yapı, yaş, sigara ve kardiyovasküler rahatsızlıklar dahil olmak üzere belirli hastalıklar dahil olmak üzere belirli faktörlerin Alzheimer hastalığına yakalanma riskini artırdığı unutulmamalıdır. Nitekim, Pittsburgh Üniversitesi (Pennsylvania, Amerika Birleşik Devletleri) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, eğer kardiyovasküler patoloji öyküsü varsa demans riski % 30 artmaktadır. Bu nedenle, kardiyovasküler önleme, Alzheimer tipi bunamaya karşı da koruyucu bir önlemdir.

Kaynak: Santeplusmag

 

SON VİDEO HABER

İHH'dan Suriye'deki fırınlar için un desteği çağrısı

Haber Ara