Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

378 gün süren Mars tecriti sona erdi

NASA'nın oluşturduğu Mars kopyasında bir yıldan fazla yaşayan dört gönüllü gün yüzüne çıktı. Uzay ajansı 2030'lu yıllarda Mars'a astronot göndermeyi hedefliyor.

6 Ay Önce Güncellendi

2024-07-08 14:58:39

378 gün süren Mars tecriti sona erdi

NASA'nın Mars'taki ortamı simüle etmek için oluşturduğu 1.700 metrekarelik alanda bir yıldan fazla süre yaşayan dört gönüllü ortaya çıktı. Mürettebat Sağlığı ve Performans Araştırma Analog misyonunun (CHAPEA) üyeleri Cumartesi günü NASA'nın Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'ndeki yaşam alanlarının kapısından alkışlar eşliğinde yürüdüler. CHAPEA komutanı Kelly Haston toplanan kalabalığa, "Aslında hepinize merhaba diyebilmek harika bir şey" dedi.

NASA: 2030'LU YILLARDA MARS'A ASTRONOT GÖNDEREBİLECEĞİZ

Haston ve diğer üç mürettebat üyesi, insanların Kızıl Gezegende nasıl yaşayacaklarını gözlemlemeye yönelik bir NASA deneyinin parçası olarak 25 Haziran 2023'te 3D baskılı Mars kopyasına girmişlerdi.

Gönüllüler kendi sebzelerini yetiştirdiler, ekipmanlarının bakımını yaptılar, Mars yürüyüşlerine katıldılar ve Dünya ile 22 dakikalık iletişim gecikmeleri de dahil olmak üzere Mars'a giden gerçek uzay yolcularının yaşayabileceği stres etkenleriyle karşı karşıya kaldılar.

378 gün süren bu çalışma, uzay ajansının planladığı üç NASA görevinden ilkiydi. NASA'nın ikinci CHAPEA misyonunun 2025 baharında, üçüncüsünün ise 2026'da başlaması planlanıyor. NASA, 2030'lu yıllardan itibaren astronot gönderebileceğini söylüyor.

CHAPEA bilim görevlisi Anca Selariu, “Bana birçok kez soruldu: Neden Mars takıntısı? Neden Mars'a gidelim?” Selariu dedi. "Çünkü bu mümkün. Çünkü uzay birleşebilir ve içimizdeki en iyiyi ortaya çıkarabilir. Çünkü bu, Dünyalıların gelecek yüzyıllara giden yolu aydınlatmak için atacağı belirleyici bir adımdır” dedi.

NASA daha önce, yaklaşık 30 günlük uzayda simüle edilmiş yolculuklar ve bir seferde üç haftaya kadar süren su altı görevleri de dahil olmak üzere başka izolasyon deneyleri de gerçekleştirmişti.

 Kaynak: npr.org

Haber Ara