Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Bernie Sanders'tan İsrail'e tepki: Milletvekillerimize yasak koyuyorsanız, paramızı da almayın

ABD'nin 2020 seçimleri için adaylığını açıklayan Demokrat Parti'den Bernie Sanders, İsrail'in ABD'li Müslüman vekiller Rashida Tlaib ve Ilhan Omar konusunda Tel Aviv'e tepki gösterdi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-16 20:33:57

Bernie Sanders'tan İsrail'e tepki: Milletvekillerimize yasak koyuyorsanız, paramızı da almayın

TIMETURK | HABER MERKEZİ

ABD'de Başkanlık koltuğuna yakın olan üçüncü isim Bernie Sanders, İsrail'i bir kez daha ABD'den yapılan ekonomik yardım konusunda uyardı. Sanders, Müslüman vekiller Rashida Tlaib ve Ilhan Omar'e İsrail'e giriş yasağı getirilmesi üzerine "Milletvekillerimize yasak koyuyorsanız, paramızı da almayın" dedi.

Sanders, Netanyahu'nun Trump'ın talebi üzerine aldığı yasak kararına karşı "Keşke şok olduğumu söyleyebilseydim" dedi.

"Başkanımız, trajik bir ırkçı, dini bir bağnaz. ABD Kongre üyelerinin her sene milyarlarca dolar destek verdiğimiz bir ulusu ziyaret edemeyeceği fikri açıkça bir rezalettir.

İsrail, neler olup bittiğine bakmak için Amerika Birleşik Devletleri Kongresi üyelerinin ülkelerini ziyaret etmesini istemiyorsa, belki de verdiğimiz milyarlarca doları da saygıyla reddedebilir."

Sanders ayrıca İsrail'e yapılan yardım üzerinden eleştirileri artırdı:

"Söylediğim tek şey, İsrail'in bağımsızlığını ve güvenliğini koruyan, aynı zamanda Gazze'de ve başka yerlerde inanılmaz derecede acı çeken Filistin halkına da saygı gösteren bir Ortadoğu politikasına ihtiyacımız olması.

Amerika Birleşik Devletleri'nin, özellikle de orada harcadığımız muazzam miktarda parayla ne yapması gerektiğini düşünüyorum, İsrail ve Filistin liderliğinin oturmasını ve farklılıklarını çözmeye başlamasını ve bu sorunlu bölgede barış yaratmasını talep etmeli."

JOE BIDEN DA TEPKİ GÖSTERDİ

Demokratlar'ın başkanlık koltuğa-una yakın birinci adayı Joe Biden da kararı eleştirdi: "Hiçbir demokrasi, fikirlerinin içeriğine dayanarak ziyaretçilerine ülkeye giriş yasağı getirmez. Şiddetle itiraz ettikleri fikirler olsa bile."

CORTEZ: AYRIMCI BİR KARAR

Kongre üyesi Alexandria Ocasio-Cortez, Ömer ve Tlaib'i yasaklama kararının “ayrımcı” olduğunu ve uluslararası diplomasiye zarar verdiğini söyledi.

Cortez, "Ne yazık ki, tüm Kongre üyelerine izin verilene kadar İsrail'e herhangi bir ziyaret planlayamam" dedi.

Öte yandan Uluslararası Af Örgütü ve İsrail İnsan Hakları Örgütü b'tselem kararı kınadı.

ABD'deki önemli Yahudi lobilerinden Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi (AIPAC) de eleştiri açıklamasında bulunurken Amerikan Yahudi Kongresi (AJC) ise karara destek açıklaması yaptı.

(İlgili haberlere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1149732_3

1171212_2

Haber Ara