Dolar

32,3639

Euro

35,0278

Altın

2.323,60

Bist

9.079,97

Rashida Tlaib İsrail'in teklifini reddetti, ziyaret iptal!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili Müslüman üyesi Rashida Tlaib, Batı Şeria gezisini İsrail'in 'baskıcı koşulları' nedeniyle iptal ettiğini duyurdu. İsrail, Ilhan Omar ve Rashida Tlaib'in İsrail'e girişlerini yasaklamış, sonrasında yalnızca Rashida Tlaib'e ailesini ziyaret etme izni vermişti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-16 18:00:48

Rashida Tlaib İsrail'in teklifini reddetti, ziyaret iptal!

Euronews'ten Mustafa Bağ'ın haberine göre Twitter hesabından açıklama yapan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili Müslüman üyesi Rashida Tlaib şunları söyledi:

"IRKÇI POLİTİKALARA BOYUN EĞEMEM"

"Seçimleri kazandığımda bu durum Filistin halkına, sonunda birilerinin insanlık dışı koşullarla ilgili gerçekleri konuşacağı umudunu verdi. İsrail devletinin bu ışığı ve içimdeki aşkı, baskıcı ve ırkçı politikalarına boyun eğmem için kullanmasına ve beni küçük düşürmesine izin veremem."

"BÜYÜKANNEMİN BENİM İÇİN İSTEĞİ BU DEĞİL"

"Beni susturmak ve bana bir suçlu gibi davranmak, (büyükannemin) benim için istediği şey değil. Bu bir parçamı öldürür. Bu baskıcı koşullar altında büyükannemi ziyaret etmenin, ırkçılık, baskı ve adaletsizliğe karşı mücadele ettiğime inandığım her şeye aykırı olduğuna karar verdim."

İSRAİL'DEN AÇIKLAMA

Tlaib'in iptal kararının ardından bir açıklama daha yapan Bakan Aryeh Deri, "Tlaib'in seyahat talebi İsrail'i utandırma amacıyla yapılan bir provokasyondu" dedi.

Rashida Tlaib'in İsrail makamlarına müracaatında, "Ziyaretim sırasında kısıtlamalara saygı göstereceğim ve İsrail'e karşı boykotu teşvik etmeyeceğim" sözü verdiği basında yer almıştı.

Ayırca Filistin asıllı ABD'li Müslüman kadın vekilin, "Bu ziyaret belki de büyük annemi görmem için son şans olabilir." ifadesini kullandığı da aktarılmıştı.

NELER YAŞANDI?

Sabah saatlerinde İsrail İçişleri Bakanı Rashida Tlaib'in kendilerine başvuruda bulunarak Batı Şeria'daki aile üyelerini "insani gerekçelerle" ziyaret etmesini onayladıklarını bildirmişti.

Bakan Aryeh Deri, Tlaib'in perşembe günü Batı Şeria'da yaşayan ailesini, özellikle de 90'lı yaşlardaki büyük annesini ziyaret etmek istediği yönünde bir mektup yazdığını ve 'seyahati sırasında İsrail karşıtı herhangi bir boykot çağrısında bulunmayacağına dair söz verdiğini' belirtmişti.

Bakanlık da insani gerekçelerle istenen ziyaret talebi mektubuna olumlu yanıt verildiğini kaydetmişti.

ZİYARETİ İPTAL ETTİREN İSİM TRUMP

Perşembe günü Twitter'dan yaptığı açıklamayla Rashida Tlaib ve Ilhan Omar'ı "İsrail ve Yahudi düşmanı" olarak tanımlayan ABD Başkanı Donald Trump ise bu vekillerin İsrail'e girişinin engellenmesi gerektiğini aksi takdirde bu durumun 'zayıflık' belirtisi olacağı iddiasında bulunmuştu.

Bunun üzerine Binyamin Netanyahu liderliğindeki İsrail hükümeti, ABD'li Müslüman Temsilciler Meclisi vekilleri Rashida Tlaib ve Ilhan Omar'ın ülkeye girişinin yasaklamıştı.

Vekil Tlaib ve Ilhan Omar, 18 ve 22 Ağustos tarihleri arasında İsrail ve Filistin'i ziyaret planı yapıyordu.

Demokrat Partili iki kadın vekilin Kudüs'teki Filistinli Müslüman kanaat önderleri ile bir araya geleceği biliniyordu.

Aralarında bazı Yahudi sivil toplum örgütlerinin de olduğu çok sayıda kuruluş, İsrail yönetimini söz yasak kararından ötürü sert ifadelerle kınamıştı.

 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara