Dolar

32,3995

Euro

34,6400

Altın

2.392,78

Bist

10.045,74

Şanghay İşbirliği Örgütü 8'li yapıya dönüşüyor

Şanghay İşbirliği Örgütü 8'li yapıya dönüşüyor

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-10 14:34:01

Şanghay İşbirliği Örgütü 8'li yapıya dönüşüyor
Hindistan ve Pakistan'ın Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) tam üyelik prosedürleri başlatıldı.

Rusya'ya bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti'nin başkenti Ufa'da düzenlen ŞİÖ Liderler Zirvesi sona erdi. Zirvenin ardından liderler 19 anlaşmaya imza attı.

Ufa zirvesinde, Hindistan ve Pakistan'ın tam üyelik prosedürlerinin başlatılması, Beyaz Rusya'nın statüsünün gözlemci ülkeye yükseltilmesi ve Azerbaycan, Ermenistan, Kamboçya ve Nepal'e diyalog ortaklığı verilmesi kararı alındı. İran'ın statüsüyle ilgili değişiklik olmadı.

Zirvede ayrıca, örgütün 2025 yılına kadar gelişim stratejisi planı ile 2016-2018 yıllarını kapsayan terörle mücadele ve sınır güvenliği konusunda program kabul edildi.

Alınan kararla, 1996 yılında Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın katılımıyla "Şanghay beşlisi" olarak kurulan, 2001 yılında Özbekistan dahil olmasıyla Şanghay İşbirliği Örgütü adını alan örgüt Hindistan ve Pakistan'ın katılımıyla 8'li yapıya dönüşecek.

Örgüte gözlemci ülke sayısı ise Türkiye ve Sri Lanka'dan sonra 4 yeni katılımla 6'ya yükseldi.

Pakistan ve Hindistan'ın tam üyelik prosedürlerinin 2016 yılındaki zirveye kadar tamamlanması bekleniyor.

- Ortak deklarasyon

Örgüt üyesi ülkeler Ufa'da düzenlenen zirvenin ardından ortak deklarasyon kabul etti.

Ukrayna krizinin çözümünde Minsk mutabakatının yerine getirilmesinin tek çözüm olarak gösterildiği metinde, İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerin memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

Üye ülkeler, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki sorunların "dış müdahale" olmadan çözülmesi konusunda ortak fikir beyan etti.

Uluslararası terörizmin artmasından duyulan endişelerin dile getirildiği metinde, bu konuda BM çatısı altından birlikte çalışma çağrısında bulunuldu.

Şanghay İşbirliği Örgütü üyesi ülkeler, tek taraflı hava savunma sistemleri yerleştirilmesinin dünya güvenliğine zarar verdiğini ve istikrarı bozacağını savunarak, küresel güvenliğe ilişkin konuların ilgili tüm devletlerin katılımıyla çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Haber Ara