Dolar

32,4220

Euro

34,8133

Altın

2.399,17

Bist

10.208,65

Myanmar'da kasımda yapılacak seçimler

Myanmar'da kasımda yapılacak seçimler

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-30 20:37:40

Myanmar'da kasımda yapılacak seçimler
Myanmar'da Nobel ödüllü muhalif Aung San Suu Çii'nin liderliğini yürüttüğü Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisi'nin (NLD), 8 Kasım'da yapılacak seçimlerde Budist keşişlerin liderliğindeki milliyetçilerin öfkesini çekmemek için Müslüman aday göstermediği ileri sürüldü.

Partinin önde gelenlerinden ve Aung San Suu Çii'nin yardımcılarından Win Htein, UCA haber sitesine yaptığı açıklamada milletvekilliği şartlarına uygun Müslümanların aday olmak için başvuruda bulunduğunu, ancak bu kişilerin "siyasi nedenlerden" aday gösterilmediğini belirtti.

Win Htein, "(Müslümanları) Seçemeyiz. Müslüman adaylar, durumumuzu bildikleri için bizi anlayacaktır. Müslüman aday gösterirsek Irk ve Dinin Korunması Örgütü (Ma Ba Tha), tepkisini bize yönlendirir. Bu nedenle (Müslüman aday göstermekten) kaçınmak zorunda kaldık" dedi.

İktidardaki Birlik, Dayanışma ve Kalkınma Partisi'nin (USDP) de aynı nedenlerden dolayı Müslüman aday göstermekten kaçındığı iddia ediliyor.

Aşırı milliyetçi Budistler, seçim kampanyalarında Müslümanlara karşı söylemleriyle dikkati çekiyor ve seçmenlere NLD'ye oy vermemeleri çağrısında bulunuyor. Ma Ba Tha üyeleri, mitingler sırasında NLD'yi "İslamcıların desteklediği siyasi parti" olarak nitelendiriyor.

Ülkedeki yabancı misyonlar, ay başında seçim kampanyalarında dinin toplum içinde kutuplaşma yaratmak için kullanılmasına karşı uyarıda bulunmuştu.

Seçim Komisyonu da çok sayıda Müslümanın adaylığını çeşitli nedenlerle geri çevirmişti. Ancak uluslararası toplumun baskısı üzerine adaylıkları reddedilen 11 Müslüman adayın itirazı kabul edilmişti.

Myanmar'da yaklaşık 50 yıllık cunta yönetiminin ardından Mart 2011'de iktidara gelen Tein Sein liderliğindeki sivil hükümet, reform süreci başlatmıştı. İlk icraatlarından biri Aung San Suu Çii'nin 15 yıllık ev hapsine son vermek olan hükümet, çok sayıda siyasi mahkumu serbest bırakmış, etnik gruplarla ateşkes imzalamış, basın özgürlüğünü genişletmiş ve denetim yasalarını hafifletmişti. Ancak sivil hükümetin reformları, dini azınlıklara uygulanan ayrımcılığa çözüm olmamıştı.

Ülkenin batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan çatışmalar, Arakanlı Müslümanların (Rohingyalar) dramını gözler önüne sermişti. Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yerinin ateşe verildiği çatışmalar yüzünden binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor.

Haber Ara