Dolar

32,1982

Euro

35,0328

Altın

2.520,22

Bist

10.737,26

Husiler: ABD savaş gemisinden açılan ateşle Yemenli bir balıkçı ağır yaralandı

Yemen'deki İran destekli Husiler, Kızıldeniz'de bir Amerikan savaş gemisinden açılan ateş sonucu Yemenli bir balıkçının ağır yaralandığını duyurdu.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-05-03 07:33:33

Husiler: ABD savaş gemisinden açılan ateşle Yemenli bir balıkçı ağır yaralandı

Husilerin kontrolündeki haber ajansı SABA'ya göre, Husilerin uluslararası tanınma şansı bulunmayan hükümeti, adını taşıyan Balıkçılık Bakanlığı tarafından yapılan bir yazılı açıklamada, Hudeyde iline bağlı El-Hoha ilçesi sakinlerinden bir balıkçının, Kızıldeniz'deki Haniş El-Kebir (Büyük Yılan) Adası'nda Amerikan bir savaş gemisinden açılan ateş sonucu ağır yaralandığı bildirildi.

Açıklamada, balıkçının maruz kaldığı bu olayın insan hakları ve uluslararası hukukun net bir ihlali olduğu ve ABD'nin gerçekleştirdiği saldırıların ve vahşi eylemlerin devamı niteliğinde olduğu belirtildi.

Ayrıca, uluslararası toplum ve insan hakları örgütlerine, bu ihlalleri durdurmak ve Yemenli balıkçıları Yemen karasularının askerileştirilmesinden kaynaklanan gerçek tehditlerden korumak için acilen müdahale etmeleri çağrısında bulunuldu. Ayrıca, karasularına, deniz yaşamına ve Yemenli balıkçılara karşı işlenen bu ihlallerin devam etmesinin olumsuz sonuçları konusunda uyarıda bulunuldu.

Yemen'deki İran destekli Husilerin, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına karşı tepki olarak 31 Ekim 2023'ten bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait olduğunu iddia ettikleri ticari gemilere el koyduğu ve bazılarını insansız hava araçları ve füzelerle hedef aldığı belirtiliyor.

Husilerin eylemlerinin ardından birçok denizcilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticaret güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturduğunu açıkladı.

ABD ve İngiltere'nin, Yemen'deki kontrol bölgelerine yönelik saldırıları üzerine Husiler, bu iki ülkenin tüm gemilerini hedef alacağını duyurdu.

 
 
 
 

Haber Ara