Dolar

32,3807

Euro

34,7771

Altın

2.395,02

Bist

10.247,01

'Kamera Elinde Geleceğin Cebinde' kısa film yarışması

'Kamera Elinde Geleceğin Cebinde' kısa film yarışması

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-01 15:23:15

'Kamera Elinde Geleceğin Cebinde' kısa film yarışması
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, "www.finansalegitim.gov.tr alan adını aldık, test çalışmalarını büyük ölçüde tamamladık, çok yakın bir tarihte vatandaşlarımızın kullanımına sunulacak" dedi.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen "Kamera Elinde Geleceğin Cebinde" kısa film yarışmasının ödülleri Borsa İstanbul A.Ş. Konferans Salonu'nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Etkinliğe Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Talat Ulussever, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç ve TSPB Başkanı İlhami Koç da katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Ertaş, geleceğin inşaası ve yarınların parlak olması için bugünden yatırım yapılması gerektiğini, yatırımların en büyüğünün de insana yapılan yatırım olduğunu söyledi. Son yıllarda tüm dünyada etkisini gösteren küresel finansal krizden çıkarılan derslerden birinin de finansal bilgi düzeyinin düşüklüğünün finansal krizleri tetiklediği, krizlerin uzun süre devam etmesine neden olduğu, bulaşıcılık etkisini artırdığı ve tasarrufların heba olmasına yol açtığı tespitleri olduğuna işaret eden Ertaş, bu yüzden bu konuların G20'nin de gündeminde olduğuna işaret etti.

Vahdettin Ertaş, finansal piyasaların her geçen gün daha fazla küreselleştiğine ve daha karmaşık hale dönüştüğüne dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Teknolojik gelişmelerle birlikte dünyanın başka bir bölgesindeki bir finansal ürün adeta cep telefonunuzdan alınıp satılır hale geliyor. Bu gelişmeler tasarruf sahipleri için yeni fırsat pencereleri açarken finansal tüketiciler için de farklı seçeneklere, farklı finans kaynaklarına erişim kolaylığı sunuyor.

Buna karşılık gerek finansal tüketiciler gerekse tasarruf sahipleri beklenmedik yeni risklerle de yüz yüze kalabiliyor. Tüm bu karmaşık yapıyı yönetmenin tek yolu var, o da, toplumun tüm kesimleri için finansal eğitim düzeyini olabildiğince yukarıya çekmektir."

Ertaş konuşmasında finansal eğitim düzeyini belirli aralıklarla ölçmenin bir ihtiyaç hatta bir zorunluluk olduğunu dile getirerek bu konuda yaptıkları çalışmalar ve sonuçları hakkında bilgi verdi. Bu konuda ilk kapsamlı araştırmayı 2012 yılında Dünya Bankası ile birlikte yaptıklarını anımsatan Ertaş, bu yıl OECD ile yaptıkları yeni araştırma kapsamında ulaşılan verileri şöyle özetledi:

"Eylem Planı kapsamında Türkiye çapında 3 bin hanede finansal okuryazarlık araştırmasını geçtiğimiz günlerde tamamladık. Aynı sorulara verilen doğru cevapların yüzdesinde ortalama yüzde 25 oranında bir artışın olduğunu gözlemledik. Bu olumlu bir gelişme olmakla birlikte henüz işin başındayız. Bu konudaki çalışmalarımızı artırarak devam ettireceğiz."

SPK Başkanı Ertaş, finansal eğitim düzeyini artırmaya yönelik yaptıkları diğer çalışmalarla ilgili de katılımcılara bilgi verdi. Ertaş, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile birlikte hazırladıkları ve bankacılık, sigorta, bireysel emeklilik ve sermaye piyasası araç ve kurumlarını kapsayan temel, orta ve ileri düzey olarak tasarlanmış, finansal eğitim kaynakları ve imkanlarının yer aldığı Türkiye'nin en kapsamlı internet sitesinin teknik altyapısının oluşturulması çalışmalarını tamamladıklarını açıkladı.

"www.finansalegitim.gov.tr" alan adını aldıklarını, test çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını aktaran Ertaş, "Çok yakın bir tarihte vatandaşlarımızın kullanımına sunulacaktır. Bu platform vasıtasıyla kullanıcıların finansal eğitim düzeylerinin dönemsel raporlar halinde ölçme ve değerlendirmesinin yapılması da mümkün olacaktır" diye konuştu.

-"Yatırım bilincinin gelişmesini sağlayacak destekleri vermeye devam edeceğiz"

Borsa İstanbul A.Ş. Genel Müdürü Tuncay Dinç de dünyanın bir borçluluk sarmalı içinde olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde borç bulma konusunda sıkıntı yaşayacağını, ülke açısından bu sebeple sermaye piyasaları ve tasarruf oranının çok önemli olduğunu söyledi.

Dinç, finansal okuryazarlığın geliştirilmesi, tasarruf ve yatırım bilincinin güçlendirilmesi konusunun sadece eğitimle ya da reklamla gerçekleşmeyeceğine işaret ederek, "Bu işler ancak tasarruf kültürünün yerleşmesi ile oluyor. Bu da biraz insanların tasarruf kültürünü içselleştirmesi ile oluyor ki, bu konuda tv dizileri ve filmler çok önemli" dedi.

Bu kapsamda yarışmanın önemine değinen Dinç, Borsa İstanbul olarak bu konudaki destek ve çalışmaları sürdürdüklerini belirtti. Dinç, tasarruf kültürünün yerleşmesi adına bu gibi yarışmaları düzenleyenlere de teşekkürlerini iletti.

TSPB Başkanı İlhami Koç ise nihai hedeflerinin tasarrufların doğru yatırımlara dönüştürülmesine ve ülke ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunmak olduğunu ifade ederek, Uluslararası Yatırımcı Eğitimi Platformu'nda birçok ülke temsilcisi tarafından çok beğenilen kısa film yarışması projesini yakın gelecekte birçok ülkenin katıldığı uluslararası bir etkinliğe dönüştürmeyi planladıklarını aktardı.

- "Kamera Elinde Geleceğin Cebinde" kısa film yarışmasının ödülleri

Toplantıda verilen bilgilere göre, Türkiye'nin her bölgesinden toplam 81 filmin katıldığı yarışmanın başvuruları, Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Üyesi ve Hürriyet Gazetesi Yazarı Uğur Vardan, Sinema Yazarı ve Haber Editörü Selin Gürel, BirGün Gazetesi Yazarı ve Sinema Eleştirmeni Cüneyt Cebenoyan, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Alp Birol ve TSPB Finansal Eğitim Çalışma Komitesi Başkanı Attila Köksal'dan oluşan jüri tarafından değerlendirildi.

Düzenli para biriktirme, tasarruf etme ve planlı harcama temasına uygun olarak hazırlanan 81 film arasından sıyrılarak ilk üçe giren filmlerin yönetmenleri törende ödüllerini aldı.

"Şirketim" filmi ile birinci olan Erdoğan Tosun 15 bin liranın, "Pikselruf 2000" filmi ile ikinci olan Ali Özgür Güner 10 bin liranın, "Keşke Demeden" filmi ile üçüncü olan Enver Özüstün ise 7 bin 500 liralık para ödülünün sahibi oldu.

İlk 10'a girmeyi başaran diğer yarışmacılar ise TSPB'nin düzenlediği bir günlük eğitimlerden istediği birine ücretsiz katılma imkanı kazandı.

İlk üçe girenlere ödülleri, SPK Başkanı Ertaş, Borsa İstanbul Başkanı Ulussever ve Borsa İstanbul Genel Müdürü Dinç tarafından verildi.

Haber Ara